breaking newsΕλλάδα

Ναύαρχος Φενέκος στο «Εκτός Γραμμής»: «Σήμερα κιόλας να δηλώσουμε τα όρια της ΑΟΖ μας κι ας μην συμφωνούν οι άλλες πλευρές»

«Αν μπει ερευνητικό πλοίο στα θαλάσσια ύδατά μας δεν θα κάνουμε τίποτα»

Την «τουρκική προκλητικότητα» και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σχολίασε ο ναύαρχος Στέλιος Φενέκος, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για το τι πρόκειται να γίνει αν υπάρξει παραβίαση από την Τουρκία.

«Αν είναι ερευνητικό πλοίο, δεν θα κάνουμε τίποτα πιστεύω, αν είναι ένα πλοίο που θα πάει να κάνει γεωτρήσεις τότε ναι, ενδεχομένως να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας. Η άποψή μου είναι ότι το «Μπαρμπαρός» θα το αφήσουμε, θα το παρακολουθούμε και δεν θα κάνουμε τίποτα. Υπάρχουν χώρες οι οποίες εξαντλούν τα όρια του Διεθνούς Δικαίου και παρεμβαίνουν, όμως σε γενικές γραμμές το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει σαν μια παρατυπία αυτήν τη δράση. Οπωσδήποτε δεν δικαιολογεί στρατιωτικές ενέργειες», δήλωσε στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής» με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Οι κινήσεις είναι σωστές, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν και με κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να δηλώσουμε στο ΝΑΤΟ και στον Ερντογάν ότι λόγω ακριβώς της αμφιβολίας μας που έχουμε για το απόρρητο των συνομιλιών μας, επειδή συνεργάζεται με τους Ρώσους, λόγω ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και προβαίνει και σε εγκληματικές ενέργειες από τη χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων με την εκμετάλλευση του ΝΑΤΟ, ότι οτιδήποτε αφορά την Τουρκία θα το κολλάμε».

Για το τι πρόκειται να ειπωθεί, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού: «Είναι καλή σκέψη αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί και με απειλή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ότι θα κολλήσουμε τα πάντα με την Τουρκία, από τη στιγμή που παραβιάζει όλα αυτά».

Για το ότι οι Τούρκοι έχουν τη δική τους βιομηχανία όπλων και πόσο στοιχίζει αυτό στην Ελλάδα: «Το κόστος τους είναι μικρό σε σχέση με τους εξοπλισμούς, ενώ εμείς πρέπει να το αγοράζουμε σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή».

Για τις δηλώσεις Μπαλάφα περί περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες, ρισκάροντας το τι μπορεί να συμβεί με Τουρκία: «Είναι τεράστιο λάθος αυτές οι δηλώσεις, γιατί ακόμα και το Διεθνές Δίκαιο εγγενώς αναγνωρίζει την ισχύ. Λέει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι ευθύνη της κάθε χώρας να τα προστατεύσει».

Για τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της προκλητικότητας της Τουρκίας: «Αντιδρούν με λιγότερο τρόπο από ό,τι θα περιμέναμε. Όμως το να τα απαξιώνουμε είναι λάθος. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ υπάρχουν αρκετές δυνατότητες που δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Σας θυμίζω ότι στο επίπεδο του επιτρόπου αλιείας η ΕΕ έχει αρμοδιότητα για το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία σε ζώνες όπως αυτή που πάει να κυριαρχήσει τώρα η Τουρκία. Άρα θα μπορούσαμε και εκεί να παρέμβουμε και να πούμε ότι για προστασία της αλιείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος θέλουμε να τοποθετηθεί η ΕΕ.

Πρέπει σήμερα κιόλας, επειδή το Διεθνές Δίκαιο το προβλέπει, να δηλώσουμε την αποφασιστική μας βούληση λέγοντας ποια είναι τα όρια της ΑΟΖ που θεωρούμε εμείς ότι είναι δεδομένα, άσχετα αν συμφωνήσουν οι άλλες πλευρές ή όχι και δεύτερον, μην είμαστε σίγουροι ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί άμεσα. Η Τουρκία θα θεωρεί ότι είναι έγκυρη, εν τω μεταξύ το Σύνταγμα το οποίο υπογράφηκε στη σκιά του Μαρόκου, λέει ότι το MoU θα πρέπει να πάει στο κοινοβούλιο το λιβυκό για να επικυρωθεί, άρα θα υπάρχει μια διαδικασία που θα καθυστερήσουν τα πράγματα».

 

 

infognomonpolitics.

 

Back to top button