breaking newsΕλλάδα

«Βόμβα» το μεταναστευτικό: Γερμανικές «παγίδες» για την Ελλάδα

Αποθήκη μεταναστών τα Βαλκάνια

Έκτακτη συνάντηση ηγετών χωρών της Ε.Ε. με άμεση εμπλοκή στο μεταναστευτικό-προσφυγικό συγκάλεσε για την Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας πολιτικής ρήξης στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Εξαιρετικά ανησυχητικές οι εξελίξεις για την Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου.

Η Κομισιόν δεν έδωσε κατάλογο με τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το παρών θα δώσουν την Κυριακή στην έδρα της Κομισιόν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Μάλτας και της Ισπανίας. Η Αυστρία προσκλήθηκε διότι θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε. Ενδέχεται μέχρι την Κυριακή ο παραπάνω αριθμός χωρών να τροποποιηθεί.

Το προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε τεράστιο εσωτερικό πολιτικό θέμα σε χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στη Γερμανία, εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν σε σχέση με τον λεγόμενο Κανονισμό του Δουβλίνου για το άσυλο. Τα πράγματα πήραν αρνητική τροπή και για την Ελλάδα μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ, προχθές στο Μόναχο, όπου συμφωνήθηκαν στην ουσία τρεις ενέργειες, οι οποίες θα έρθουν προς συζήτηση και έγκριση στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η πρώτη είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Κανονισμός του Δουβλίνου και να αποστέλλονται άμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη-μέλη. Μέτρο εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα.

Η δεύτερη προβλέπει τη δραστική αύξηση των μέτρων φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. μέσω της ενίσχυσης της Frontex και του αριθμού των συνοροφυλάκων-ακτοφυλάκων.

Η τρίτη ενέργεια είναι σε συνεργασία με τον ΟΗΕ να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο εκτός κοινοτικής επικράτειας, ώστε να διαχωρίζονται οι περιπτώσεις των πραγματικών προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες.

Το γεγονός ότι στη συνάντηση της Κυριακής δεν έχουν προσκληθεί οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σημαίνει ότι τουλάχιστον προς το παρόν εγκαταλείπεται η πρόταση της Κομισιόν για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων.

Συνεπώς το βάρος θα πέφτει στις χώρες της πρώτης γραμμής, Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες θα αναλάβουν πλέον τη διαχείριση όλων των αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν έχει κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συλλέγουν υποψήφιους πρόσφυγες στη θάλασσα της Λιβύης και τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Αγνωστο είναι μέχρι στιγμής και το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου ότι οι τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουν καίριο αντίκτυπο για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ελάφρυνση του χρέους, έχοντας βάλει στην άκρη όλα τα υπόλοιπα, και αυτό μπορεί να μας στοιχίσει πολύ ακριβά.

Από την άλλη, η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε τρίτες χώρες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, στη Λιβύη, από την οποία προέρχεται ο κύριος όγκος των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών της Κεντρικής Μεσογείου, στην ουσία δεν υπάρχει κράτος ενώ η κυβέρνηση δεν ελέγχει αποτελεσματικά το σύνολο της επικράτειας.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Back to top button