breaking newsΔιεθνή

«Να κάνουν τρίτη δόση για προστασία των ασθενών οι υγειονομικοί» – Τότε γιατί έβγαλαν σε αναστολή τους ανεμβολίαστους;

Τα περίεργα της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη συνεχίζονται. Έτσι είναι έτοιμοι για χορήγηση της τρίτης δόσης με προτεραιότητα τους υγειονομικούς καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με ασθενείς με το αιτιολογικό ότι πέφτει η απόδοση αλλά εντωμεταξύ έχουν βγάλει σε αναστολή όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο γιατί είναι επικίνδυνοι για τους ασθενείς!

Για τις ανακοινώσεις που γίνουν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των υγεινομικών μίλησε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε οι υγεινομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε θα ανακοινωθεί η 3η δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ενώ υπογράμμισε πως ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για την επιλογή να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε. «Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους» είπε ενδεικτικά.

Τη Δευτέρα (κατά τη τακτική ενημέρωση κατά του κορωνοϊού) αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για την τρίτη δόση του εμβολίου «στους άνω των 60» και τους υγειονομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση όπως οι υγειονομικοί.

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες […] Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε χτες ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Ακόμη και αυτοί που είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται θα πρέπει να καταλάβουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα κολλήσουμε τον ιό. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουν στη ζυγαριά τι μπορώ να πάθω αν εμβολιαστώ και τι μπορώ να πάθω αν νοσήσω, ειδικά αν είναι άνω των 60 ετών που εκεί κινδυνεύει η ζωή του» είπε μεταξύ άλλων.

 Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

«Όχι» στην τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού, λέει η συμβουλευτική επιτροπή του FDA

Πάντως όπως γνωστοποιήθηκε χτες η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech κατά του κορωνοϊού στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή [της Covid-19] και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή» επισημαίνει η ομάδα των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων παγκοσμίως

Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.

 

pronews

Back to top button