breaking newsΕλλάδα

Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αποφασίστηκε η άσκηση «Πυρπολητής»

 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ήταν νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν  ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όταν οι αρχηγοί επέστρεψαν στα γραφεία τους ήταν «μαγκωμένοι» και «σκυθρωποί» ενώ ένας φέρεται να δήλωσε ότι «ζούμε τις δικές μας σκοτεινές ώρες».

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ατζέντα της συζήτησης που έγινε ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Επιτελείων, μάλλον δεν έχει απασχολήσει ξανά από το 1996 και την κρίση των Ιμίων.

Στη σύσκεψη αυτή εξετάσθηκαν όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις: 

από «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Κάποιες πληροφορίες, γράφει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι από τη συζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και παράλογες πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά.

 «Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ, υπνθυμίζοντας ότι η στάση της Ελλάδας από το 1974 και μετά είναι αμυντική, αλλά – γράφει η εφημερίδα – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στόχοι εντός της Τουρκίας που θα την κάνουν να «ματώσει» σε περίπτωση που πάψει να συμπεριφέρεται με λογική. 

 Επιπλέον, εξετάσθηκαν σενάρια για τους χρόνους αντίδρασης και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τρόποι για την άμεση κάλυψη αναγκών που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις για όπλα, ειδικά σε αεροπορικά. .

 Όπως αναφέρεται η επικαιροποίηση του συστήματος επιστράτευσης, που έτσι κι αλλιώς γίνεται κατά καιρούς,  επαναλαμβάνεται ξανά μετά τη συνεδρίαση του ΣΑΜ.

Το Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε πολεμικό και για να εξετασθούν τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε διαταγή για την άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα». Όπως γράφει το ρεπορτάζ μετρήθηκε ο πραγματικός χρόνος αντίδρασης των μονάδων και καταγράφηκαν κάποια προβλήματα που αυτός ήταν κι ο στοχος. 

Σημειώνεται δε, ότι δεν ήταν τότε η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Δέλτα.Εχε γίνει το ίδιο και την Παρασκευή. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το Πάσχα θα βρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση εγρήγορσης.

Ενδεικτική είναι η εντολή που δόθηκε  να μην απομακρυνθούν από τον τόπο όπου υπηρετούν όσοι έχουν πάρει άδειες οι οποίες δεν κόπηκαν.

Πηγή: Realnews

Back to top button