breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στρατηγική θεραπείας για τον COVID-19: Η Επιτροπή προσδιορίζει πέντε θεραπειες που ενδέχεται σύντομα να είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την ΕΕ.

 

Η στρατηγική της ΕΕ για τη θεραπεία του COVID-19 δίνει τα πρώτα αποτελέσματα σήμερα, με την ανακοίνωση του πρώτου χαρτοφυλακίου πέντε θεραπειών που ενδέχεται σύντομα να είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τέσσερις από αυτές τις θεραπείες είναι μονοκλωνικά αντισώματα υπό συνεχή αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το πέμπτο είναι ένα ανοσοκατασταλτικό με άδεια κυκλοφορίας που θα μπορούσε να επεκταθεί στη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρέος φάσματος θεραπειών για τον COVID-19. Αν και ο εμβολιασμός προχωρά με αυξανόμενο ρυθμό, ο ιός δεν πρόκειται να φύγει και οι ασθενείς θα χρειαστούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για να μειώσουν την πίεση του COVID-19. Ο στόχος μας είναι σαφής: να εντοπίσουμε άλλους πρωτοπόρους υποψήφιους υπό ανάπτυξη και να εγκρίνουμε τουλάχιστον τρεις νέες θεραπείες μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας ».

Τα πέντε προϊόντα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και έχουν καλές πιθανότητες να είναι μεταξύ των τριών νέων θεραπειών για τον COVID -19 που θα εγκριθούν έως τον Οκτώβριο του 2021 – ο στόχος που τέθηκε ως μέρος της στρατηγικής – ωστόσο τα τελικά δεδομένα αποδεικνύουν την ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτά είναι τα ακόλουθα προϊόντα:

μια νέα ένδειξη για τον COVID-19 για υπάρχοντα φάρμακα:

Το ανοσοκατασταλτικό baricitinib της Eli Lilly (φάρμακο που μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος): εκκρεμεί εξέταση αίτησης για παράταση της άδειας κυκλοφορίας για να συμπεριληφθεί η ένδειξη για τον COVID-19 ·
πρόσφατα αναπτυγμένα μονοκλωνικά αντισώματα που υποβάλλονται σε συνεχή αξιολόγηση – ένα ρυθμιστικό εργαλείο για την επιτάχυνση της αξιολόγησης ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου σε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας:

ο συνδυασμός bamlanivimab και etesevimab από την Eli Lilly: συνεχής αξιολόγηση.
ο συνδυασμός casirivimab και imdevimab από την Regeneron Pharmaceuticals, Inc. και F. Hoffman-La Roche, Ltd: τρέχουσα αξιολόγηση.
Regdanvimab του Celltrion: συνεχής αξιολόγηση.
sotrovimab από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology, Inc: συνεχής αξιολόγηση.
Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 10 πιθανών θεραπειών για τον COVID-19 έως τον Οκτώβριο, βασισμένο στο έργο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις παραλλαγές COVID-19 που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Η διαδικασία επιλογής θα είναι αντικειμενική και βασισμένη στην επιστήμη, με τα κριτήρια επιλογής να συμφωνούνται με τα κράτη μέλη. Καθώς απαιτούνται διαφορετικοί τύποι προϊόντων για διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών και διαφορετικά στάδια και βαθμούς σοβαρότητας της νόσου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα καθορίσει κατηγορίες προϊόντων και θα επιλέξει τους πιο ελπιδοφόρους υποψήφιους για θεραπεία για κάθε κατηγορία, με βάση επιστημονικά κριτήρια.

Το χαρτοφυλάκιο θα συμβάλει στον στόχο να εγκριθούν τουλάχιστον τρεις νέες θεραπείες έως τον Οκτώβριο και πιθανώς δύο ακόμη έως το τέλος του έτους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ξεκινήσει περαιτέρω συνεχιζόμενες αξιολογήσεις ελπιδοφόρων θεραπειών έως το τέλος του 2021, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας και της ανάπτυξης.

Η Επιτροπή συνήψε πρόσφατα μια κοινή συμφωνία προμηθειών για την απόκτηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (κασιριβιμάμπη και ιμεντεβιμάμπ) και θα μπορούσε να ξεκινήσει περαιτέρω διαδικασίες έως το τέλος του έτους.

Η πρώτη εκδήλωση ταιριασμού βιομηχανικών προϊόντων για θεραπείες θα διεξαχθεί στις 12-13 Ιουλίου για να διασφαλιστεί ότι μόλις εγκριθούν θεραπείες παράγονται σε επαρκή ποσότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η στρατηγική της ΕΕ για τη θεραπεία του COVID-19 στοχεύει να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών COVID-19 με στόχο να έχει τρεις νέες θεραπείες έως τον Οκτώβριο του 2021 και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους. Περιλαμβάνει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των φαρμάκων, από την έρευνα, την ανάπτυξη, τον έλεγχο υποσχόμενων υποψηφίων, την ταχεία κανονιστική έγκρισή τους, την κατασκευή και την ανάπτυξη έως την τελική χρήση.

Η στρατηγική εντάσσεται στην ενίσχυση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η οποία βασίζεται σε μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την καλύτερη προστασία της υγείας των πολιτών μας, με στόχο την ενδυνάμωση της ΕΕ και των κρατών μελών της τα μέσα για την καλύτερη πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, για την αντιμετώπισή τους και για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

Αυτή η στρατηγική, η οποία δίνει έμφαση στη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αποτελεί συνέχεια της αποδεδειγμένης στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, σύμφωνα με την οποία η χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων COVID-19 έχει εγκριθεί στην ΕΕ για την πρόληψη και τη μείωση της μετάδοσης κρουσμάτων, καθώς και τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων από τη νόσο.

Για να μάθεις περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις: Στρατηγική θεραπείας COVID -19 – λίστα 5 υποψηφίων θεραπείας

Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κορονοϊό: θεραπείες

Στρατηγική θεραπείας της ΕΕ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – θεραπείες COVID -19

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fr/ip_21_3299

 

Back to top button