NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

600.000 οι άστεγοι στις ΗΠΑ – Πάνω από 10.000 άτομα κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου

Άστεγοι: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο κινούν την παγκόσμια οικονομία και, μάλιστα, όταν αυτά τα σαθρά θεμέλια κλονίζονται, έχουν την ισχύ να συμπαρασύρουν μαζί ολόκληρες χώρες.

Εκεί δίπλα που τα μέλη του κόσμου της Wall Street και του LSE γιορτάζουν τα υπερκέρδη τους, άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου φορέα (CHAIN), περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι δεν είχαν στέγη στη βρετανική πρωτεύουσα από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023.

Σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, ο αριθμός εμφανίζεται αυξημένος κατά 54%. Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, ο αριθμός έχει αυξηθεί από έτος σε έτος, με εξαιρέσεις μόνο την περίοδο 2017/2018 και το 2021/2022 (πιθανότατα λόγω της πανδημίας).

Τα δεδομένα της έκθεσης εστιάζουν στις ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν επαρκή υποστήριξη ή πρόσβαση σε υποστήριξη στην κοινωνία. Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των αστέγων ήταν στη φυλακή κάποια στιγμή. Οι εθνικότητες ήταν διάφορες, με το 48,6% να αφορά Βρετανούς.

Infographic: Rough Sleeping in London is Rising Again | Statista

Σε αποσύνθεση οι ΗΠΑ, σε επίπεδο – ρεκόρ ο αριθμός των αστέγων από τα «Bidenomics»

Σε επίπεδο-ρεκόρ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.Φαίνεται πως τα «Bidenomics» του τωρινού Αμερικανικού προέδρου δεν αποδίδουν ιδιαίτερα.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 11% φέτος σε σύγκριση με το 2022. Η WSJ ανέφερε ότι το άλμα «αντιπροσωπεύει μακράν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παρακολουθεί τους αριθμούς το 2007». Τόνιζει επίσης ότι η υψηλότερη αύξηση ήταν το 2019, με αύξηση 2,7%, «εξαιρουμένης της τεχνητά υψηλής αύξησης πέρυσι που προκλήθηκε από διακοπές καταμέτρησης λόγω πανδημίας».

Ο αριθμός των αστέγων έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 600.000. Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος στέγασης. Η εθνική στεγαστική κρίση έχει επιδεινωθεί λόγω της περιορισμένης προσφοράς και του επιτοκίου 30ετούς δανείου πάνω από 7%.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί έχουν «βουτηχτεί» στο χρέος. Ο Jamie Rife, εκτελεστικός διευθυντής της Metro Denver Homeless Initiative, εξήγησε:

«Αρχίζουμε να νιώθουμε την πλήρη οικονομική επίπτωση της εποχής του Covid-19». Κάθε λαός της εργατικής τάξης καταλαβαίνει ότι οι πολιτικές του Biden ήταν απολύτως φρικτές -δύο χρόνια αρνητικών πραγματικών μισθών ανάγκασαν πολλούς να συγκεντρώσουν ανυπέρβλητα χρέη πιστωτικών καρτών στο περιβάλλον με τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ εξαντλούσαν τις προσωπικές αποταμιεύσεις- για να τα βγάλουν πέρα.

2023-08-14_13-31-26.png

2023-08-14_13-32-12.png

Σε επίπεδο-ρεκόρ (ξανά) το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, διογκώθηκε εκ νέου το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών, το β’ τρίμηνο 2023, εν μέσω αυξημένων επιτοκίων και ασταμάτητου πληθωρισμού παγκοσμίως. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 16 δισεκ. στα 17,06 τρισεκ. δολάρια.

Σημειώνεται πως το συνολικό επίπεδο του χρέους είναι περίπου 3 τρισεκ. δολάρια υψηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σημείωσαν ραγδαία αύξηση κατά 45 δισεκ. δολάρια, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, ήτοι 1,03 τρισεκ. δολάρια, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια-δάνεια αυξήθηκαν συνολικά κατά 35 δισεκ δολάρια. Τα υπόλοιπα των φοιτητικών δανείων μειώθηκαν κατά 35 δισεκ. και ανήλθαν σε 1,57 τρισεκ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα στα 12,01 τρισεκ. δολάρια.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-08_191943.png

Ιστορική θηλιά χρέους 1 τρισ. δολαρίων στα νοικοκυριά των ΗΠΑ λόγω των πιστωτικών καρτών

Κατά 45 δισ. δολάρια αυξήθηκε την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο το συνολικό χρέος από πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ… εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό της οφειλής σε 1,03 τρισεκατομμύριο δολάρια, την υψηλότερη ακαθάριστη αξία στα στοιχεία της Fed από το 2003.

Ειδικότερα, ως γνωστόν, μία φορά το τρίμηνο η Fed δημοσιεύει έκθεσή της για το χρέος αλλά και τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η οποία παρέχει μια εικόνα –αν και με χρονική υστέρηση– των οικονομικών τους το προηγούμενο τρίμηνο.

Και ενώ η έκθεση «αποκαλύπτει» μηδενική αύξηση σε ό,τι αφορά την επέκταση της καταθετικής βάσης για όσους παρακολουθούν τη μηνιαία δήλωση της Fed για την Καταναλωτική Πίστη (G.19), η οποία μόλις χθες αποκάλυψε την πρώτη μείωση χρέους των πιστωτικών καρτών από τον Απρίλιο του 2021 παρέχει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στους ισολογισμούς των νοικοκυριών.

Τα υπόλοιπα ανέρχονται πλέον στα 17,06 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενα κατά 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2019, ήτοι λίγο πριν από την πανδημική ύφεση. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στους τύπους υπολοίπων καταναλωτικής πίστης, αυτά έχουν ως εξής:

• Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων παρέμειναν αμετάβλητα από το προηγούμενο τρίμηνο κατά το β’ τρίμηνο του 2023, διαμορφούμενα στα 12,01 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των στεγαστικών δανείων και της επιβράδυνσης στις τιμές των κατοικιών.
• Τα υπόλοιπα των πιστωτικών γραμμών μετοχικού κεφαλαίου (HELOC) ήταν επίσης ουσιαστικά σταθερά. Το υπόλοιπο της HELOC ανέρχεται σε 340 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε τριμηνιαία βάση, διαμορφούμενα σε 1,03 τρισεκατομμύριο δολάρια (ιστορικό υψηλό).
• Τα υπόλοιπα δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που έχουν πάρει από το 2011.
• Τα υπόλοιπα των φοιτητικών δανείων μειώθηκαν κατά 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Τα υπόλοιπα φοιτητικών δανείων ανέρχονται πλέον σε 1,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.
• Τα υπόλοιπα, που περιλαμβάνουν κάρτες λιανικής και άλλα καταναλωτικά δάνεια, αυξήθηκαν κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Συνολικά, τα υπόλοιπα μη κατοικιών αυξήθηκαν κατά 45 δισ. δολάρια.

600.000 οι άστεγοι στις ΗΠΑ – Πάνω από 10.000 άτομα κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου .

Back to top button