breaking newsΔιεθνή

Βλάβες από παρενέργειες των εμβολίων COVID αποζημιώνονται αθόρυβα ανά τον κόσμο

Mήπως δικαιούστε και εσείς;

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο διάφορα προγράμματα έχουν αρχίσει να αποζημιώνουν αθόρυβα ανθρώπους που έχουν βλαφθεί ή πεθάνει από παρενέργειες των εμβολίων COVID-19.

Οι άνθρωποι είναι βιολογικά διαφορετικοί. Εξαιτίας αυτού, ο νευρολόγος Δρ. Ρόμπερτ Λόουρι (Robert Lowry), εξήγησε οι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν πολύ διαφορετικά στο ίδιο φάρμακο ή εμβόλιο. Κάθε φορά που ένα νέο φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά, κάποιοι άνθρωποι θα έχουν άσχημες αντιδράσεις και άλλοι μπορεί να υποστούν ακόμη και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ως αποτέλεσμα.

Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες δοκιμών κάποιες σπάνιες αντιδράσεις θα διαφύγουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για κάθε προϊόν το οποίο δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς ή εγκρίνεται για επείγουσα χρήση πριν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις των απαραίτητων δοκιμών.

Τα εμβόλια COVID-19 δεν αποτελούν εξαίρεση. Παρά το γεγονός ότι μας διαβεβαιώνουν διαρκώς και με συνέπεια ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι «πολύ σπάνιες», ο FDA και το CDC με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Εμβολιασμού, καθώς και οι επιστήμονες και τα στελέχη σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες φαρμακευτικές εταιρείες, γνωρίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι θα υποστούν μόνιμη βλάβη στην υγεία ή ακόμη και θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού.

Στην πραγματικότητα, το 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (pdf) επανέλαβε την ιδέα ότι τα εμβόλια, όπως και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, είναι «αναπόφευκτα ανασφαλή».

Αυτή την στιγμή, σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν προγράμματα που αποζημιώνουν αθόρυβα οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία ή έχουν πεθάνει από τα εμβόλια COVID-19.

Η Ιαπωνία καταβάλλει αποζημίωση στην οικογένεια μιας 91χρονης

Οι Japan Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι μια 91χρονη γυναίκα που πέθανε μετά από αλλεργική αντίδραση και ξαφνική καρδιακή προσβολή είναι το πρώτο άτομο στην Ιαπωνία που αποζημιώθηκε για βλάβη από παρενέργεια του εμβολίου COVID-19.

Μια επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάνθηκε ότι η αιτιώδης σχέση «δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί» στην περίπτωσή της. Η οικογένειά της θα λάβει εφάπαξ ποσό ύψους περίπου 325.000 δολαρίων.

Η επιτροπή εξέτασε άλλες 11 περιπτώσεις για ηλικίες 20 έως 90 ετών, αλλά δεν κατέληξε σε άλλη απόφαση.

Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το άρθρο, 3.680 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση αποζημίωσης, 820 έχουν εγκριθεί και 62 έχουν απορριφθεί, ενώ οι αποφάσεις για άλλους 16 έχουν «αναβληθεί».

Η Ταϊβάν αποζημιώνει 10 αιτούντες

Στις 24 Ιουνίου 2022, το Εθνικό Πρόγραμμα Αποζημίωσης Βλαβών από Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της Ταϊβάν πραγματοποίησε συνάντηση για την εξέταση 65 περιπτώσεων, σύμφωνα με τους Taipei Times. Το πρόγραμμα της Ταϊβάν απένειμε αποζημίωση σε 10 αιτούντες, όπου περιλαμβανόταν ένα εφάπαξ ποσό ύψους 116.877 δολαρίων στην οικογένεια κάποιου που πέθανε μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο εν λόγω ασθενής νοσηλεύτηκε 10 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου λόγω πονοκεφάλου και εμετού. Οι εξετάσεις έδειξαν θρομβοπενία, μια ενίοτε θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που χαρακτηρίζεται από χαμηλά αιμοπετάλια.

Ωστόσο, ο ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα, για να επιστρέψει το ίδιο βράδυ αφού έχασε τις αισθήσεις του. Ο ασθενής πέθανε από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, κοινή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Δεκέμβριο του 2020, ένας κατά τα άλλα υγιής μαιευτήρας-γυναικολόγος, ο Δρ. Γκρέγκορι Μάικλ, 56 ετών, από το Μαϊάμι της Φλόριντα, πέθανε επίσης από θρομβοπενία.

Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times, αν και ο θάνατός του επήλθε περίπου δύο εβδομάδες αφότου έκανε το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer, ο ιατροδικαστής έκρινε ότι δεν υπήρχε ιατρική βεβαιότητα ότι οι επιπλοκές από την ανοσολογική θρομβοπενία προκλήθηκαν από το εμβόλιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποζημιώνει για βλάβες από τις παρενέργειες των εμβολίων

Η Βίκη Σπιτ ήταν η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιδικάστηκε αποζημίωση για βλάβη της υγείας που οφείλεται στο εμβόλιο COVID, σύμφωνα με άρθρο της 24ης Ιουνίου 2022 στο British Medical Journal.

Ο 48χρονος σύντροφος της Σπιτ Ζάιον, αρρώστησε οκτώ ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca και πέθανε. Στα θύματα επιδικάστηκε το μέγιστο ποσό: $150,000. Μέχρι τον Μάιο του 2022, είχαν υποβληθεί 1.681 αιτήσεις για παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με COVID-19.

Όπως αναφέρεται στο BMJ, η Σάρα Μούρ, εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τα θύματα ή τις οικογένειές τους, επισήμανε ότι αν και οι αποζημιώσεις δεν θα απαλύνουν κατά πολύ τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσαν οι παρενέργειες.

Η Μουρ πιστεύει ότι οι περισσότερες αποζημιώσεις αφορούσαν θρομβωτικές θρομβοπενίες που προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή θρομβώσεις του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου.

Την ίδια στιγμή, το Yahoo News ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 444 περιπτώσεις θρομβωτικής θρομβοπενίας από 49 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με 81 θανάτους.

Ο Καναδάς έλαβε περισσότερες από 700 αιτήσεις, ενέκρινε τις 8

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Βλαβών από Παρενέργειες Εμβολίων του Καναδά, από την 1η Ιουνίου 2021 έως την 1η Ιουνίου 2022, έχουν παραληφθεί 774 αιτήσεις. Οκτώ από αυτές τις αιτήσεις εγκρίθηκαν από την επιτροπή ελέγχου, που σημαίνει ότι «οι αιτήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν περιπτώσεις στις οποίες η ιατρική επιτροπή ελέγχου διαπίστωσε ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της βλάβης και του εμβολίου και ότι η βλάβη είναι σοβαρή και μόνιμη».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος, «τα επιλέξιμα άτομα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις αποκατάστασης εισοδήματος- αποζημιώσεις για βλάβες στην υγεία- παροχές θανάτου- κάλυψη εξόδων κηδείας- επιστροφή επιλέξιμων δαπανών, όπως μη καλυπτόμενα ιατρικά έξοδα».

Θρομβοπενία μετά από το εμβόλιο

Η θρομβοπενία μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα καθώς και αιμορραγία. Δεδομένου ότι είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα κατά τα άλλα υγιές νεαρό άτομο να υποστεί θρόμβους αίματος, η σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και αυτής της βλάβης είναι δύσκολο να αντικρουστεί.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις παρενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 σε σχέση με άλλες χώρες. Η Νορβηγία αποζημίωσε τα πρώτα τρία θύματά της τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μια γυναίκα 40 ετών που πέθανε, καθώς και έναν άνδρα και μια γυναίκα 30 ετών που επέζησαν και οι δύο.

Και οι τρεις ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο η Νορβηγία σταμάτησε να χορηγεί στις 11 Μαρτίου 2021, λόγω αναφορών για σοβαρές θρομβώσεις, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και μη φυσιολογική αιμορραγία.

Μάλιστα, οι Νορβηγοί γιατροί ήταν από τους πρώτους που επισήμαναν τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των παρενεργειών.

Η Δανία, επίσης, εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα πάνω στις αιτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες από το εμβόλιο. Τον Μάιο του 2021 επιδίκασε αποζημίωση για την πρώτη περίπτωση θρομβωτικής θρομβοπενίας.

Εκείνη τη στιγμή, 158 άτομα είχαν υποβάλει αιτήσεις για παρενέργειες από το εμβόλιο COVID-19. Η διευθύντρια του συμβουλίου αποζημίωσης ασθενών, Κάρεν Ίνγκερ-Μπαστ, δήλωσε: «Γενικά, βλέπουμε συχνά παρενέργειες μετά από εμβολιασμούς. Τις βλέπαμε για παράδειγμα, και στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης και των παιδικών ασθενειών. Έτσι θα γίνει και με τους εμβολιασμούς για την COVID-19, όπου εμβολιάστηκαν έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι».

Καμία οικονομική βοήθεια για τους Αμερικανούς που υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους από τα εμβόλια

Ωστόσο, ενώ άλλες χώρες αποζημιώνουν ανθρώπους που έχουν υποστεί παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19, η Αμερική δεν έχει ακόμη βοηθήσει οικονομικά ούτε έναν αιτούντα. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Υγειονομικών Πόρων και Υπηρεσιών, από την 1η Ιουλίου 2022, το CICP δεν είχε ακόμη επιδικάσει αποζημίωση σε κανέναν για βλάβες από παρενέργειες των εμβολίων COVID-19.

Τριάντα μία αιτήσεις έχουν απορριφθεί ως προς την αποζημίωση επειδή «δεν πληρούται το πρότυπο απόδειξης της αιτιώδους συνάφειας και/ή δεν υφίσταται καλυπτόμενη βλάβη».

Μια μοναδική αίτηση εκ μέρους κάποιου που υπέστη άμεση αναφυλακτική αντίδραση κρίθηκε επιλέξιμη για αποζημίωση, αλλά εκκρεμεί η επανεξέταση των επιλέξιμων δαπανών. Για την πλειονότητα των αιτήσεων, το CICP «εξακολουθεί να περιμένει την υποβολή αρχείων και εγγράφων», υποστηρίζει ο ιστότοπος.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει διατεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, από τις 22 Ιουλίου 2022, 86.604 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 που χορηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφερθεί στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων (VAERS), συμπεριλαμβανομένων 13.805 θανάτων.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς πόσες από αυτές αφορούν θρόμβους αίματος, ανώμαλη αιμορραγία ή χαμηλά αιμοπετάλια, επειδή καθεμία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να κωδικοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά μια έρευνα από την εφημερίδα The Epoch Times ανέκτησε 2.609 περιπτώσεις που περιείχαν κάποια αναφορά σε θρόμβωση ή θρομβοπενία, συμπεριλαμβανομένων 420 θανάτων.

Αυτές οι καταστάσεις αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν αναφερθεί στο CDC και τον FDA. Προκειμένου να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, πρέπει να διαπιστωθεί μια διαχρονική συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και των παρενεργειών ή κάποιου είδους αιτιώδης συνάφεια, όπως έκαναν οι Νορβηγοί γιατροί και άλλοι..

Το 2011, το Ινστιτούτο Ιατρικής διεξήγαγε λεπτομερή έρευνα σχετικά με τη διαθέσιμη επιστήμη για 158 ύποπτους δεσμούς μεταξύ εμβολίων και συγκεκριμένων ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Στην εν λόγω έκθεση, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να καθοριστεί εάν υπήρχε ή όχι αιτιώδης σχέση για 135 από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν υποστεί οι ασθενείς από τα εμβόλια.

Μια έρευνα του Associated Press το 2014 διαπίστωσε ότι πολλές οικογένειες με ιατρικά τεκμηριωμένες παρενέργειες από τα εμβόλια που δεν έχουν σχέση με το COVID-19 περίμεναν για χρόνια -κάποιες πάνω από μια δεκαετία για να τους βοηθήσει η κυβέρνηση.

primenews

Back to top button