breaking newsΔιεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ «Η Βηρυτός θα γίνει Γάζα»

 

«Φουντώνει» η φλόγα στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ προειδοποίησε την Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί σε εμπόλεμη σύρραξη.

Πληροφορίες για τους ομήρους στη Γάζα αναζητεί το Ισραήλ ενώ σε αυστηρή προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ προχώρησε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ λέγοντας ότι «Η Βηρυτός θα γίνει Γάζα».

Οι μάχες γίνονται σε κεντρικά σημεία του ιστού της Γάζας, την ώρα που χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης. Το ίδιο συμβαίνει και στα σημεία που θεωρούνται ισχυροί θύλακες της Χαμάς, όπως είναι οι περιοχές γύρω από τις δομές υγείας.

Το επόμενο βήμα εκτιμάται ότι θα είναι το ξεκαθάρισμα με τη Χαμάς, αλλά δίχως την πλειονότητα των αμάχων.

Νότια της Γάζας φαίνεται ότι έχει «φουντώσει» το μέτωπο. Και από εκεί στην περιοχή του Σέιχ Ιτζλίν, καταγράφεται σημαντικός αριθμός στελεχών της Χαμάς. Δεν αποκλείεται αυτό να σημαίνει μια οπισθοχώρηση των στελεχών της στο νότο μετά από την πίεση που έχουν δεχτεί.

Οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν στέλεχος της Χαμάς που κρατούσε περίπου 1.000 κατοίκους της Γάζας σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ahmed Siam σκοτώθηκε ενώ κρυβόταν στο σχολείο “al Buraq”, μαζί με άλλα μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης. Και οι Ισραηλινοί για ακόμη μια φορά προβάλλουν το γεγονός ότι οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ασπίδες.

Μπορεί ο διπλωματικός μαραθώνιος σε Ανατολή και Δύση να εστιάζει στον τρόπο της παύσης των όπλων, οι δυο πλευρές όμως συνεχίζουν. Πέρα από την χερσαία επέμβαση του Ισραήλ, και η Χαμάς έχει επιθέσεις με ρουκέτες. Συναγερμοί υπήρχαν όλη τη μέρα τόσο στο νότο όσο και στον βορρά από τη Χεζμπολάχ.

Αντίποινα του Ισραήλ στη Συρία μετά το πλήγμα UAV στην Εϊλάτ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σε αντίποινα για πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα-καμικάζι σε σχολείο στην Εϊλάτ (νότια), που κατ’ αυτόν προήλθε από τη Συρία, έπληξε «την οργάνωση που το διεξήγαγε» στο συριακό έδαφος, αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά χωρίς να αναφερθεί σ’ αυτή ονομαστικά.

«Σε αντίδραση στο UAV από τη Συρία που έπληξε σχολείο στην Εϊλάτ», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν την οργάνωση που διεξήγαγε την επίθεση πριν από λίγο», ανέφεραν μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να αναφέρουν το όνομά της.

Πρόσθεσαν πως καθιστούν «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το έδαφός του».

Τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπληξε χθες Πέμπτη σχολείο στην λουτρόπολη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, γνωστοποίησε νωρίτερα ο Τσαχάλ.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις» για να καταστρέψει «υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος σε αντίδραση σε πυρά προς το Ισραήλ».

Εξάλλου το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ εμπλέκεται σε πρακτικά καθημερινές εχθροπραξίες με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας.

PrimeNews.

Back to top button