breaking newsΕλλάδα

Κίνδυνος να μην πάρουν συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος οι πληγέντες από τη θεομηνία παραγωγοί της Θεσσαλίας

Υπάρχει μια σημαντική καθυστέρηση στην πληρωμή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, που άλλες χρονιές είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Οι πληροφορίες που διέρρεαν αρχικά από το ΥΠΑΑΤ ήθελαν την πληρωμή περί τις 25 Απριλίου, ενώ προχθές υπήρξε μια διαρροή για 10 Απριλίου

Τώρα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν την ενίσχυση οι πληγέντες από την θεομηνία στην Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων.

Στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών το θέμα της πληρωμής στους βαμβακοπαραγωγούς μπήκε στο τραπέζι αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ.

Το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση που έγινε με τους φορείς από την πλευρά της Διεπαγγελματικής βάμβακος χωρίς όμως ο Υπουργός ΑΑΤ να ανοίξει τα χαρτιά του.

Η αγωνία για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς είναι μεγάλη και διαβάζοντας το σχέδιο των Ολλανδών για εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Θεσσαλία γίνεται κύμα οργής.

Υπάρχουν δύο λύσεις που είναι εφικτές για να πάρουν οι παραγωγοί τα χρήματα.

Η μια να καταθέσει αίτημα η χώρα μας στην ΕΕ για να πληρωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω ανωτέρας βίας. Έτσι θα μπορέσουν να πάροπυν την ενίσχυση και όσοι είχαν μηδενική παραγωγή. Για να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί το αίτημα από την χώρα μας στις Βρυξέλλες.

Η άλλη λύση είναι να ολοκληρωθούν τα πορίσματα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ για να πάει η δισκέτα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να γίνει η πληρωμή. Αυτό όμως μέχρι σήμερα έχει ξεκαθαρίσει ο ΕΛΓΑ ότι δεν έχει γίνει. Αν ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ αυτή την λύση θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της ενίσχυσης στους πληγέντες. Δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσουν σπορές χωρίς να έχουν χρήματα στην τσέπη οι παραγωγοί.

karditsastakra.

Back to top button