breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ερευνά πιθανή παραπομπή του Μπάιντεν σε δίκη

Ο Κέβιν Μακάρθι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί, ιδίως, στο κατά πόσον ο Τζο Μπάιντεν επωφελήθηκε από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του Χάντερ Μπάιντεν

Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ξεκινούν επίσημη έρευνα ενόψει μιας πιθανής ψηφοφορίας για παραπομπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Τη σχετική ανάθεση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κάτω βουλής του νομοθετικού σώματος Κέβιν Μακάρθι [Ρεπουμπλικάνος από την πολιτεία της Καλιφόρνια].

«Δίνω εντολή στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα [για την πιθανή] παραπομπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν αποκαλύψει σοβαρά και αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά του Προέδρου Μπάιντεν – μια κουλτούρα διαφθοράς», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κογκρέσο.

Ο Μακάρθι, ο οποίος κατέχει το τρίτο υψηλότερο αξίωμα στην ιεραρχία της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον ο πρόεδρος επωφελήθηκε από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του Χάντερ Μπάιντεν, καθώς και σε άλλα ζητήματα. «Πρόκειται για ισχυρισμούς για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαφθορά και δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τρίλεπτης ομιλίας του. Δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Μακάρθι τόνισε ότι μια έρευνα αυτού του είδους μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά από κατάλληλη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Επιπλέον, σημειώνει η ειδησεογραφική πύλη Axios, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο πρόεδρος της Βουλής θα μπορέσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 218 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση των κατηγοριών στο πλαίσιο της παραπομπής του Μπάιντεν σε δίκη. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πιστεύουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους βουλευτές είναι επαρκή για να το πράξουν.

Το 2019, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έλεγχαν τότε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκινούσαν διαδικασίες για την απομάκρυνση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του. Ωστόσο, όταν η υπόθεση πήγε στη Γερουσία το 2020, η πλειοψηφία των εδρών εκεί ανήκε στους Ρεπουμπλικάνους και ο πρόεδρος αθωώθηκε. Το 2021, υπήρξε άλλη μια ανεπιτυχής προσπάθεια των Δημοκρατικών να κηρύξουν την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη.

Η πρόταση μομφής περιλαμβάνει τη δίωξη με απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους ομοσπονδιακών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, που κατηγορούνται για «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα υψηλά εγκλήματα και πλημμελήματα».

«Το αποκλειστικό προνόμιο» για τη διατύπωση και την απαγγελία της κατηγορίας ανήκει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι βουλευτές ψηφίζουν για την παραπομπή του θέματος στη νομική επιτροπή τους, όπου διερευνώνται οι κατηγορίες. Εάν υπάρχουν λόγοι, συντάσσεται ένα πραγματικό κατηγορητήριο.

Μόλις εγκριθεί από την επιτροπή, το έγγραφο αποστέλλεται στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για εξέταση. Για την έγκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία, με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, οι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση σε αυτό το στάδιο, μπορούν θεωρητικά να συγκεντρώσουν.

Εάν εγκριθεί, οι κατηγορίες διαβιβάζονται στη Γερουσία του Κογκρέσου, όπου η διαδικασία μετατρέπεται σε δίκη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενεργεί ουσιαστικά ως πολιτική αγωγή, ενώ οι γερουσιαστές ενεργούν ως μέλη των ενόρκων. Για να πραγματοποιηθεί η δίωξη, απαιτούνται τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων των γερουσιαστών (τουλάχιστον 67).

Για τον λόγο αυτό, με την τρέχουσα σύνθεση της Γερουσίας, η πιθανότητα ψήφου υπέρ της παραπομπής είναι σχεδόν μηδενική. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Δημοκρατικοί (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου) κατέχουν 51 έδρες από τις 100 του Κογκρέσου.

Πριν από τον Τραμπ, η διαδικασία μομφής ενός αρχηγού κράτους κινήθηκε μόνο τρεις φορές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρόεδροι αυτοί ήταν ο Άντριου Τζόνσον (το 1868), ο Μπιλ Κλίντον (το 1998-1999) και ο Ρίτσαρντ Νίξον (το 1974). Ωστόσο, ο Τζόνσον και ο Κλίντον αθωώθηκαν από το Κογκρέσο. Ο Νίξον, από την άλλη πλευρά, παραιτήθηκε πριν καν αρχίσουν οι ακροάσεις.

ΗΠΑ

Back to top button