breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτη απο τη Σκωτία αποδεικνύει: Τα παιδιά δεν αποτελούν κίνδυνο – μάλιστα μας προστατεύουν

 


Από την άνοιξη του 2020, οι μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι ούτε τα παιδιά ούτε τα ανοικτά σχολεία με δια ζώσης διδασκαλία αποτελούν ή διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Τουλάχιστον όχι για λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στη γρίπη. Όμως η γρίπη είναι διαφορετικός ιός από τον ιό SARS. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει και πάλι τα αυτονόητα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ) στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. Το συμπέρασμα, εν συντομία, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με Covid-19 σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21, σε σύγκριση με παρόμοιους ενήλικες σε εργάσιμη ηλικία, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες τα σχολεία ήταν πλήρως ανοικτά.

Αξιολογήθηκαν όλα τα περιστατικά Covid-19 σε ενήλικες ηλικίας 21 έως 65 ετών (n=132.420) και ένα τυχαίο δείγμα ελέγχου που αντιστοιχούσε σε ηλικία και φύλο (n=1.306.566). Οι ενήλικες προσδιορίστηκαν ότι διδάσκουν ενεργά σε σχολεία της Σκωτίας από το Γενικό Συμβούλιο Διδασκαλίας της Σκωτίας και τα μέλη του νοικοκυριού τους ταυτοποιήθηκαν με μοναδικό αριθμό αναφοράς. Οι ομάδες σύγκρισης ήταν ενήλικες που εργάζονταν στις υπηρεσίες υγείας στη Σκωτία, τα μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός σε εργασιακή ηλικία.

Το πρωταρχικό κριτήριο ήταν η νοσηλεία με covid-19. Ως σοβαρότητα ορίστηκε η εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή ο θάνατος εντός 28 ημερών από θετικό αποτέλεσμα τεστ.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ήταν νέοι (μέση ηλικία 42 ετών), γυναίκες (80 %) και δεν είχαν συννοσηρότητες (84 %). Ο κίνδυνος (αθροιστική επίπτωση) νοσηλείας με Covid-19 ήταν μικρότερος από 1% για όλους τους ενήλικες εργάσιμης ηλικίας στο γενικό πληθυσμό.

Το συμπέρασμα της μελέτης: Σε αντίθεση με τους ενήλικες εργάσιμης ηλικίας που είναι κατά τα άλλα συγκρίσιμοι, οι εκπαιδευτικοί και τα οικογενειακά μέλη τους βρέθηκε ότι δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με covid-19 και χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου covid-19. Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να καθησυχάσουν όσους διδάσκουν στις μαθητικές αίθουσες.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το National Records Scotland (NRS) δείχνει μια ακόμη πιο σαφή εικόνα. Για όλους τους εργαζόμενους, το τυποποιημένο ποσοστό θνησιμότητας με/απο Covid είναι 23,4, ενώ για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς είναι μόνο 7,3. Πιθανώς χάρη στη σταθερή θεμελιώδη ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη συχνή επαφή με άλλους κορονοϊούς. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η επαφή με τα παιδιά έχει ακόμη και προστατευτική λειτουργία για τους ενήλικες όσον αφορά τους ιούς SARS.

 

Πηγή: eyewideopen.org

Back to top button