Διεθνή

Η Χεζμπολά Λιβάνου εκτόξευσε 3 αναγνωριστικά drones προς την πλατφόρμα εξόρυξης αερίου της ελληνικής εταιρίας Energean που επιχειρεί στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα Karish για Ισραήλ. Το Ισραήλ κατέρριψε τα drones! O Νασράλα τεστάρει τον Λαπίντ που ζήτησε να μην τεστάρουν το Ισραήλ!! BINTEO

Η Χεζμπολά του Λιβάνου εκτόξευσε 3 αναγνωριστικά drones προς την πλατφόρμα εξόρυξης αερίου της ελληνικής εταιρίας Energean που επιχειρεί στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα Karish για Ισραήλ. Το Ισραήλ κατέρριψε τα drones! O Νασράλα τεστάρει τον Λαπίντ (το νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ) που ζήτησε να μην τεστάρουν το Ισραήλ!!

Η οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου εξέδωσε αργά το Σάββατο μια δήλωση στην οποία ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones χωρίς πυρομαχικά σ΄αποστολή αναγνώρισης πάνω από τη θαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης αερίου Karish σε διαφειλονικούμενο κοίτασμα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου όπου επιχειρεί εργασίες προετοιμασίας εξόρυξης η ελληνική εταιρία για λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι οργανώσεις των ”δύο μαρτύρων” Jamil Skaf και Mahdi Yaghi εκτόξευσαν τρία άοπλα drones διαφορετικών μεγεθών προς την επίμαχη περιοχή για να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης.

Η Χεζμπολά τόνισε ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε και τα μηνύματα παραδόθηκαν, ολοκληρώνοντας με τον στίχο του Κορανίου, «Η νίκη έρχεται μόνο από τον Θεό» σύμφωνα με το al manar.
H Tsahal από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ καθ’ οδόν προς τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου και δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την αναχαίτιση ενός από αυτά.
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε 3 drones προς ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Η IDF είχε εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια της Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος λέει ότι η τρομοκρατική ομάδα υπέστη «σημαντική επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση» σε αποτυχημένη προσπάθεια να μεταδώσει ένα μήνυμα, καθώς τα τρία UAV της καταρρίφθηκαν πάνω από τα ύδατα του Λιβάνου

Το ένα από τα αεροσκάφη καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16 και τα άλλα δύο από πυραύλους Barak 8 που εκτοξεύτηκαν από το Saar 5 Class Corvette INS Eilat. Σύμφωνα με αξιωματούχους της άμυνας, και τα 3 drones αναχαιτίστηκαν «σε ασφαλή απόσταση» από την πλατφόρμα γεώτρησης.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ραν Κότσαβ είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο του Καν το πρωί της Κυριακής ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, «νόμιζε ότι θα έπιανε [το Ισραήλ] απροστάτευτο».

«Αλλά είμαστε έτοιμοι, όσον αφορά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησής μας, και όσον αφορά τις πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, να προστατεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ», είπε ο Κότσαβ.

Είπε ότι η Χεζμπολάχ «υπέστη σημαντική επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση» στην αποτυχημένη προσπάθειά της να μεταφέρει ένα μήνυμα στο Ισραήλ.

Ο Kohav πρόσθεσε ότι η κυριαρχία του Ισραήλ δεν παραβιάστηκε στο περιστατικό, υποδεικνύοντας ότι τα UAV καταρρίφθηκαν πάνω από τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στο Karish τις τελευταίες εβδομάδες μετά την άφιξη πλατφόρμας παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ για να ξεκινήσει επιχειρήσεις εξόρυξης στο υπεράκτιο κοίτασμα. Αυτό προκάλεσε την καταδίκη από τον Λίβανο, ο οποίος είχε διεκδικήσει τμήματα του θαλάσσιου οικοπέδου. Το Ισραήλ λέει ότι το Karish ανήκει στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ αποκλειστική οικονομική ζώνη του.

Ο Νασράλα απείλησε πρόσφατα το Ισραήλ σχετικά με τα σχέδιά του να εξορύξει φυσικό αέριο από το αμφισβητούμενο απόθεμα ανοικτής θάλασσας, λέγοντας ότι η οργάνωσή του είναι σε θέση να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες, ακόμη και με τη βία.

Ωστόσο, τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν το απόγευμα του Σαββάτου δεν ήταν οπλισμένα και χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς επιτήρησης και για να αποδείξουν ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει την ικανότητα να πλησιάσει το γεωτρύπανο.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και «μεταφέρθηκε ένα μήνυμα».
Ο Λίβανος και το Ισραήλ – που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και θεωρούν το ένα το άλλο εχθρικά κράτη – διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια για να επιλύσουν μια διαφωνία στα θαλάσσια σύνορα.

Αλλά οι συνομιλίες για το πεδίο έχουν παγώσει από πέρυσι, αφού ο Λίβανος προσπάθησε να μεταφέρει την αξίωσή του περαιτέρω στη ζώνη που το Ισραήλ ισχυρίζεται ως δική του. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του απεσταλμένου της στον τομέα της ενέργειας με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους οδήγησαν σε πρόοδο.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος διεκδικούν το καθένα περίπου 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα (330 τετραγωνικά μίλια) της Μεσογείου Θάλασσας εντός των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών.

Και οι δύο χώρες έχουν οικονομικά συμφέροντα στην επικράτεια, η οποία περιέχει προσοδοφόρο φυσικό αέριο. Ο Λίβανος, ο οποίος αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση από τα τέλη του 2019, βλέπει τους πόρους ως δυνητική τονωτική ένεση για επίλυση ενεργειακού.

dimpenews.com

Back to top button