breaking newsΚύπρος

Κύπρος: Παράτυποι μετανάστες περνούν ανενόχλητοι την πράσινη γραμμή

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ

Πράσινη γραμμή… μια μαύρη τρύπα, που καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία καταφύγιο για χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι διέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, μέσω κατεχομένων, χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα.

Τα δεδομένα τραγικά. Το πρόβλημα γνωστό τοις πάσι εδώ και χρόνια, ωστόσο οι διαστάσεις που προσλαμβάνει αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Του λόγου το αληθές καταμαρτυρεί η εικόνα, που κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο γυναίκα, η οποία έγινε αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού. 

Στην επίμαχη φωτογραφία απεικονίζονται 3 πρόσωπα, που μιλώντας τούρκικα,  εισήλθαν τρέχοντας από την περιοχή Αξιοθέας, στην παλιά Λευκωσία.

Όταν έντρομη έσπευσε να μοιραστεί τον προβληματισμό της με νεαρούς που ήταν, επίσης, παρόντες, τότε εκείνοι της είπαν ατάραχοι ότι πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο. Της υπέδειξαν, μάλιστα, ότι σε άλλες περιπτώσεις, μετανάστες περνούσαν από τα μαύρα σημεία, ακόμη και σε μπουλούκια. 

Οι μαρτυρίες τους επιβεβαιώνονται με τον πιο τρανταχτό τρόπο και από την ετήσια Έκθεση της Κομισιόν για την πράσινη γραμμή, στην οποία διαπιστώνεται, στην βάση πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, αύξηση της τάξης του 264% στις διελεύσεις και ροές παράτυπων μεταναστών, δια μέσου της πράσινης γραμμής, από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. 

Κι αυτό, μέσα σε μόνο ένα χρόνο.

Το 2018 διέσχισαν την πράσινη γραμμή 4.451 παράτυποι μετανάστες, σε σχέση με 1.686 κρούσματα το 2017.

Το 2016 διαπιστώθηκαν 1.499 διελεύσεις και το 2015, 1.290

Η αυξητική τάση του φαινομένου είναι τουλάχιστον προφανής, γεγονός που αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

”Οι πληροφορίες της έκθεσης επιβεβαιώνουν ακριβώς τα προβλήματα, που προκύπτουν από την παράνομη διέλευση μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, οι οποίοι ως επί το πλείστον καταλήγουν να κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενοι τις υποχρεώσεις της Κύπρου από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που ήδη συζητούμε εντατικά, τόσο σε ανώτατο όσο και σε τεχνικό επίπεδο, με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη”, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, στο SigmaLive.  

Μόλις προ 10ημέρου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης άφησε αιχμές κατά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που αν και επιτηρητής της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για συγκράτηση των Σύρων εκτοπισθέντων σε τουρκικό έδαφος, εντούτοις με την στάση της και σε συνάρτηση με την συμπεριφορά Άγκυρας και ψευδοκράτους, ενθαρρύνει την διακίνηση μεταναστών απο τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. 

Στην βάση στοιχείων, οι διακινητές τους διοχετεύουν αεροπορικώς, μέσω του αεροδρομίου Τύμπου στις κατεχόμενες περιοχές απ’ όπου καταλήγουν, είτε με λεωφορεία, είτε πεζή, στα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία εδάφη.

sigmalive

Back to top button