breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πυρηνικό θρίλερ στη Ζαπορίζια

Έφτασαν στο πυρηνικό εργοστάσιο εν μέσω ισχυρών βομβαρδισμών, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Εν μέσω ισχυρών βομβαρδισμών αλλά και σκληρών αλληλοκατηγοριών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις γύρω από την πόλη Ενερχοντάρ και από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έφτασαν τελικά σήμερα Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το κομβόι των επιθεωρητών – αποτελούμενο από 9 λευκά οχήματα – κατέφτασε με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, όπου και άρχισε τις επαφές με το προσωπικό σε μια προσπάθεια να αποτιμήσει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο σταθμός.

Νωρίτερα και λόγω της πολεμικής σύρραξης και της ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, η πόλη της Ενερχοντάρ έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ και η Energoatom, η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, ανακοίνωσε πως έκλεισε ο ένας εκ των δύο αντιδραστήρων του εργοστασίου.

Προχωράμε, αποστολή μας να αποτρέψουμε πυρηνικό ατύχημα

Οι επιθεωρητές πάντως είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να συνεχίσουν παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που είχαν προκληθεί από τις συρράξεις.

Σε δηλώσεις του ο Ράφαελ Γκρόσι, επικεφαλής της αποστολής των επιθεωρητών είπε πως είναι ενήμερος για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την επίσκεψη του στο εργοστάσιο και να συναντηθεί με τους επιστήμονες και εργαζόμενους.

«Έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε» ανέφερε ο Γκρόσι, με την αποστολή να αναχώρησε από νωρίς το πρωί από την πόλη Zαπορίζια με κατεύθυνση την Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται και το πυρηνικό εργοστάσιο. «Είναι μια αποστολή που στοχεύει στο να αποτρέψει ένα πυρηνικό ατύχημα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ.

Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως οι επιθεωρητές θα έχουν στη διάθεση τους μια με δύο ημέρες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, ο ΙΑΕΑ είναι έτοιμος να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ρωσία: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν απόβαση

Από νωρίς το πρωί και εν αναμονή της αποστολής των επιθεωρητών στο πυρηνικό εργοστάσιο, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς κοντά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε κάνει λόγο για μια ομάδα περίπου 60 Ουκρανών «δολιοφθορέων» που αφού διέσχισε με επτά βάρκες το Δνείπερο, επιχείρησε να κάνει απόβαση για να καταλάβει το Ενερχοντάρ και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Κατά τους Ρώσους αξιωματούχους, οι Ουκρανοί επιχείρησαν να καταλάβουν το εργοστάσιο για να αποτρέψουν την επίσκεψη των επιθεωρητών του ΙΑΕΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, όλοι τους αντιμετωπίστηκαν με τη βοήθεια και της πολεμικής αεροπορίας, αν και επισημαίνεται πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, αν και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τις εγκαταστάσεις.

Μάλιστα η ρωσική πλευρά διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επιθεωρητές, παρέχοντας όλες τις δέουσες συνθήκες ασφαλείας.

Πεσκόφ: Φοβόμαστε πρόκληση της Ουκρανίας

Την θέση πως η Ρωσία φοβάται προκλητικές ενέργειες από την Ουκρανία κατά του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια ενόψει της επίσκεψης των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας διατύπωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο μιας πρόκλησης από την ουκρανική πλευρά, με δεδομένο ότι ο βάρβαρος και προκλητικός βομβαρδισμός δεν έχει σταματήσει» υποστήριξε ο Πεσκόφ, αναφέροντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Διεθνή Οργανισμό και επιθυμεί η αποστολή του να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

Λαφρόφ: Κάνουμε ότι μπορούμε για την ασφάλεια του εργοστασίου

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία κάνει ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα λειτουργήσει με ασφάλεια και ότι η επίσκεψη των επιθεωρητών του ΙΑΕΑ θα πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου. Αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι οι επιθεωρητές θα υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους» υποστήριξε ο Λαβρόφ.

Ουκρανία: Βομβαρδίζουν αδιάκριτα οι Ρώσοι

Τους ρωσικούς ισχυρισμούς απέρριψαν κατηγορηματικά οι Ουκρανοί, οι οποίοι κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι βρήκαν την ευκαιρία να βομβαρδίσουν το Energodar, κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του IAEA για να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

«Οι Ρώσοι προχωρούν σε πλήγματα του πυροβολικού εναντίον του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του IAEA για να πάει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων» ανέφερε σε μήνυμα του στο Telegram, ο εξόριστος δήμαρχος της Energodar, Ντμίτρο Ορλόφ.

Όπως είπε, η αποστολή δεν μπορεί «να συνεχίσει τον δρόμο της» προς τον σταθμό «για λόγους ασφαλείας». «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει την πρόσβαση στον ΙΑΕΑ σε αυτή την ουκρανική πυρηνική εγκατάσταση» υπογράμμισε ο Ορλοφ.

Αλλά και ο Μικαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι ενέργειες των Ρώσων δείχνουν και ποιο είναι το «βάρος» των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας σε οποιονδήποτε μεσάζοντα.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί πλήγματα στο Ενέρχονταρ, χτυπώντας την επίσημη διαδρομή της αποστολής του ΙΑΕΑ. Για να κατηγορήσει την Ουκρανία. Σπίτια καταστράφηκαν. Πρόκειται για μια απόδειξη του πραγματικού «ενδιαφέροντος» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους επιθεωρητές. Και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη του «βάρους» των ρωσικών «εγγυήσεων» στους όποιους μεσάζοντες» είπε ο Ποντόλιακ.

Έκλεισε ο ένας εκ των δύο αντιδραστήρων

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική διαχειρίστρια εταιρία Energoatom ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού έκλεισε λόγω των βομβαρδισμών.

Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ερυθρός Σταυρός: Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν και πολλά στην περίπτωση ενός σοβαρού δυστυχήματος.

«Σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής, θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια… και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία.

«Το σενάριο θα μπορούσε να είναι ένα μαζικό συμβάν και… υπάρχουν πολύ λίγα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε για να περιορίσει τις δεινές συνέπειες αυτού», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ένα δυστύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Prime News

Back to top button