breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κερδoσκoπικn εταιρiα Ρfιzer ΑΠOΦΑΣlΣΕ oτι πρέπει να κάvoυμε και 4n δoσn των εμβoλiων της…

Για να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού, θα χρειαστεί μια τέταρτη δόση του εμβολίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα. 

 

Να θυμήσουμε πως με το σημερινό καθεστώς, η 4η δόση αφορούσε (ως τώρα) μόνο τους ανοσοκατασταλμένους, αλλά με τόσες δόσεις μπορεί να αφορά και του “τριτοδοσίτες”…

«Έρχονται πολλές παραλλαγές και η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να αποφύγει – με επιδέξιο τρόπο την ανοσολογική προστασία που παρέχουμε», είπε ο Αλμπερτ Μπουρλά, επισημαίνοντας ότι «Η προστασία που παίρνουμε από την τρίτη (δόση) είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα αρκετά καλή απέναντι στη νοσηλεία και τους θανάτους», όπως διευκρίνισε ο Μπουρλά.

Αλλά η προστασία μετά από τρεις δόσεις «δεν είναι τόσο καλή έναντι των λοιμώξεων και δεν διαρκεί πολύ όταν αντιμετωπίζει κάποιος μία παραλλαγή όπως η Όμικρον, διευκρίνισε, σημειώνοντας πως «Είναι απαραίτητη, μια τέταρτη (δόση) τώρα».

Διευκρίνισε ακόμα ότι επί του παρόντος, οποιοσδήποτε ηλικίας 12 ετών και άνω που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες, μπορεί πλέον να λάβει μια τρίτη δόση.

Αντίστοιχα, οποιοσδήποτε ηλικίας 18 ετών και άνω που έκανε το εμβόλιο δύο δόσεων της  Moderna θα πρέπει να κάνει το αναμνηστικό εμβόλιο, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση και όποιος έκανε το μονοδοσικό της Johnson θα πρέπει να κάνει την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες. Αυτά σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ή πότε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μπορεί να εγκρίνει μια τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 για υγιείς εφήβους και ενήλικες αλλά αφου το είπε το μεγάλο αφεντικό είναι πολύ πιθανό να πάρουν μια τέτοια απόφαση τις επόμενες μέρες.

«Απλώς υποβάλλουμε αυτά τα δεδομένα στον FDA και μετά θα δούμε τι θα πουν και οι ειδικοί εκτός Pfizer», είπε ο Μπουρλά.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι κατάλληλα για δύο παιδιατρικές δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, αλλά δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για αναμνηστική δόση. Η Pfizer, ωστόσο, προχωρά σε κλινικές δοκιμές για μια τρίτη δόση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. 

Αντίστοιχα, για τα παιδιά ηλικία κάτω των 5 ετών, ο Άλμπερτ Μπουρλά διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι επιλέξιμα για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την άνοιξη, όπως ξεκαθάρισε.

Η Pfizer αναμένεται να έχει στοιχεία για τη δοκιμή εμβολίου τριών δόσεων σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών έως τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο Μπουρλά και εάν εάν εγκριθεί από το FDA και συνιστάται από το CDC, τα εμβόλια για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας (δηλαδή 6 μηνών έως 5 ετών) μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάιο.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά μίλησε και για τις μεταλλάξεις. Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer και η Moderna εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει ειδικά από την παραλλαγή Όμικρον, αποκλείεται κάποια στιγμή να μας ανακοινώσουν και την 5η δόση…

Ο CEO και μεγαλομέτοχος της Pfizer εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από την μετάλλαξη Όμικρον και όλες τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ο στόχος είναι να «μπορεί να προστατεύσει για τουλάχιστον ένα χρόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Άρα η pfizer έχει σκοπό να μας εμβολιάζει κάθε χρόνο;

«Και αν είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, τότε νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να το ακολουθήσουμε και να το θυμόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πραγματικά στον τρόπο που ζούσαμε πριν», είπε.

 

 

πηγη 

Back to top button