breaking newsΔιεθνή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι οδήγησε στο «ναι» του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας

Η στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς την Δύση, μέσω της συγκατάθεσης του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, άνοιξε το δρόμο για να αποκτήσει η Τουρκία τα αμερικανικά F-16 αλλά και για την επανέναρξη των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου στο Βίλνιους, ενώ πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις του Μπομπ Μενέντεζ με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα F16, για την πώληση των οποίων απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Η μακρά διαπραγμάτευση Ηνωμένων Πολιτειών- Τουρκίας, με διακύβευμα στο προσκήνιο την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει τελεσφορήσει κι επιστεγάζεται απ’ την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Είμαστε σε αυτήν την ιστορική Σύνοδο, κατά την οποία πιστεύω ότι επιλύουμε πολλά ζητήματα. Κι εσείς την κάνατε πιο ιστορική με τη συμφωνία που πετύχατε χθες με τη Σουηδία. Αυτή η Σύνοδος αποτελεί επιβεβαίωση της προσήλωσή μας στην άμυνα και αποτροπή στο ΝΑΤΟ» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε: «Νομίζω είναι η κρίσιμη στιγμή που οι ηγέτες των κρατών πρέπει να συναντηθούν για τις περαιτέρω διαβουλεύσεις. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι η σημερινή μας συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ είναι το πρώτο βήμα προς τα μπρος. Οι συναντήσεις μας πριν απ’ αυτήν ήταν απλώς η προθέρμανση. Τώρα, όμως, εγκαινιάζουμε μια νέα διαδικασία».

Εν μέσω της πλέον ραγδαίας γεωπολιτικής ανατροπής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ενώ η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο το μεγάλο στοίχημα του Αμερικανού προέδρου, Ουάσινγκτον και Άγκυρα φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν στο παρασκήνιο, συνδέοντας τα δύο ζητήματα.

Το Κογκρέσο πάντως, και ιδιαιτέρως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διατηρούν επιφυλάξεις για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. Μένει να φανεί αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να επιβληθούν πολιτικοί όροι επί της διαδικασίας.Η Αθήνα, πάντως, εκτιμά θετικά τη διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Erdoğan να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Αμερικανικής Γερουσίας είπε: «Αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Και μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κοιτώντας και προς το εσωτερικό ακροατήριο, να πρόλαβε να συνδέσει το «ναι» στη Σουηδία με το «ναι» των Βρυξελλών στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, οι αρμόδιοι όμως δείχνουν στην Άγκυρα τον δύσβατο δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Ερντογάν συναντήθηκε τόσο με τον Σαρλ Μισέλ, όσο και με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.

Θετική και η Ουάσινγκτον, με τον Τζέικ Σάλιβαν να επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα στο κράτος δικαίου: «Φυσικά οι συζητήσεις (μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με ζητήματα που άπτονται της δημοκρατίας».

Ενοχλημένη η Μόσχα, αφενός προειδοποιεί δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι σε περίπτωση επέκτασης του ΝΑΤΟ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, αφετέρου προειδοποιεί την Τουρκία ότι οι Ευρωπαίοι δεν την θέλουν στην Ένωση.

Ο Νμτίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Κρεμλίνου, σχολίασε: «Κανείς δεν θέλει να δει την Τουρκία στην Ευρώπη και μιλώ για όλους τους Ευρωπαίους. Οι Τούρκοι εταίροι μας καλό είναι να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ρεαλισμό».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η τελική έγκριση για την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί απ’ την τουρκική εθνοσυνέλευση. Υπάρχει ικανοποίηση στο ΝΑΤΟ για την Σουηδία αλλά αντιπαράθεση για την αποτύπωση της διακήρυξης του αιτήματος της Ουκρανίας.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για υποχρεωτική αλλαγή στάσης Ερντογάν καθώς η συνέχιση του βέτο για τη Σουηδία θα είχε βαρύτατες συνέπειες για τον ίδιο αλλά και την τουρκική οικονομία. Τώρα ελπίζει ότι θα απελευθερωθεί η συμφωνία για τα F16 και προσδοκά καλύτερη σχέση με τη Δύση.

Η συμφωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για τα F16 – Επιφυλακτικός ο Μενέντεζ

Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς συζητήθηκε θεωρείται όμως βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε στα F16 και στο πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η διαδικασία, αυτή την στιγμή δεν έχει κλειδώσει τίποτα γιατί οι διαβουλεύσεις που γίνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επιτροπή του κ. Μενέντεζ δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις από τις οποίες θα προκύψει πακέτο για την αμυντική ενίσχυση της χώρας μας και διασφαλίσεις για αλλαγή στάσης της Τουρκίας, στο Κογκρέσο περιμένουν επίσης να δουν την συμφωνία να περνάει από την εθνοσυνέλευση, δεν τους φτάνει δηλαδή η υπόσχεση ερντογαν διότι για προφανείς λόγους δεν τον εμπιστεύονται. Αυτό στο Κογκρέσο γιατί στην κυβέρνηση προφανώς επικρατεί ικανοποίηση μετά την στροφή Ερντογάν διότι μην ξεχνάμε ότι αν δεν είχε βρεθεί λύση θα οδεύανε προς μια ραγδαία επιδείνωση των αμερικανοτουρκικων σχέσεων κάτι που κανένας δεν επιθυμεί.

Ικανοποίηση στην Τουρκία για την στάση Ερντογάν

Στις 18.20 ξεκίνησε η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Στην μικρή αίθουσα όπου έλαβε χώρα η συνάντηση, οι δυο πρόεδροι συνοδεύονταν από τις αντιπροσωπείες τους.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον επί κεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, τον επί κεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν και τον Προεδρικό Σύμβουλο Πρέσβη Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πριν αρχίσει η συζήτηση των δυο αντιπροσωπειών επετράπη για λίγα λεπτά ή είσοδος των δημοσιογράφων οπότε ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος έδειχνε να βρίσκεται σε πολύ καλή διάθεση είπε, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Μπάιντεν.

«Σας ευχαριστούμε για το συγχαρητήριο μήνυμά σας για τις εκλογές. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, είναι πλέον ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Σήμερα, βλέπω αυτή τη συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν μια προθέρμανση, αλλά τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Φυσικά, αυτή η νέα διαδικασία για μένα είναι μια διαδικασία 5 ετών, έχετε και εκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτή την εκλογική προετοιμασία». Όσον αφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη (12/7) την βλέπουν ως μία μοναδική ευκαιρία.

Το μήνυμα Βρυξελλών στον Ερντογάν

Το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στον Ερντογάν είναι «βοήθησέ μας για να σε βοηθήσουμε», δηλαδή υπάρχει διάθεση για θετική ατζέντα ωστόσο αυτό έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αποτιμάται θετικά το ότι έχουν πέσει οι τόνοι, όμως αυτό πρέπει να συνεχιστεί και αναμένεται και το πώς θα πάει και η αυριανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη εντός κράτους-μέλους της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για δύο διαφορετικές διαδικασίες σίγουρα δεν το έβλεπαν με θετικό μάτι οι Ευρωπαίοι.

Από εκεί και πέρα, στις 20 Ιουλίου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που θα συζητηθεί και είναι σε γνώση της ΕΡΤ, η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς θα μπορούσε να οικοδομηθεί αυτό καθώς και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα.

Prime News.

Back to top button