breaking newsΕλλάδα

Τώρα και στο… νερό οι ανατιμήσεις! – Χάος στην ελληνική οικονομία

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς μετά τις ενεργειακές αυξήσεις, έρχονται και οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του νερού, οι οποίες αναμένεται να «ανατινάξουν» κυριολεκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να φέρει το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της πιθανότατα από τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης κατά 4,5% λόγω αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναφορικά με τη συζήτηση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα και αφορούσε το επίμαχο νομοσχέδιο για την ένταξη νερών και αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε πως «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό». Για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι με την εν λόγω Αρχή «επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής, ενώ αναβαθμίζεται και η θέση των καταναλωτών, μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και μέσω του ελέγχου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών».

Ο Χάρης Σαχίνης ανέφερε, πάντως, ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ οι μετοχές που ανήκουν στο Υπερταμείο (50%+1, αλλά και το 11% του ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει έως το τέλος του έτους να επιστραφούν στο Δημόσιο.

Η διοίκηση της εταιρίας, δε γνωρίζει τον τρόπο και το χρόνο της μετοχικής αλλαγής, αλλά επισημαίνει πως δε θα επηρεάσει τη λειτουργία της. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 343,5 εκατ. από 360,8 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά -4,8%, ως συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης.

Το συνολικό λειτουργικό κόστος της εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά +5,7% ή +18,2 εκατ. και διαμορφώθηκε στα 335,8 εκατ. από 317,6 εκατ. το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ανήλθε στα 45,5 εκατ. από 22,9 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 98%.

πηγή makeleio.gr

Το άρθρο Τώρα και στο… νερό οι ανατιμήσεις! – Χάος στην ελληνική οικονομία εμφανίστηκε πρώτα στο Prime News.

Back to top button