breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Νέο «παράθυρο» για χάκερ – Πώς οι «έξυπνες» τηλεοράσεις τούς βάζουν μέσα στο σαλόνι μας

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ανακάλυψαν τρόπους για να θέσουν σε κίνδυνο τις «έξυπνες» τηλεοράσεις, σύμφωνα με νέα προειδοποίηση του FBI.

 

Οι ιδιοκτήτες «smart» τηλεοράσεων θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να προστατέψουν τις συσκευές τους, όπως αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ.

Οι «έξυπνες» τηλεοράσεις είναι τόσο προσβάσιμες για τους επίδοξους χάκερ όσο οι υπολογιστές ή άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Επειδή πολλές τηλεοράσεις διαθέτουν τώρα μικρόφωνα και κάμερες, θα μπορούσαν οι κακόβουλοι χάκερ να διαπράττουν σοβαρές παρεμβολές στην ιδιωτική ζωή των οικιακών χρηστών ηλεκτρονικών μέσων, επισήμανε το FBI.

Επιπλέον μια «έξυπνη» τηλεόραση θα μπορούσε να γίνει πύλη σε οικιακό δίκτυο επιτρέποντας στους χάκερ να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες από τις συνδεδεμένες συσκευές.

Πώς να αποκτήσετε τον έλεγχο

Για να καταπολεμήσει τις πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο, το FBI κάλεσε τους ιδιοκτήτες «έξυπνων» τηλεοράσεων να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά των συσκευών και να μάθουν πώς να τα ελέγχουν. Οι αγοραστές πρέπει να εξετάσουν τις λειτουργίες πριν επιλέξουν μια συσκευή και, στη συνέχεια, να διαβάσουν το εγχειρίδιο.

Όσοι εξακολουθούν να έχουν απορίες θα πρέπει να ψάξουν στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον αριθμό μοντέλου και λέξεις – κλειδιά όπως «μικρόφωνο», «κάμερα» και «ιδιωτικότητα».
Οι χρήστες δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας. Θα πρέπει να αλλάζουν κωδικούς όταν είναι εφικτό. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν, θα πρέπει να απενεργοποιούν τα μικρόφωνα και τις κάμερες όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν μια κάμερα τηλεόρασης δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί, μια πιο «μπακάλικη» λύση είναι να καλυφθεί με ένα κομμάτι μαύρης ταινίας.

Μάλιστα, το FBI πρότεινε ότι οι χρήστες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά εάν είναι απαραίτητο να αγοράσουν ένα μοντέλο που διαθέτει κάμερες και μικρόφωνα.
Οι ιδιοκτήτες «έξυπνων» τηλεοράσεων θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν πώς η συσκευή συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες, ποια δεδομένα συλλέγονται, πώς αποθηκεύονται τα δεδομένα αυτά και τι μπορεί να κάνει η κατασκευάστρια εταιρεία με αυτά.
Τέλος, οι αγοραστές θα πρέπει να εκτιμήσουν την ικανότητα της κατασκευάστριας εταιρείας να ενημερώνει τη συσκευή με τις εκάστοτε νέες εκδόσεις ασφαλείας και να ελέγξουν πώς έχει αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα στο παρελθόν, σύμφωνα με το FBI.

Οι «κατάσκοποι»

Οι προειδοποιήσεις του FBI ήρθαν μετά την αύξηση της λειτουργικότητας των «έξυπνων» τηλεοράσεων, καθώς όλο και περισσότεροι τηλεθεατές παρακολουθούν περιεχόμενο συνεχούς ροής (streaming). Ωστόσο λίγοι καταναλωτές θυμούνται προηγούμενες παραβιάσεις «έξυπνης» τηλεόρασης και «τρύπες» ασφαλείας. Οι τηλεθεατές ίσως να παρακολουθούν διάφορα θρίλερ κατασκόπων, όπως το «Homeland», αλλά πιο τρομακτικό από αυτά που παρακολουθούν στην οθόνη τους είναι το γεγονός ότι οι ίδιες οι συσκευές τους μπορεί να τους κατασκοπεύουν.

Το Κέντρο Πληροφοριών για την Προστασία των Καταναλωτών, μια ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καταναλωτών, το 2015 κατηγόρησε την εταιρεία κολοσσό των ηλεκτρονικών ειδών Samsung για καταγραφή ιδιωτικών συνομιλιών μέσω των ενσωματωμένων μικροφώνων στις «έξυπνες» τηλεοράσεις της.
Η ομάδα κατηγόρησε την εταιρεία ότι παραβίασε τους νόμους περί απορρήτου των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Το 2017 το WikiLeaks υποστήριξε ότι οι «έξυπνες» τηλεοράσεις της Samsung θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία εις βάρος των ιδιοκτητών τους.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν «Weeping Angel», το οποίο φέρεται να σχεδιάστηκε από την CIA και την MI5 / BTSS του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα μπορούσε να κάνει τις τηλεοράσεις να φαίνονται πως είναι εκτός λειτουργίας, ενώ τα μικρόφωνα και οι κάμερες εξακολουθούν να λειτουργούν.

Τέτοια εργαλεία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA Μάικλ Χέιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την ικανότητα να ακούει τις συνομιλίες ως μια «ικανότητα θαύματος». Φυσικά, αν η CIA μπορεί να ακούσει, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να το κάνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες ή οι χάκερ.

Προσοχή στις επιλογές

Αν και το γεγονός ότι ένας χάκερ μπορεί να παραβιάσει τις συσκευές είναι ανησυχητικό, τα δεδομένα ή το υλικό που συλλέγουν οι κατασκευάστριες εταιρείες από τους ιδιοκτήτες της τηλεόρασης είναι ένας εξίσου σημαντικός λόγος ανησυχίας. 
Πολλές κατασκευάστριες εταιρείες «έξυπνων» τηλεοράσεων, συμπεριλαμβανομένων των LG και Samsung, συγκέντρωναν πληροφορίες από τους χρήστες σχετικά με το περιεχόμενο που είδαν, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η «Washington Post».

Οι εταιρείες ήλεγχαν το περιεχόμενο για να βοηθήσουν διαφημιστικές εταιρείες να στοχεύσουν καλύτερα τις διαφημίσεις τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η παρακολούθηση της τηλεόρασης είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η κατασκευάστρια τηλεοράσεων Vizio πλήρωσε πρόστιμο ύψους 2,2 εκατ. δολαρίων, αφού εντοπίστηκε ότι συγκέντρωνε κρυφά δεδομένα από το περιεχόμενο που παρακολουθούσαν οι πελάτες της. «Οι προειδοποιητικές συστάσεις του FBI είναι απολύτως έγκυρες» δήλωσε ο Τσαρλς Κινγκ, κεντρικός αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Pund-IT, στο TechNewsWorld.

«Πολύ συχνά οι καταναλωτές θεωρούν ότι η ασφάλεια είναι δουλειά ή ευθύνη κάποιου άλλου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το είδος μοιρολατρίας οδηγεί τους ανθρώπους στη θυματοποίηση τόσο από κολοσσούς των ηλεκτρονικών ειδών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα των πελατών για εμπορικό κέρδος όσο και από εγκληματίες που θέλουν να έχουν προσωπικό κέρδος» πρόσθεσε.

topontiki
Back to top button