breaking newsΆποψη

Αιφνιδιασμός του Ισραήλ ; Ή εν γνώσει του ” αιφνιδιασμός” που αφέθηκε να εκδηλωθεί ; Δ.Σταθακόπουλος

 

Του Δρ Δημήτρη Σταθακόπουλου

 

Αιφνιδιασμός του Ισραήλ ;

Ή εν γνώσει του ” αιφνιδιασμός” που αφέθηκε να εκδηλωθεί ;

Ο,τι κι αν ήταν , πιθανώς ν’ αποδειχθεί σύντομα και η αντίκρουση θα είναι καταιγιστική επί δικαίων και αδίκων.

Όμως η ανακοίνωση Μπάιντεν για στήριξη του Ισραήλ και του Νετανιάχου για σύγκληση πολεμικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας , με παράλληλη ανακοίνωση του Ιράν πως στηρίζει τον ” αγώνα ” της Χαμάς ( η Χεζμπολλά(χ) παρατηρεί ) και ουδέτερες ανακοινώσεις – αλλά όχι καταδικαστικές – Ρωσίας/ Τουρκίας, μας κάνουν να βλέπουμε πως το μίγμα είναι εκρηκτικό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για 2 κράτη στην περιοχή ( όπως ζήτησε πρόσφατα για την Κύπρο από του βήματος του Ο.Η.Ε ). Ενώ ο Κιλιτσντάρογλου, τάχα μου φιλοδυτικός ευρωπαϊστής στήριξε αμέσως την Χαμάς .

“Προεόρτια” 3ου παγκόσμιου, με σύγχρονα μέσα και πολυεπίπεδα γεωπολιτικά συμφέροντα, οικονομικά , σύγκρουση πολιτισμών .

Οσα έχουν γίνει , όσα γίνονται και όσα πιθανολούνται , οι περισσότεροι ρεαλιστές αναλυτές τα έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια, ειδικά όταν άνοιξε ο Πόλεμος στην Ουκρανία ( βλ. συνέντευξή μου στο ΟΡΕΝ την 1η μέρα του πολέμου, Φεβ. 2022, βλ. εδώ:

 

* μην συγχέετε τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, για ύπαρξη ως έθνος και κρατική οντότητα, με τις φανατικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολλά(χ) έστω και εάν έχουν εκπροσώπηση.

Η Χαμάς είναι σουνιτική ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση που η ονομασία της προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης. Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον Σεϊχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα λέγεται Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 πολεμιστές.

Έχει την βάση της στη Λωρίδα της Γάζας αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας. Έπειτα από την πρόσφατη εξέγερση στη Συρία εικάζεται ότι μέρος της ηγεσίας της που βρίσκεται στη Δαμασκό θα αναγκαστεί να αποχωρήσει και να πάει στην Αίγυπτο ή στο Κατάρ.

* σημ.: επομένως πιθανοί Ισραηλινοί Απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και την ύπαρξη του Ισραήλ. Τον Αύγουστο του 1988, η Χαμάς δημοσίευσε τον καταστατικό της χάρτη που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από την Τζιχάντ (τον ιερό πόλεμο). Επιθυμεί την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ.

Για την επίτευξη των στόχων της η Χαμάς υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Στις τρομοκρατικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι ρίψεις ρουκετών, η διείσδυση σε Ισραηλινές κοινότητες και οι δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών. Επίσης η Χαμάς διαπράττει σωρεία επιθέσεων εναντίον του Ισραηλινού Στρατού, την απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών, με πιο γνωστή περίπτωση την επί 5 χρόνια κράτηση του Ισραηλινού Δεκαεννέα Γκιλάντ Σαλίτ ο οποίος απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Το 2008 οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον πόλεων στο Ισραήλ με χιλιάδες ρίψεις ρουκετών εντάθηκαν σε σημείο που η ισραηλινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα με την ονομασία: “Συμπαγές Μολύβι” . Η επιχείρηση προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην υποδομή της Χαμάς. Έκτοτε η Χαμάς προσπαθεί να ξαναχτίσει την στρατιωτική της υποδομή με την εισαγωγή ρουκετών και όπλων μέσω παράνομων σηράγγων που υπάρχουν στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας καθώς και μέσω διόδων στην έρημο του Σινά. ( πιθανοί στόχοι του Ισραήλ ; )

Η Χαμάς παραμένει προσηλωμένη στην ακραία ιδεολογία της και στον στόχο της εξαφάνισης του Ισραήλ. Τον Δεκέμβριο του 2011 εξέδωσε δελτίο Τύπου ανακοινώνοντας ότι έχει ρίξει περισσότερες από 11.000 ρουκέτες στο Ισραήλ την περίοδο 2000 – 2011 ενώ έχει δολοφονήσει 1.360 Ισραηλινούς και έχει τραυματίσει 6.400. Από τότε που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι” 1.055 ρουκέτες και όλμοι έχουν εξαπολυθεί εναντίον πόλεων στο Νότιο Ισραήλ.

– Η Χεζμπολλά(χ) ή αλλιώς Κόμμα του Θεού, είναι ακραία τρομοκρατική οργάνωση που χαιρετά ναζιστικά και έχει έδρα της το Λίβανο.

Είναι οργάνωση ομπρέλα για τις ριζοσπαστικές ισλαμιστικές σιιτικές ομάδες στη χώρα. Δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της ύπαρξης του Ισραήλ και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ( Οκτ. 1997). Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολλάχ περιλαμβάνουν επιθέσεις τόσο εναντίον του Ισραήλ όσο και κατά Ισραηλινών, Εβραϊκών και Δυτικών στόχων στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 1982 ως απάντηση στην Ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο που σκοπό είχε να καταστρέψει την βάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (βλ. PLO, σημερινός διάδοχος του PLO, η Φατάχ και αντίπαλον δέος της Χαμάς ) .

Στο πλαίσιο της επέκτασης της ιδεολογίας της Ισλαμικής Επανάστασης, η Χεζμπολλάχ δημιουργήθηκε κάτω από την επίβλεψη της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν η οποία άρχισε να δημιουργεί κέντρα εκπαίδευσης στην Κοιλάδα Μπεκαά του Λιβάνου.

Πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης ήταν ο Σιίτης ηγέτης Σεΐχης Χουσέιν Φαντλάλα. Κύριος συντονιστής των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χεζμπολλάχ στο εξωτερικό για πάνω από 20 χρόνια ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε. Ο σημερινός ηγέτης της οργάνωσης είναι ο Σεΐχης Χάσαν Νασράλα.

Κύριοι στόχοι της Χεζμπολλάχ είναι η καταστροφή του Ισραήλ που περιλαμβάνει και την «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ καθώς και την ίδρυση ενός Σιιτικού καθεστώτος ιρανικού τύπου στο Λίβανο. Επίσης επιθυμεί να εξαλείψει τις όποιες επιρροές της Δύσης στη χώρα και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολλάχ συμμετέχει και ενεργά στην πολιτική του Λιβάνου και βουλευτές της εκλέγονται στο Λιβανικό κοινοβούλιο από το 1992.

Η βάση επιχειρήσεων της Χεζμπολλάχ είναι οι περιοχές όπου κυριαρχούν οι Σιίτες Μουσουλμάνοι στο Λίβανο στην κοιλάδα Μπεκάα, στην Ανατολική Βηρυτό και το Νότιο μέρος της χώρας. Διαθέτει και ένα διεθνές δίκτυο πυρήνων στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η Χεζμπολλάχ διαθέτει τουλάχιστον 600 μόνιμους μαχητές και μπορεί να κινητοποιήσει 3.000 – 4.000 βετεράνους καθώς και άλλους 15.000 – 20.000 εθελοντές από άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Διαθέτει επίσης ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει περίπου 40.000 – 80.000 πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς καθώς και αντι-αεροπορικά, αντι-αρματικά και αντι-ναυτικά όπλα τα οποία προμηθεύεται από το Ιράν σε συνεργασία με την Συρία. ( πιθανοί στόχοι του Ισραήλ ; )

Η Χεζμπολλάχ λαμβάνει ετησίως μεγάλη χρηματοδότηση από την Τεχεράνη για την βελτίωση της εκπαίδευσης, του οπλισμού και της προπαγάνδας της ενώ η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά έχει αναλάβει την εκπαίδευση των πολεμιστών της οργάνωσης από την ίδρυσή της.

Μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Λίβανο, το 2000 και την αναδιάταξή τους στη μπλε γραμμή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Χεζμπολλάχ συνέχισε να διατηρεί μια επιθετική και προκλητική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Από τον Ιούλιο του 2006 η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Χεζμπολλάχ δίνεται από το Ιράν. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την ομάδα τρομοκρατών της οργάνωσης, που διείσδυσε στο έδαφος του Ισραήλ και επιτέθηκε σε περιπολία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες και προχωρώντας στην απαγωγή άλλων δύο, του επιλοχία Εχούντ Γκόλντβασερ και του λοχία Ελνάντ Ρέγκεβ. Ως απάντηση οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε επιθέσεις εναντίον του Αρχηγείου της Χεζμπολλάχ, με εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου ενώ ακολούθησε και χερσαία εισβολή στην χώρα.

Κατά τον πόλεμο που διήρκησε μέχρι τον Αύγουστο του 2006 η Χεζμπολλάχ στόχευσε εσκεμμένα τον άμαχο ισραηλινό πληθυσμό εξαπολύοντας πάνω από 4.000 ρουκέτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σκοτώνοντας 44 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 600. Σκοτώθηκαν 121 Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 450.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποίησαν περίπου 10.000 στρατιώτες στο Λίβανο, πραγματοποίησαν χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με το ναυτικό. Πάνω από 600 μαχητές της Χεζμπολλάχ σκοτώθηκαν ενώ η υποδομή της οργάνωσης δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Στις 12 Αυγούστου 2006 έγινε δεκτή η Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός και στο τέλος του πολέμου. Η απόφαση του Ο.Η.Ε, έκανε έκκληση για τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών και δημιούργησε μια ουδέτερη ζώνη από τον Ποταμό Λιτάνι στο νότιο μέρος της χώρας ως την μπλε γραμμή η οποία θα έπρεπε να είναι τελείως απελευθερωμένη από ένοπλο προσωπικό και όπλα εκτός από αυτά που ανήκουν στον Στρατό του Λιβάνου και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL), το προσωπικό των οποίων αυξήθηκε στα 15.000 άτομα.

Έκτοτε, λειτουργώντας πάντα ως προέκταση του ριζοσπαστικού ισλαμικού μετώπου που καθοδηγείται από το Ιράν και με την υποστήριξη της Τεχεράνης, η Χεζμπολλάχ έχει επανακτήσει την στρατιωτική της υποδομή και τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Νοτίως του Ποταμού Λιτάνι όπου διαθέτει ένα οπλοστάσιο μεγαλύτερο από εκείνο πολλών χωρών. Παράλληλα παραβιάζει ανοικτά την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ ενώ κατά διαστήματα εξαπολύονται ρουκέτες εναντίον της χώρας.

Σε συνεργασία με το Ιράν η Χεζμπολλάχ ευθύνεται και για σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

– Σειρά απαγωγών Δυτικών στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Αμερικανοί κατά την δεκαετία του ‘80

– Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγά το 1983 στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 200 Αμερικανοί πεζοναύτες στον στρατώνα τους στη Βηρυτό.

– Αεροπειρατεία σε πτήση της Αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας TWA το 1985.

– Δύο μεγάλες επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στην Αργεντινή στην δεκαετία του ’90. Πρόκειται για επίθεση κατά της Ισραηλινής Πρεσβείας το 1992 όπου σκοτώθηκαν 29 άτομα, και σε βομβιστική ενέργεια εναντίον του Πνευματικού κέντρου της Εβραϊκής Κοινότητας της χώρας το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι.

– Πρόσφατα η Χεζμπολλάχ σε συνεργασία με το Ιράν, έχει πραγματοποιήσει ή έχει προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων σε αρκετές χώρες όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Ινδία, η Γεωργία και η Ταϊλάνδη.

Στις 13 Φεβρουαρίου ’23, πραγματοποιήθηκε επίθεση όπου τραυματίστηκε Ισραηλινή γυναίκα στο Νέο Δελχί της Ινδίας ενώ έγινε στόχος και τοπικός υπάλληλος της Ισραηλινής Πρεσβείας στη Γεωργία.

Επιπλέον, στις 14 Φεβρουαρίου ’23, έπειτα από σειρά εκρήξεων που έγινε στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης βρέθηκαν σε σπίτι εκρηκτικά παρόμοια με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Το σπίτι είχε νοικιαστεί από τρεις Ιρανούς υπηκόους. Στις εκρήξεις ενεπλάκησαν πέντε άτομα ενώ για την εμπλοκή τους συνελήφθηκαν δύο Ιρανοί υπήκοοι από τις αρχές της Ταϊλάνδης. Στις 21 Φεβρουαρίου η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει ομάδα ατόμων που ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν και στη Χεζμπολλάχ που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων και συγκεκριμένα εναντίον Ισραηλινών που εργάζονται σε Εβραϊκό σχολείο στο Μπακού.

Βλέπετε το εκρηκτικό τόξο ή κλειδαριά όπως λέω συχνά: Ουκρανία – Αρτσάχ – Ισραήλ/ Παλαιστίνη, μακριά ( αλλά εντός) η Ταϊβάν και φυσικά στην ίδια ζώνη επικινδυνότητας η Κύπρος, η Ελλάδα, οι Κούρδοι, η Συρία, το Ιράκ, Ιράν, μέχρι Αίγυπτο και ο εν γένει αραβικός κόσμος, μη ελλείπουσας της Τουρκίας .

ΠΗΓΗ:https://www.militaire.gr/israel-hamas-stathakopoulos/

Back to top button