breaking newsΔιεθνή

Το Πακιστάν ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Ιράν μετά το πλήγμα στο έδαφός του

Το Πακιστάν ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη έπειτα από ένα πλήγμα για το οποίο το Ισλαμαμπάντ κατηγόρησε το Ιράν ότι πραγματοποίησε στο έδαφός του και από το οποίο σκοτώθηκαν δύο παιδιά, ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κατάφωρη παραβίαση χθες της κυριαρχίας του Πακιστάν από το Ιράν είναι (…) αντίθετη στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουμτάζ Ζαχρά Μπαλόχ.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως το Πακιστάν επίσης δεν θα επιτρέψει στον απεσταλμένο του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, ο οποίος επισκέπτεται την πατρίδα του, να επιστρέψει.

«Το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ’ αυτή την παράνομη πράξη», δήλωσε ακόμα η εκπρόσωπος.

Το Πακιστάν κατηγόρησε σήμερα το Ιράν για αεροπορική επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν δύο παιδιά στο πακιστανικό έδαφος, έπειτα από παρόμοιες επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από την Τεχεράνη στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον αυτού που το Ιράν χαρακτήρισε «αντιιρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr διευκρίνισε πως αυτή «η απάντηση με πύραυλο και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος» είχε στόχο το γενικό επιτελείο στο Πακιστάν της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζάις αλ-Αντλ (Στρατός της Δικαιοσύνης στα αραβικά), σε απάντηση σε μια «επίθεση εναντίον της ασφάλειας» του Ιράν.

Η Τζάις αλ-Αντλ, η οποία σχηματίσθηκε το 2012, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τεχεράνη και τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος.

Ο ιρανός πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μοχαμάντ Χοσεϊνί χαρακτήρισε σήμερα «φυσικό» το γεγονός ότι η χώρα του αντέδρασε αφού είχε ζητήσει μάταια από το Πακιστάν «να εμποδίσει την είσοδο στο Ιράν ατόμων που σκοτώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

«Δεν θέτουμε όρια στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας και στην υπεράσπιση του λαού μας», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Άμυνας Μοχαμάντ Ρεζά Αστιανί.

Χθες, Τρίτη, το Ιράν προχώρησε σε εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον αυτών που χαρακτήρισε γενικά επιτελεία «κατασκόπων» και «τρομοκρατικούς» στόχους στη Συρία και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Στην ανακοίνωση του Ισλαμαμπάντ δεν διευκρινίζεται πού πραγματοποιήθηκε το ιρανικό πλήγμα. Σύμφωνα με πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκε κοντά στο Παντζγκούρ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν, δυτικό Πακιστάν), όπου το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών έχει μήκος χιλίων χιλιομέτρων.

Η Κίνα, η οποία διατηρεί προνομιούχες σχέσεις και με τις δύο χώρες, τις κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και «να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις».

Μερικές ώρες πριν από το πλήγμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ είχε συναντηθεί με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

«Αυτή η παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν είναι εντελώς απαράδεκτη και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλήγμα την Τρίτη το βράδυ στο πακιστανικό έδαφος «προκάλεσε το θάνατο δύο αθώων παιδιών και τον τραυματισμό τριών μικρών κοριτσιών».

Τα ιρανικά πλήγματα στο Πακιστάν είχαν στόχο “ιρανική τρομοκρατική ομάδα” λέει η Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν με στόχο “μια ιρανική τρομοκρατική οργάνωση” και όχι Πακιστανούς αμάχους.

“Στοχοθετήσαμε μόνο Ιρανούς τρομοκράτες στο πακιστανικό έδαφος”, δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, την επομένη των ιρανικών πυραυλικών πληγμάτων στο Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ καταδίκασε τα πλήγματα κάνοντας λόγο για “παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν”, ενώ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Πακιστάν, δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν στα ιρανικά πλήγματα.

Η δήλωση του Αμίρ-Αμπντολαχιάν είναι η πρώτη επίσημη δήλωση Ιρανού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στο Πακιστάν.

“Κανένας άμαχος από τη φιλική και αδελφική χώρα του Πακιστάν δεν έγινε στόχος ιρανικών πυραύλων και drones. Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση Τζάις αλ Αντλ (“Στρατός της Δικαιοσύνης”) η οποία είναι μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, ήταν ο στόχος”, συμπλήρωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

“Αυτή η οργάνωση έχει βρει καταφύγιο σε ορισμένες τοποθεσίες στην επαρχία Μπαλουχιστάν”, στο δυτικό Πακιστάν, που συνορεύει με το Ιράν, ανέφερε. “Έχει ηγηθεί πολυάριθμων επιχειρήσεων εντός του Ιράν, ιδιαίτερα εκείνη στο αστυνομικό τμήμα Ρασκ”, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν έντεκα Ιρανοί αστυνομικοί τον Δεκέμβριο”.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι αυτή η υπόθεση είχε συζητηθεί “σε πολλές περιπτώσεις με Πακιστανούς αξιωματούχους”.

“Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν” αλλά “δεν δεχόμαστε να απειλείται η εθνική μας ασφάλεια και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη ή δισταγμό όταν πρόκειται για τα εθνικά μας συμφέροντα“, τόνισε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν σχολίασε την απόφαση του Ισλαμαμπάντ να ανακαλέσει τον πρέσβη του Ιράν στο Πακιστάν.

Μερικές ώρες πριν από το πλήγμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ είχε συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Παράλληλα χθες Τρίτη, το Ιράν προχώρησε σε εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον αυτών που χαρακτήρισε γενικά επιτελεία “κατασκόπων” και “τρομοκρατικούς” στόχους στη Συρία και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

PrimeNews.

Back to top button