breaking newsΕλλάδακοινωνία

Ανατιμήσεις-φωτιά καίνε τα νοικοκυριά

Ανατιμήσεις-φωτιά καίνε τα νοικοκυριά

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών έχει έρθει η μέση ελληνική οικογένεια, καθώς καταγράφονται ήδη ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Πρωταγωνιστές είναι τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ακολουθούν τα εμπορεύματα και τέλος μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες συμπαρασύρονται σε αυτόν τον ισχυρό ανοδικό κύκλο, που δεν θα κλείσει εύκολα και θα ταλαιπωρήσει καταναλωτές και οικονομία για πολλούς μήνες.

Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας
Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας

Σε όλη την Ευρώπη «ξορκίζουν το φάντασμα» του πληθωρισμού και επιχειρούν να τιθασεύσουν την έντονα ανοδική τάση που καταγράφεται. Και στη χώρα μας το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δέσμη παρεμβάσεων ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην προσωπική οικονομία των πολιτών.

Παραδοσιακά οι πυροσβεστικές αυτές παρεμβάσεις έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα μπροστά σε ένα γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων, αλλά όσο πιο δραστικές κι αποφασιστικές τόσο καλύτερα καταφέρνουν να περιορίσουν -τουλάχιστον- φαινόμενα αισχροκέρδειας, που αναπόφευκτα κάνουν την εμφάνισή τους σε τέτοιες περιόδους.

Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις που ήδη καταγράφονται στην αγορά

«Φωτιά» έχουν πάρει οι χρεώσεις στην ενέργεια είτε μιλάμε για υγρά καύσιμα ή φυσικό αέριο, είτε αναφερόμαστε στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%, ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Η ενεργειακή φτώχεια αναμένεται να πλήξει τον εφετινό χειμώνα όχι μόνο τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνική κοινωνίας
Η ενεργειακή φτώχεια αναμένεται να πλήξει τον εφετινό χειμώνα όχι μόνο τα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνική κοινωνίας

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων όπως καφές, κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Αντίστοιχα ανατιμήσεις παρατηρούνται σε σημαντικές πρώτες ύλες και τις μεταφορές.

Καταναλωτές κι επιχειρήσεις έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα στη ΔΕΘ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς». Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ρεύμα, ο καφές, το ψωμί κ.λπ. αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο το ενδεχόμενο ενός κύματος ανατιμήσεων απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αρμόδιοι υπουργοί κατέστησαν απολύτως σαφές ότι το διεθνές ράλι αυξήσεων θα επηρεάσει σύντομα και την ελληνική αγορά.

Και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.

 

zougla

Back to top button