breaking newsκοινωνία

Κορωνοϊός: Η εικόνα στα ΜΜΜ – Συνωστισμός, καβγάδες και πρόστιμα

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Επιβάτες στριμωγμένοι σε λεωφορεία και συρμούς, πολίτες που επιτίθενται ο ένας στον άλλον για τη μη χρήση μάσκας και βανδαλισμοί στη γραμμή 1, που έχουν ως αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω να διογκώνονται, αποτελούν την καθημερινή εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς υπουργείου ώστε να ενισχυθεί ο στόλος του ΟΑΣΑ και να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις στο μετρό, αλλά και γενικά του σχεδιασμού της κυβέρνησης για διαφορετικές ώρες προσέλευσης των εργαζομένων στις εργασίες τους, το πρόβλημα παραμένει και με δεδομένο την αύξηση των κρουσμάτων, η κατάσταση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων.
Στο μετρό

Ποια όμως είναι η κατάσταση στο Μετρό;

Ηδη από το καλοκαίρι, το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε στην ανάκληση των άδειων των εργαζομένων, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και οι επιβάτες να μη συνωστίζονται ούτε στις αποβάθρες, μα ούτε και εντός των τρένων. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα χειμερινά ωράρια ενώ κατά τις ώρες αιχμής οι συρμοί διέρχονται ανά 3,5-4 λεπτά.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πολίτες στον Ελεύθερο Τύπο, σε πολλές των περιπτώσεων -ειδικά τις πρωινές ώρες- παρατηρείται μεγάλος όγκος επιβατών στις αποβάθρες, ο οποίος εκ των πραγμάτων μετακινείται μέσα στους συρμούς. Οπως είναι αναμενόμενο, οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρούνται – με το θετικό όμως να είναι η χρήση μάσκας από το σύνολο των επιβατών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χθεσινό περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί στο σταθμό «Σύνταγμα». Οπως φαίνεται και στις εικόνες που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου, οι επιβάτες βρίσκονται ο ένας πλάι στον άλλον – χωρίς να είναι εφικτό να διατηρήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ αντίστοιχο σκηνικό επικράτησε και κατά τη μεταφορά τους εντός του συρμού. Η ΣΤΑΣΥ, διευκρινίζοντας την κατάσταση, τόνισε πως «ο συνωστισμός που καταγράφηκε σήμερα το πρωί στην αποβάθρα της γραμμής 3 στο Σύνταγμα οφείλεται σε βλάβη σε ένα συρμό, η οποία παρουσιάστηκε στις 7.30 το πρωί προκαλώντας μία αρρυθμία στις χρονοαποστάσεις».

Ειδικά στο σταθμό Συντάγματος, το πρόβλημα εντάθηκε καθώς λίγο μετά τις 7.30 το πρωί έφτασαν ταυτόχρονα δύο συρμοί στη γραμμή 2 (ένας από κάθε κατεύθυνση) και η πλειονότητα των επιβατών που αποβιβάστηκαν από αυτούς κατευθύνθηκε για μετεπιβίβαση στη γραμμή 3 και μάλιστα σε μία κατεύθυνση, αυτήν προς Αεροδρόμιο, «με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη δημιουργία συνωστισμού στην αποβάθρα».

Για τη ΣΤΑΣΥ, έτερο πρόβλημα που διογκώνει την υπάρχουσα κατάσταση είναι και οι επιθέσεις που γίνονται τις τελευταίες 10 ημέρες σε συρμούς της γραμμής 1 (ηλεκτρικός). Μάλιστα, υπάρχουν και υπόνοιες για «οργανωμένο σχέδιο συχνότατων επιθέσεων και βανδαλισμών». Οπως έκανε γνωστό η εταιρία, έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να διερευνηθούν οι απανωτές επιθέσεις και οι βανδαλισμοί σε 15 συρμούς της γραμμής.

Αποτέλεσμα των επιθέσεων είναι να παρατηρούνται καθυστερήσεις στα δρομολόγια, κυρίως κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών περαιτέρω συνωστισμού.
Η εταιρία στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων της και ανταποκρινόμενη στη γενικότερη προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, ενίσχυσε από τις 7 Σεπτεμβρίου τη συχνότητα των δρομολογίων και της γραμμής 1, επιτυγχάνοντας σε αυτήν χρονοαποστάσεις 6 λεπτών τις ώρες αιχμής.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα προφανώς οργανωμένο σχέδιο συχνότατων επιθέσεων – βανδαλισμών (σπάσιμο τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα συρμών) συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι συρμοί βρίσκονται παρκαρισμένοι σε διάφορους σταθμούς ή επίσταθμους του δικτύου της γραμμής 1, προκειμένου κάθε πρωί να ξεκινήσουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού τους έργου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Κατά τη ΣΤΑΣΥ, οι συγκεκριμένες ζημιές, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που δημιουργούν, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στην εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Κι αυτό γιατί οι συρμοί που δέχονται τις επιθέσεις πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία για να επισκευαστούν, με αποτέλεσμα έως ότου καταστεί δυνατή η αντικατάστασή τους από διαθέσιμους εφεδρικούς να προκαλούνται δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των δρομολογίων με αναπόφευκτη αύξηση των χρονοαποστάσεων και κατ’ επέκταση την πρόκληση συνωστισμού τόσο στις αποβάθρες όσο και στο εσωτερικό των συρμών.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση και ο αριθμός των συρμών που μπορούν να εκτελέσουν δρομολόγια σε όλο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ είναι σε οριακή κατάσταση, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά, και έτσι κάθε συρμός που υφίσταται βλάβη δεν μπορεί να αντικατασταθεί, οπότε και πρέπει να επισκευαστεί επιτόπου.

«Ουδέποτε απέκρυψε τα εγγενή προβλήματα που υπάρχουν από την παλαιότητα και την έλλειψη συρμών, τα οποία δεν επιτρέπουν την επίτευξη μικρότερων χρονοαποστάσεων αναλόγων με αυτές των γραμμών 2 και 3, γι’ αυτό και προωθείται με επείγουσες διαδικασίες ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 14 συρμών 8ης γενιάς, οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των 35 ετών», τονίζει η ΣΤΑΣΥ.

Στα λεωφορεία

Ιδιο τοπίο όμως επικρατεί και στις λεωφορειακές γραμμές, με τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι ως προς την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας. Καθημερινά, όπως εξηγούν εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ στον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχουν περιστατικά πολιτών «που μαλώνουν άλλους επιβάτες, είτε γιατί δεν φορούν μάσκα είτε γιατί κάθονται σε καθίσματα όπου δεν επιτρέπεται». Αυτό όμως, όπως αναφέρουν, συμβαίνει και με τους όρθιους επιβάτες, που λόγω των καθυστερήσεων αναγκάζονται να βρίσκονται πολλοί κοντά με τους υπόλοιπους.

Πρόστιμα και παρεμβάσεις της Αστυνομίας τείνουν να χαρακτηριστούν ως «καθημερινό φαινόμενο», ενώ η δυσαρέσκεια που υπάρχει είναι έντονη και αναγκάζει την ηγεσία του ΥΠΟΜΕ να λάβει δραστικά μέτρα.
Σήμερα, στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν περί τα 1.050 λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ περίπου 950 οχήματα βρίσκονται στα αμαξοστάσια.

Από αυτά, τα περισσότερα έχουν σημαντικές ζημιές, είναι αρκετά παλιά και δεν επισκευάζονται. Ταυτόχρονα, σε πολλά εξ αυτών έχουν καταθέσει και τις πινακίδες.
Στο πλαίσιο αυτό, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες γραμμές των ΚΤΕΛ σε περιφερειακές περιοχές, προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυο της ΟΣΥ και ο συνωστισμός που παρατηρείται να εξομαλυνθεί.

Η ΟΣΥ πρόκειται να ενισχυθεί τον Οκτώβριο με ΚΤΕΛ σε Σταμάτα, Κρυονέρι, αγιο Στέφανο, Διόνυσος, Μάνδρα, Μαγούλα, Ανθούσα, Πεντέλη, Αρτέμιδα, Γέρακα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Ραφήνα, Σαρωνίδα και Γλυφάδα. Το προσύμφωνο αναμένεται να φέρει περισσότερα από 200 λεωφορεία και 550 οδηγούς.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταφορών τρέχει με fast track διαδικασίες τις 655 προσλήψεις προσωπικού στα ΜΜΜ, αλλά και το διαγωνισμό για 300 λεωφορεία με leasing.

 

Από την έντυπη έκδοση

eleftherostypos

Back to top button