breaking newsΕλλάδα

Η Τουρκία «πολιορκεί» την Κρήτη: Navtex αμφισβητεί το δικαίωμα έρευνας της Ελλάδας επί του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η Τουρκία αμφισβητεί καθημερινά τα ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και το κάνει όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με πράξεις, οι οποίες “πάτησαν” και σε δηλώσεις κυβερνητικών το προηγούμενο έτος περί 6 ν.μ. όταν τη ίδια στιγμή η Τουρκία το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να αναγνωρίσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. 

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση πλέον δείχνει να είναι αρκετά σοβαρή και πρέπει οι κρατικές αρχές να επιληφθούν άμεσα καθώς η Άγκυρα δεν πρόκειται με απλές δηλώσεις να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα παράνομη NAVTEX (0821/21), με την οποία μάλιστα η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελληνική NAVTEX 621/21, που δεσμεύει περιοχή ανατολικά της Κρήτης για έρευνες, είναι … «παράνομη»!

Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία 40 χρόνια, οι Τούρκοι πέρασαν και σε έμπρακτη επίθεση. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που τουρκικά πολεμικά πλοία πολιορκούν την Κρήτη στα 6 ναυτικά μίλια, απαγορεύοντας σε ερευνητικό που κινείται για λογαριασμό της Ελλάδας να εξέλθει στην ανοιχτή θάλασσα!

Εδώ αποδεικνύεται και ο σκοτεινός ρόλος του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος με την απαράδεκτη δήλωση του περί 6 ναυτικών μιλίων, άνοιξε την κερκόπορτα στην Τουρκία, η οποία αμέσως μετά την παρέμβαση αυτή η κλιμάκωσε τις προκλήσεις της φτάνοντας μία ανάσα από τα ελληνικά νησιά. Πρώτα στο Καστελόριζο, τώρα στην Κρήτη.

Η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας, μέσω του σταθμού της στην Αττάλεια, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλωμένους, με την οποία απαντά σε προηγούμενη ελληνική, τραβώντας για ακόμα μια φορά το σχοινί στα άκρα.

Ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Σύμφωνα με την καταγραφή του MarineTraffic το πλοίο “Nautical Geo” συνέχιζε αργά χθες το βράδυ κανονικά το πρόγραμμα των επιστημονικών ερευνών του. Το εν λόγω σκάφος βρίσκεται στο “στόχαστρο” των Τούρκων, οι οποίοι αμφισβητούν το σχέδιο κατασκευής του EASTMED, θεωρώντας ότι η χάραξη του περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και φυσικά πρόκειται περί σχεδίου που παρακάμπτει την Τουρκία στη μελλοντική μεταφορά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Η ελληνική NAVTEX:

ZCZC QA96
160750 UTC SEPTEMVRIOY 21
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN. 601/21
KARPATHIO PELAGOS
STENO KASOY
ANATOLIKA NISOY KRITIS
EPISTIMONIKES EREVNES THA PRAGMATOPOIITHOYN
APO TO PLOIO ”NAUTICAL GEO”
APO 16 SEPTEMVRIOY 2021
EOS 22 SEPTEMVRIOY 2021
STIN PERIOCHI METAXY TON SIMEION:
35-11.07B 026-24.07A
35-13.48B 026-27.48A
35-09.37B 026-31.53A
35-01.53B 026-25.00A
35-04.85B 026-22.73A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1.5NM.

Oι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX με την οποία υποστηρίζουν ότι μέρος της περιοχής που ανήγγειλε τη διεξαγωγή των ερευνών ο Σταθμός του Ηρακλείου “βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 με την επιστολή A/74/757” Η τουρκική αναγγελία ισχυρίζεται ακόμη ότι η περιοχή εμπίπτει σε “περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές”. Πρόκειται για τη μονομερή οριοθέτηση της Τουρκίας βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο υπεγράφη μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φαγέζ αλ-Σάρατζ και το οποίο κατατέθηκε με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020. Να τονιστεί ότι τον αμέσως επόμενο μήνα η Ελλάδα απάντησε κατάλληλα και επίσημα, αμφισβητώντας τη νομιμότητά του.

Η τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0821/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-09-2021 19:34)
TURNHOS N/W : 0821/21
MEDITERRANEAN SEA
1. SOME PART OF AREA PROMULGATED WITH NAVTEX NR. HA96-601/21 IS WITHIN TURKISH CONTINENTAL SHELF DECLARED TO UNITED NATIONS, ON 18 MARCH 2020 WITH REF NR. A/74/757.
2. ALL RESEARCH ACTIVITIES IN TURKISH MARITIME JURISDICTION AREA MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES.

Η Τουρκία φαίνεται ότι φωνάζει σε μία προσπάθεια να εδραιώσει το παράνομο μνημόνιο και προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην πραγματοποιήσει τις έρευνες.

Όλα αυτά τα κάνει η Τουρκία γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σε Κάρπαθο, Ρόδο και Κρήτη στα 12 μίλια.

Δηλαδή δεν έχουμε ασκήσει ένα καθόλα νόμιμο δικαίωμά μας κατά το δίκαιο της θάλασσας, την ώρα μάλιστα που στην περιοχή αυτή δεν ισχύει καν το τουρκικό casus belli.

Back to top button