breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΚύπρος

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ-”ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ”ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ”..!

Νέα τάξη πραγμάτων δημιουργεί η( πανδημία του κορωνοϊού..!!),(σ.σ.απο τα μέτρα μήπως?) αφού τα όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε, ανάγκασαν (!!) την πολιτεία να προχωρήσει με τον καταρτισμό ενός ολοκληρωμένου νόμου που θ’ αφορά τις μολυσματικές ασθένειες, παρέχοντας απεριόριστες εξουσίες στο κράτος να υποχρεώνει τους πολίτες του να υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται: τι είναι «επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια, τι είναι «μολυσμένη περιοχή», η επιβολή υποχρέωσης για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης, εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή και άλλης εξέτασης σε πρόσωπο που βρίσκεται σε μολυσμένη τοπική περιοχή ή σε μη μολυσμένη τοπική περιοχή, εντός ή εκτός της Δημοκρατίας, καθώς και ποινές για τους παραβάτες, πολίτες και ιδιοκτήτες υποστατικών.

Επίσης, καθορίζονται μέτρα και επιβάλλονται υποχρεώσεις στα οποία υπόκειται η λειτουργία θρησκευτικών χώρων ή και ιδιωτικών ή και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή και εσωτερικών ή και εξωτερικών χώρων στους οποίους συναθροίζονται ή και ενδέχεται να συναθροίζονται άτομα, με σκοπό την παρεμπόδιση της μετάδοσης ή και εξάπλωσης ή και την καταπολέμηση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας.

Ο νέος Νόμος στον οποίο θα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα της λοιμοκάθαρσης και θ’ αποφευχθούν προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τον χειρισμό της πανδημίας, θα αναφέρεται ως ο περί Επικίνδυνων Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος του 2021. Ως «επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια» περιλαμβάνει χολέρα, πανώλη, ευλογιά, τύφο, κίτρινο πυρετό, κορωνοϊό COVID-19 και οποιαδήποτε ασθένεια μολυσματικής ή μεταδοτικής φύσης η οποία καθορίζεται ως επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια σε διάταγμα που εκδίδεται. Επίσης ως «μολυσμένη τοπική περιοχή» σημαίνει τοπική περιοχή στην οποία υπάρχει και η οποία καθορίζεται ως μολυσμένη τοπική περιοχή με διάταγμα που εκδίδεται.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο και ο υπουργός Υγείας δύνανται διαζευκτικά να εκδίδουν διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς: τον καθορισμό ασθένειας ως μολυσματικής, τον καθορισμό μολυσμένης περιοχής, τον καθορισμό νοσοκομείων, νοσηλευτηρίων, υποστατικών, εγκαταστάσεων, αγκυροβολίων, λιμένων, αερολιμένων ή/και άλλων χώρων, που χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο για το σκοπό παρεμπόδισης της μετάδοσης ή/και εξάπλωσης ή/και την καταπολέμηση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας. Μπορεί επίσης το δημόσιο να επιστρατεύει ιατρικό, παραϊατρικό ή/και νοσηλευτικό προσωπικό ή φοιτητών ιατρικών ή/και νοσηλευτικών σχολών, για το σκοπό παρεμπόδισης της μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου, παρέχεται εξουσία στον υπουργό Υγείας να απαγορεύει με διάταγμα τη διακίνηση ανθρώπων ή ζώων για παρεμπόδιση της μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας. Ακόμα, το Υπουργικό ή ο υπουργός Υγείας μπορεί να επιβάλουν ως υποχρεωτική τη διενέργεια μοριακής εξέτασης, εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή/και άλλης εξέτασης σε πρόσωπο που βρίσκεται σε μολυσμένη τοπική περιοχή ή σε μη μολυσμένη τοπική περιοχή, εντός ή εκτός της Δημοκρατίας, με σκοπό την παρεμπόδιση της μετάδοσης ή και εξάπλωσης ή και εισαγωγής ή και εισόδου ή και εξαγωγής ή και εξόδου ή και την καταπολέμηση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας. Επίσης, με διάταγμα ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να καθορίζει την τιμή χρέωσης ή/και τον καθορισμό ανώτατης ή και κατώτατης τιμής χρέωσης, για διενέργεια μοριακής εξέτασης, εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή και άλλης εξέτασης, εμβολιασμού ή και υπηρεσίας, που αφορά επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια.

Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του νόμου είναι ο καθορισμός μέτρων που αποσκοπούν στον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων τις οποίες επιφέρει επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια, περιλαμβανομένης της αναστολής της καταβολής οφειλόμενου ενοικίου προς ιδιοκτήτη δημόσιας, κρατικής ή/και ιδιωτικής περιουσίας.

Φυλάκιση δύο χρόνων ή €50 χιλ. πρόστιμο

Κατά το νομοσχέδιο, διαπράττει ποινικό αδίκημα πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ή/και παραλείπει να συμμορφωθεί με διάταγμα που εκδίδεται από τον υπουργό Υγείας και υπόκειται, μετά από καταδίκη, σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ ή στις δύο αυτές ποινές. Ανεξάρτητα από τον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο, αναφορικά με το ύψος του εξώδικου προστίμου, δύναται να επιβληθεί εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον προβαίνει σε αδίκημα παραβίασης διατάγματος.

Το πλέον σημαντικό είναι πως στο όνομα της παρεμπόδισης της μετάδοσης ή εξάπλωσης ή την καταπολέμηση επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας, θα μπορεί ο υπ. Υγείας να καθορίζει απαγορευτικά ή/και περιοριστικά μέτρα ή/και προϋποθέσεις ή/και διατυπώσεις αναφορικά με την άσκηση ανθρώπινου δικαιώματος το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα, δηλαδή θα μπορούν να περιορίζονται ανθρώπινα δικαιώματα για σκοπούς περιορισμού της πανδημίας.

 

Back to top button