breaking newsΔιεθνή

Ο Κοινωνιολόγος Dominique Wolton Διευθυντής Ερευνών στο CNRS προέβλεψε πριν 20χρόνια χρόνια την ” τυραννία των ειδημόνων” …της πανδημίας: η επιστήμη δεν είναι πια ουδέτερη, η γνώση είναι ένα διακύβευμα πολιτικο-οικονομικό !!!!

Ο Dominique Wolton Γάλλος Κοινωνιολόγος Διευθυντής ερευνών στις επιστήμες της επικοινωνίας και του Περιοδικού Hermes στο CNRS πολυγραφότατος συγγραφέας αναλύσεων σε μια θεματολογία σχετική με επικοινωνία, πολιτική και κουλτούρα (έργα του ”η άλλη Παγκοσμιοποίηση, Internet κι έπειτα; κλπ) προέβλεψε πριν 20χρόνια χρόνια την ” τυραννία των ειδημόνων” της πανδημίας….

Στο βιβλίο του ”sauver la communication”/ να σώσουμε την επικοινωνία (εκδ. Flammarion 2005 Paris) και στην υποενότητα ”η γέννηση του ειδήμονα” έχει ήδη προβλέψει 20 χρόνια σχεδόν πριν την ”tyrannie des experts” την τυραννία των ειδημόνων που επικράτησε επιβλήθηκε και κυριάρχησε κατά τα πέτρινα χρόνια της πανδημίας 2020-2022.

Η κοινωνία της επικοινωνίας μπορεί επομένως να δώσει γέννηση σ΄ένα είδος τυραννίας των ειδημόνων που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση κριτικής σε διανοητικό, πολιτισμικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο.”

Κι αλλού ”η επιστήμη δεν είναι πια ουδέτερη‘.

όσο περισσότερο οι επιστήμες πλησιάζουν την οικονομία και την πολιτική τόσο περισσότερο αυτοί οι ίδιοι οι επιστήμονες μπλέκονται μέσα στα διακυβεύματα της εξουσίας και του συμφέροντος.. Η επιστήμη δεν είναι πια ουδέτερη, η γνώση είναι ένα διακύβευμα πολιτικο-οικονομικό”.

όσο πληθαίνουν οι ειδήμονες τόσο θα αυξάνεται η εξουσία τους και τόσο επίσης αυτοί θα υπόκεινται σε κριτικές για την εξουσία που έχουν και για την ουδετερότητα που σταμάτησαν να ενσαρκώνουν.’

”Από την άλλη η νομιμοποίηση του ειδήμονα έγκειται στο γεγονός ότι η εργασία του θα είναι διαφανής και δημοσιοποιείται. Επομένως δεν υπάρχει ειδημοσύνη χωρίς προβληματισμό επικοινωνίας”.

Η αρχή αυτή καταστρατηγήθηκε αφού οι επιβεβλημένες απόψεις των ειδημόνων περιβλήθηκαν με λογοκρισία της αντίθεσης και ασυλία ακαταδίωκτο των ιδίων. Η επικοινωνία φιμώθηκε ακυρώθηκε..οπότε και η ειδημοσύνη αυτοακυρώθηκε επίσης..

Στον ορισμό του περί τι είναι ένας ειδήμονας αναφέρει ότι οι ειδήμονες ”είναι ουδέτεροι και ανεξάρτητοι για να επιχειρήσουν τη σύνθεση των αντικρουόμενων οπτικών για να βοηθήσουν έτσι να ληφθούν επιλογές ή να παρθεί μια απόφαση”. Δεν προκύπτει από πουθενά η ουδετερότητα ούτε η ανεξαρτησία τους στην προκειμένη περίπτωση και πολύ περισσότερο δεν επιδίωξαν την εγελιανή σύνθεση που εξ ορισμού οφείλουν εκ του ρόλου τους σύμφωνα με τον ορισμό.

Η διαφορετική άποψη ας εκφράστηκε κι από Νομπελίστες Ιολόγους Μοντανιέ ή Καθηγητές Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ ή επί σειρά ετών υπεύθυνους εμβολιακής πολιτικής Κριτιάν Περρόν χλευάστηκε λογοκρίθηκε αντιμετωπίστηκε με Μεσαιωνικό τρόπο. ” Το status του ειδήμονα είναι συνυφασμένο με μια κοινωνία ανοιχτή και δημοκρατική”. Εδώ υπήρξε μια κοινωνία ερμητικά περίκλειστη που όποιος διαφωνούσε στοχοποιούνταν ως και με νομικές επιπτώσεις….

Η ΛΥΣΗ

Η λύση είναι την πραγματικότητα ν’ αφήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση. Μόνο τα δημόσια debates δομούν τ’ απαραίτητο αντίβαρο στη δυσκολία να οριστεί η ουδετερότητα κι η αντικειμενικότητα” καμιά δημόσια διαβούλευση δεν έγινε με τους επιστήμονες που εκπροσωπούσαν την διαφορετική οπτική. Μονοπώλησαν σε στιλ προπαγάνδας οι εκφραστές της μιας αλήθειας της κυρίαρχης καθεστηκυίας.

dimpenews.com

Back to top button