breaking newsΔιεθνή

Βερολίνο: Τρακτέρ στην πύλη του Βραδεμβούργου – Οι αγρότες «στριμώχνουν» την κυβέρνηση Σολτς

 

Βερολίνο: Οι αγρότες αντιδρούν στο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει τις επιδοτήσεις στο ντίζελ, ένα από τα μέτρα που επέλεξε ο ο Όλαφ Σολτς για να κλείσει την τρύπα στον προϋπολογισμό

Γερμανοί αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για τις προγραμματισμένες περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις για το ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία, μέρος μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση για να κλείσει την «τρύπα» στον προϋπολογισμό της χώρας.

Οι ηγέτες του τρικομματικού συνασπισμού του καγκελαρίου Σολτς συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε μία σειρά από μέτρα για να κλείσει η τρύπα των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, λέγοντας ότι θα το πετύχουν με τη μείωση των επιδοτήσεων που καταστρέφουν το κλίμα και τη μικρή μείωση στις δαπάνες ορισμένων υπουργείων, μεταξύ άλλων.

Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε προηγούμενη απόφαση για τη διοχέτευση 60 δις ευρώ που αρχικά προορίζονταν για να ανακουφίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 σε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο ελιγμός έπεσε «σκόνταψε» στους αυστηρούς νομοθετικούς περιορισμούς της Γερμανίας όσον αφορά στο χρέος.

Καθώς βλέπουν το φως περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας, εντείνεται και η δυσαρέσκεια, ιδίως σχετικά με ένα σχέδιο μείωσης των φορολογικών ελαφρύνσεων για το γεωργικό ντίζελ και κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο αυτοκινήτων για τα αγροτικά οχήματα. Ακόμη και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ διαμαρτυρήθηκε. Είπε στην τηλεόραση ARD ότι οι αγρότες δεν έχουν «καμία εναλλακτική» στο ντίζελ.

«Δεν λέω να μην κάνουμε οικονομία, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να έχουμε τους ανθρώπους στο πλευρό μας – και οι αγρότες είναι αυτοί που μας προμηθεύουν τρόφιμα», είπε. «Αυτές οι περικοπές… επιβαρύνουν υπερβολικά τον τομέα».

Αγρότες με τρακτέρ έσπευσαν στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα για μια διαμαρτυρία στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων του Οζντεμίρ, προειδοποίησε να μην διαχωριστεί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περασμένης εβδομάδας και είπε ότι όποιος θέλει να ανατρέψει τις προγραμματισμένες περικοπές πρέπει να βρει έναν τρόπο χρηματοδότησης που να είναι αποδεκτός από όλους.

«Ως πολιτικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε μια συνολική λύση», δήλωσε ο Χάμπεκ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί είναι να αποφεύγουν την ευθύνη και να λένε μόνο πού δεν πρέπει να γίνονται οικονομίες». Το υπουργείο Οικονομίας αντιμετωπίζει κριτική από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για μια ακόμη πτυχή της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό – τον απότομο τερματισμό των επιδοτήσεων για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία αρχικά επρόκειτο να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλη του επόμενου έτους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις μετά το βράδυ της Κυριακής.

PrimeNews.

Back to top button