breaking newsΔιεθνή

Η Τουρκία παίρνει αποστάσεις από τη Ρωσία στο θέμα της δημιουργίας ενός «κόμβου φυσικού αερίου»

Για πρώτη φορά, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας αμφισβήτησε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία με τη Ρωσία ενός κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία προτάθηκε πέρυσι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όλοι φαίνεται να αγνοούν πως έχουμε ήδη μια εγκατάσταση ανταλλαγών αερίου και ηλεκτρικού που λειτουργεί καλά και καθημερινά: έχουμε αληθινά ανάγκη μια άλλη πλατφόρμα;», δήλωσε ο υπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε μερικούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Πουλάμε αέριο στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία. Η Τουρκία είναι ήδη μια αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης» για το αέριο, επέμεινε ο Μπαϊρακτάρ σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, στην Άγκυρα.

Έπειτα από αίτημα του υπουργείου, η συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ήταν εμπάργκο μέχρι σήμερα το πρωί.

Ο ρώσος πρέοδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει πέρυσι τον Οκτώβριο στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δημιουργήσουν ένα «κόμβο φυσικού αερίου» για εξαγωγές προς την Ευρώπη και τρίτες χώρες, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αστάνα, στο Καζακστάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε την επομένη διαβεβαιώσει πως θα άρχιζαν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες για «ένα κέντρο διεθνούς διανομής».

«Δεν θα υπάρξει αναμονή στο θέμα αυτό», είχε δηλώσει διευκρινίζοντας πως ο ενδεχόμενος αυτός «κόμβος» θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιφέρεια της ανατολικής Θράκης, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η ιδέα είχε γίνει δεκτή πολύ αρνητικά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είδαν σ’ αυτή έναν τρόπο για να αυξήσει η Τουρκία τις αγορές της από τη Ρωσία, την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν να περιορίσουν τις δικές τους.

«Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα επέτρεπαν να εισάγεται περισσότερο ρωσικό αέριο», είχε υπογραμμίσει το Παρίσι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στη συνέχεια διορθώσει τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει περισσότερο κατά νου μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παρά ένα φυσικό χώρο αποθήκευσης αερίου.

Κάτι που ο υπουργός φάνηκε χθες να βάζει επίσης στην άκρη.

Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα πράγματα καθυστέρησαν μετά την Αστάνα «εξαιτίας του σεισμού (που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία) και μετά εξαιτίας των εκλογών: ας πούμε ότι κάναμε ένα διάλειμμα, αλλά βρισκόμαστε σε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κάνει ήδη παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία, οι ανάγκες της οποίας σε αέριο είναι κολοσσιαίες -και καλύπτονται σε ποσοστό 90% από εισαγωγές-, έκανε προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της και «εισάγει από δέκα διαφορετικές χώρες», υπενθύμισε ο Μπαϊρακτάρ και ανέφερε την Αλγερία και το Κατάρ και σύντομα το Ισραήλ.

«Μίλησα γι’ αυτό με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και ο (πρόεδρος) Ερντογάν θα συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο ίδιος.

 Τουρκία

Back to top button