breaking newsΚύπρος

Πήρε τα… βουνά ο πληθωρισμός (και) στην Κύπρο

Πήρε τα... βουνά ο πληθωρισμός (και) στην Κύπρο
  Χρύσανθος Μανώλη   

 

Ανοδική πορεία ακολουθεί ο πληθωρισμός στην Κύπρο τους τελευταίους επτά μήνες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσει να ανεβαίνει σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες ή στην καλύτερη περίπτωση θα σταθεροποιηθεί προς το τέλος του χρόνου σε ψηλά επίπεδα. Αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς με το τελευταίο τρίμηνο ή και ψηλότερους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο πληθωρισμός για το 2021 να καταγράψει ρεκόρ αρκετών χρόνων.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός (-1,89%), σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τον φετινό Αύγουστο ανέβηκε στο 5%, συγκρινόμενος με τον Αύγουστο του 2020. Ο πληθωρισμός ήταν θετικός όλους τους μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2021 και μάλιστα με σημαντική ποσοστιαία αύξηση κάθε μήνα, σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός τον φετινό Αύγουστο είναι κατά πολύ ψηλότερος και από τον πληθωρισμό τον Αύγουστο του 2019, πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αντί του 5% που ήταν φέτος τον Αύγουστο, τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ήταν αρνητικός, περίπου στο -0,7%.

Οι ψηλοί ρυθμοί με τους οποίους τρέχει πλέον ο πληθωρισμός αποδίδονται εν μέρει στις σοβαρές αυξήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, όπως επίσης σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, αλλά και στην πρόσφατη άρση των πλείστων περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν το 2020, τα οποία είχαν μειώσει την καταναλωτική ζήτηση, προκάλεσαν πτώση στις τιμές πολλών προϊόντων και συσσώρευσαν ανάγκες, οι οποίες προφανώς ικανοποιούνται σε κάποιο βαθμό αυτή την περίοδο. Επιπλέον, οι ελλείψεις που παρατηρούνταν διεθνώς σε κάποια προϊόντα ή πρώτες ύλες έως και πρόσφατα (σε κάποια ήδη ακόμα παρατηρούνται) συνέτειναν επίσης σε αυξήσεις τιμών.

Αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που οικονομολόγοι στην Κύπρο και διεθνώς εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε πολλές χώρες της ΕΕ (στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο ήταν 3%, σύμφωνα με τη Eurostat) και στις ΗΠΑ είναι προσωρινή αντίδραση της αγοράς και θα μειωθεί προσεχώς. Υπάρχουν ωστόσο και οικονομολόγοι που πιστεύουν πως ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει σύντομα, τουλάχιστο όχι ενόσω συνεχίζεται η θεωρούμενη «χαλαρή» πολιτική από την ΕΚΤ και από κεντρικές τράπεζες άλλων σημαντικών χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2021 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 1,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2021 αυξήθηκε κατά 1,59 μονάδες και έφτασε στις 104,09 μονάδες σε σύγκριση με 102,50 μονάδες τον Ιούλιο 2021. Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 39,8%, στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 21,4% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 20,2%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Γεωργικά Προϊόντα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστό 16,1%.

– Την περασμένη Τρίτη, η Eurostat είχε ανακοινώσει ότι, σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Κύπρο ήταν 3,3%, έναντι 2,7% τον Ιούλιο, ενώ χθες, όπως προαναφέραμε, η κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως για τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν 5%, έναντι 4% τον Ιούλιο. Η διαφορά στα ποσοστά της αύξησης του πληθωρισμού οφείλονται στα διαφορετικά προϊόντα που παρακολουθούν οι δύο υπηρεσίες και στη διαφορετική βαρύτητα (συντελεστές στάθμισης) που δίνεται ανά προϊόν-υπηρεσία.

philenews.

Back to top button