Διεθνή

Οι πρόσφυγες έρχονται ξανά και μαζί τους τα «βιβλικά επιχειρήματα»


Του Robert Hampton (Counter Currents)
/ ΚΟ

Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους για τη Δύση. Είμαστε έτοιμοι για μια άλλη επανάληψη της κρίσης της Συρίας το 2015. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν θέλει τους πρόσφυγες. Ο κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε να αποκλείσει τις πύλες στις αφγανικές ορδές και η Ελλάδα επέκτεινε και οχύρωσε το συνοριακό της τείχος πριν από την πλημμύρα. Η Ευρώπη δεν θα ανοίξει ξανά την αγκαλιά της σε εκατομμύρια μετανάστες αυτή τη φορά.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την πολιτική τάξη της Αμερικής. Σχεδόν κάθε πολιτικός και ειδικός θέλει όσο το δυνατόν περισσότερους Αφγανούς εδώ. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα για αυτό; «Το λέει η Αγία Γραφή!»

Ο συντηρητικός ραδιοφωνικός παρουσιαστής Έρικ Έρικσον πιστεύει ότι πρέπει να δεχτούμε πρόσφυγες για να αποφύγουμε την κατάρρευση του πολιτισμού μας. «Στην Αγία Γραφή, ένα από τα σημάδια της πτώσης μιας γης είναι η απόρριψη των προσφύγων», έγραψε στο Twitter. «Οι άνθρωποι που λένε ότι βρισκόμαστε στα όσα περιγράφει το 1ο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής (προφανώς εννοεί την ηθική διαφθορά), οι οποίοι επίσης λένε ότι δεν πρέπει να δεχόμαστε πραγματικούς πρόσφυγες, είναι συνένοχοι στο να φτάσουμε σε όσα περιγράφει το 1ο κεφάλαιο προς Ρωμαίους».

Ο αντι-Τραμπ David Frenchχρησιμοποίησε τη Βίβλο όχι μόνο για να υπερασπιστεί την επανεγκατάσταση προσφύγων, αλλά και για να δικαιολογήσει τον ίδιο τον Αφγανικό Πόλεμο. Παραθέτει έναν μελετητή που διαπιστώνει ότι η γραφή λέει “η προστασία ξένων και αλλοδαπών είναι ιερό καθήκον ή υποχρέωση” – πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δεχτείτε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς έλεγχο.

Ο Νότιος Βαπτιστής συγγραφέας και ο ειδικός στα χριστιανικά media, Daniel Darling έγραψε ένα άρθρο στο USA Todayμε τίτλο: «Η Βίβλος μας το λέει: Γιατί οι Αμερικανοί Χριστιανοί πρέπει να υποδεχτούν τους Αφγανούς πρόσφυγες». Υποστηρίζει:

Το να καλωσορίζουμε αυτούς που μας υποδέχθηκαν για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια, που μας βοήθησαν να κυνηγήσουμε τον εχθρό που μας επιτέθηκε στις 11/9 είναι απλή ευγνωμοσύνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Χριστιανούς, των οποίων η ζωή πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευγνωμοσύνη και γενναιοδωρία, τηρώντας τις υποσχέσεις μας. Στο Κατά Ματθαίον 5ο κεφάλαιο, ο Ιησούς είπε στους οπαδούς του για τη σημασία της τήρησης του λόγου μας: «το “Ναι” σας να είναι “Ναι” και το “Όχι” σας, “Όχι”. Οτιδήποτε περισσότερο είναι εκ του πονηρού».

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Αριζόνα Doug Doucey παρέθεσε ένα χωρίο από την επιστολή προς Εφεσίους, το 2:19 – «Επομένως, δεν είστε πλέον ξένοι και πάροικοι, αλλά είστε συμπολίτες με τους αγίους και οικείοι του Θεού» – στη δήλωσή του υπέρ της επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Ο πατέρας Τζέιμς Μάρτιν, ένας δημοφιλής Ιησουίτης ιερέας και συγγραφέας, χρησιμοποίησε επίσης την Βίβλο για να επιτεθεί σε συντηρητικούς σχολιαστές που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων:

«Και αν κάποιος ξένος παροικεί μαζί σου στη γη σας, δεν θα τον θλίψετε· ο ξένος, που παροικεί με σας, θα είναι σε σας όπως ο αυτόχθονας, και θα τον αγαπάς όπως τον εαυτό σου· επειδή, ξένοι σταθήκατε στη γη τής Αιγύπτου. Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σας» – Λευιτικόν 19: 33-34.

Και παρακάτω: «Και δεν θα καταδυναστεύσεις τον ξένο· επειδή, εσείς γνωρίζετε την ψυχή τού ξένου, για τον λόγο ότι σταθήκατε ξένοι στη γη τής Αιγύπτου» – Έξοδος 23:9.

Ακόμη και οι μη Χριστιανοί χρησιμοποίησαν την ίδια τακτική. Ο εβραϊκής καταγωγής Jake Tapper, παρουσιαστής του CNN, θυμήθηκε την Καινή Διαθήκη για να επικρίνει τους σκεπτικιστές με τους πρόσφυγες:

«Επειδή, πείνασα, και δεν μου δώσατε να φάω· δίψασα και δεν μου δώσατε να πιω· ξένος ήμουν, και δεν με φιλοξενήσατε· γυμνός, και δεν με ντύσατε· ασθενής και σε φυλακή, και δεν με επισκεφθήκατε» – Κατά Ματθαίον 25: 42, 43.

Παρά τις συζητήσεις που γίνονται για το πόσο κοσμική είναι σήμερα η Αμερική, τα θρησκευτικά επιχειρήματα παραμένουν δημοφιλή. Παρόμοια επιχειρήματα έγιναν προς υποστήριξη του “Black Lives Matter” και της λεγόμενης «φυλετικής δικαιοσύνης». Για παράδειγμα, ο French χρησιμοποίησε πρόσφατα τη Βίβλο για να υπερασπιστεί τον υπαινιγμό της λευκής ενοχής στα σχολεία. Είπε ότι η ιστορία του Βασιλιά Δαβίδ που ήθελε να επανορθώσει τις αμαρτίες του Σαούλ κατά των Γαβαωνιτών παρέχει μια “βιβλική δικαιολογία” για να κάνει τα παιδιά να ακούνε τα παράπονα των μαύρων. Ως ευαγγελικός είναι λογικό να αναφέρει τακτικά τη Γραφή. Αλλά εδώ δεν πρόκειται  απλώς για επιχείρημα προς τους ομοπίστους. Η Αγία Γραφή έχει βάρος για την υπόλοιπη κοινωνία – αρκεί να ευθυγραμμίζεται με τον liberal χριστιανισμό.

Πολλοί Δεξιοί θα τα καταγγείλουν αυτά ως αίρεση και θα απαντήσουν με τα δικά τους επιχειρήματα από τη Βίβλο, αλλά αυτά έχουν πολύ μικρότερο βάρος στην κοινωνία μας. Ο χριστιανισμός, όπως γίνεται αντιληπτός από τις μάζες, σημαίνει απλώς να είμαστε ευγενικοί μεταξύ μας – ή, όπως υποστηρίζει ο Τομ Ολάντ στο βιβλίο του “Dominion”, «η αγάπη είναι το μόνο που χρειάζεσαι». Αυτά τα μηνύματα είναι πλήρως συμπληρωματικά με τον φιλελευθερισμό και υπογραμμίζουν μεγάλο μέρος της ατζέντας του. Σίγουρα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο Χριστιανισμός δεν υποστηρίζει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων ή τη σεξουαλική ασωτία. Αλλά αυτά θεωρούνται λιγότερο σημαντικά από το μήνυμα της «παγκόσμιας αγάπης».

Θεωρητικά, τα χριστιανικά ιδρύματα θα μπορούσαν να αντιταχθούν σε όλες τις απειλές για τη Δύση χωρίς να παραβιάζουν την Αγία Γραφή. Αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Σχεδόν κάθε χριστιανικό ίδρυμα υποστηρίζει τον σταδιακό αφανισμό μας και καταδικάζει τον «ρατσισμό» ως αμαρτία. Επιπλέον, οι γραφές και οι χριστιανικές διδασκαλίες – ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους – στηρίζουν επιχειρήματα υπέρ των “ανοιχτών συνόρων” και της “φυλετικής ισότητας”. Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πηγαίνουν πλέον τακτικά στην εκκλησία και γκρινιάζουν σε εμφανείς εκδηλώσεις της πίστης, η πλειοψηφία των Αμερικάνων εξακολουθεί να είναι χριστιανοί και έχουν πειστεί να υποστηρίζουν τα ανοιχτά σύνορα και τα φυλετικά παράπονα χρησιμοποιώντας «βιβλικά επιχειρήματα».

ΚΟ / πηγή

Back to top button