breaking newsΔιεθνή

Ταραχές στη Σερβία: Η Δύση στήνει νέο πραξικόπημα σε στυλ Ουκρανίας

Για αδιάψευστες πληροφορίες ότι πίσω από την υποκίνηση των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι τις τελευταίες ώρες είναι η Δύση κάνει λόγο η Σερβία.

Αυτό υποστήριξε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος κατηγόρησε τη Δύση ότι αυτή είναι πίσω από τις διαδηλώσεις της σερβικής αντιπολίτευσης που κατέληξαν σε εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία και στη σύλληψη περίπου 40 πολιτών.

Η Ρωσία από την πλευρά της σχολίασε ότι «οι προσπάθειες της Δύσης να εκτροχιάσει την κατάσταση στη Σερβία χρησιμοποιώντας τις τεχνικές των «πραξικοπημάτων του Maidan» είναι προφανείς».

Νέες διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί δρόμων

Πάντως και σήμερα Δευτέρα 25/12 εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου και απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους μπροστά από το κτήριο του υπουργείου Κρατικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για εκλογική «κλοπή και νοθεία», κρατούσαν κατσαρόλες και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Vucic.

Σε κοντινή απόσταση από το σημείο των διαδηλώσεων είναι και το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.

Στήνουν νέο Maidan

Σε δηλώσεις της η εκρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova τόνισε ότι η μόνη πιθανή αντίδραση στην κατάσταση είναι η αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, ο σεβασμός στην επιλογή του σερβικού λαού, ο οποίος ψήφισε υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

Από την πλευρά ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία, Aleksandar Botsan – Kharchenko υποστήριξε πως η αντιπολίτευση άρχισε διαμαρτυρίες, οι οποίες ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται από το εξωτερικό.

Μάλιστα έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος της Σερβίας έχει αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια του για το ότι οι διαμαρτυρίες αυτές και η υποκίνηση τους προέρχονται από τη Δύση.

«Κανένας στόχος και σχέδιο Maydan δεν θα περάσει» υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι.

38 συλλήψεις, 8 τραυματίες

Υπενθυμίζεται ότι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Η Σερβία ενάντια στη βία», που διαφωνούν με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Δεκεμβρίου, κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από το διοικητικό κτίριο του Βελιγραδίου και απέκλεισαν τον παρακείμενο δρόμο.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και πέταξαν κομμάτια από πλακόστρωτα στις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου, το οποίο προσπάθησαν να διαρρήξουν, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η σερβική αστυνομία προχώρησε σε 38 συλλήψεις ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν και 8 αστυνομικοί.

Ευχαριστεί τη Ρωσία ο Vucic

Αργά το προηγούμενο βράδυ, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές μέσα σε λίγα λεπτά, καθάρισαν την πλατεία και έστησαν κλοιό.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και οι επιθετικές ομιλίες είναι μάταιες επειδή η εξουσία στη χώρα αλλάζει μόνο στις εκλογές και δεν θα υπάρξει κάποια βίαιη ανατροπή, ενώ την ίδια ώρα επισήμανε ότι προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες για γεωπολιτικούς λόγους ενώ υπήρξαν σχετικές προειδοποιήσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ο αρχηγός του κράτους, σε ομιλία του προς το έθνος, είπε ότι οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι είναι μια προσπάθεια να στερηθεί η Σερβία από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της.

Ευχαρίστησε τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών εταίρων, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προειδοποίησαν τις σερβικές αρχές για τις επικείμενες ενέργειες.

Διαμαρτυρίες αντιπολίτευσης

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής (17/12/2023) καταγγέλλοντας νοθεία.

Η απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της δημοτικής κυβέρνησης του Βελιγραδίου δεν είναι επανάσταση – οι σερβικές αρχές επιβολής του νόμου ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic κατά τη διάρκεια εκτάκτου διαγγέλματος την Κυριακή 24/12.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, Σέρβοι πολίτες, ότι παρά τις δραματικές σκηνές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν υπάρχει επανάσταση, δεν θα ξεφύγει η κατάσταση, τίποτα από όλα αυτά, και προσπαθούμε να μην βλάψουμε κάποιους τυχαίους διαδηλωτές με ήρεμη, ειρηνική προσέγγιση», είπε ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα, και ότι δέχεται επίθεση η ιδιότητά της ως κυρίαρχου έθνους..

Ξένη επιρροή

Η απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της δημοτικής διοίκησης του Βελιγραδίου από υποστηρικτές της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε από εξωτερική επιρροή και είχε στόχο να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Vucic .

“Είναι προφανές ότι είναι προϊόν πολλών σημαντικών γεωπολιτικών συνθηκών, με τη βοήθεια των οποίων επιχειρούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Σερβίας. Θα υπερασπιστούμε τη σερβική ελευθερία αφού είναι η πιο σημαντική αξία. Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την κυριαρχία της χώρας μας», είπε.

Προειδοποιήσεις και παρέμβαση

Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν εκ των προτέρων τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας για την επικείμενη αναταραχή και τις προθέσεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης να καταλάβουν το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης του Βελιγραδίου, επισήμανε ο Vucic.

«Εδώ και αρκετές μέρες προειδοποιούσαμε για τον εξωτερικό παράγοντα, για το τι συμβαίνει. Πολλοί προσποιήθηκαν τους αφελείς και αρνήθηκαν να ακούσουν ή να δουν τι συμβαίνει. Ευχαριστούμε τις ξένες υπηρεσίες που κατέστησαν σαφές ότι ήξεραν ακριβώς τι σχεδιαζόταν και παρείχαν πληροφορίες στις ειδικές μας υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν γρήγορα και γνώριζαν ακριβώς τι σχεδίαζαν οι δράστες», είπε.

PrimeNews.

Back to top button