breaking newsΔιεθνή

Κρίσιμο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ – Συσπειρώνεται ο «Άξονας Αντίστασης»

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναμένεται να απευθυνθεί στους οπαδούς του σήμερα Παρασκευή (3/11) στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Εντείνονται οι φόβοι για γενίκευση της σύρραξης

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής ομάδας Χεζμπολάχ, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα σήμερα Παρασκευή, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η ομιλία του είναι πιθανό να υποδεικνύει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός συμμετέχουν σε σφοδρές επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Αυτό έχει δημιουργήσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί. Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναταραχή, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, το οποίο απαντάει. Και οι δύο πλευρές ωστόσο προφανώς έχουν λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα χτυπήματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει.

Το Ισραήλ προωθεί την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα προτρέψει τους συμμάχους της να συμμετάσχουν στον αγώνα και πολλοί αναρωτιούνται αν η Χεζμπολάχ θα απαντήσει σε αυτές τις εκκλήσεις.

Η Χεζμπολάχ – η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της αντηχούν πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της, και πολλοί περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα – οπαδοί και εχθροί.

Οι επόμενες κινήσεις του Νασράλα, όπως πάντα, παραμένουν μυστήριο. Η ομιλία του θα μεταδοθεί σε δημόσιες προβολές που διοργανώνει η ομάδα σε όλη τη χώρα και θεωρείται σημαντική στιγμή για τη Χεζμπολάχ. Έκανε το ασυνήθιστο βήμα να το ανακοινώσουν πέντε ημέρες νωρίτερα και ήδη έχουν κυκλοφορήσει δραματικά σύντομα βίντεο με τον Nασράλα, τροφοδοτώντας την προσδοκία μιας σημαντικής ανακοίνωσης.

Το «παιχνίδι» του Νασράλα

Πολλοί στο Λίβανο εξακολουθούν να θυμούνται τον καταστροφικό πόλεμο ενός μήνα της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006 και ανησυχούν ότι η ομάδα μπορεί να παρασύρει τη χώρα σε άλλη σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληραγωγημένους μαχητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε μια απάντηση «ασύλληπτου» μεγέθους εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση.

Και οι ΗΠΑ, που φέρεται να προέτρεψαν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην ομάδα, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης. Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και υπάρχει ελάχιστη δημόσια υποστήριξη για την έναρξή του πέρα από τους σκληραγωγημένους οπαδούς της Χεζμπολάχ.

Η χώρα υποφέρει από χρόνια οικονομικής κρίσης και το πολιτικό αδιέξοδο την έχει αφήσει χωρίς λειτουργική κυβέρνηση. Ένα άλλο σενάριο είναι η αύξηση των επιθέσεων της οργάνωσης που σηματοδοτεί ανταπόκριση στις εκκλήσεις της Χαμάς, διατηρώντας παράλληλα τις μάχες περιορισμένες στο βόρειο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί επίσης δημόσια και μη το Ιράν να μην κλιμακώσει την κατάσταση. Το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», μια συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ – τη σημαντικότερη δύναμή της – καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

Δεν είναι σαφές πόση άμεση επιρροή έχει η Τεχεράνη στις ομάδες, αλλά είναι απίθανο να λάβουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς την ευλογία του Ιράν. Την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος, Ιμπραήμ Ραίσι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα του Ισραήλ «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει κι άλλους να αναλάβουν δράση». Η Ουάσιγκτον, πρόσθεσε, «μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ».

Πληροφορίες λένε οτι ο Νασράλα – ο οποίος είναι γνωστός για τις οργισμένες αντι-ισραηλινές και αντιαμερικανικές ομιλίες του – παρακολουθούσε όλο αυτό τον καιρό στενά την κατάσταση και παρέμενε σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική ηγεσία της ομάδας, παρά τη δημόσια σιωπή του. «Η Χεζμπολάχ παρακολουθεί όλες τις λεπτομέρειες», είπε η πηγή. «Κάνουν υπολογισμούς συνέχεια».

PrimeNews.

Back to top button