Διεθνή

Το ελληνόκτητο πλοίο ”Star Nasia” στοχεύθηκε από τους Χούθι!

Το ελληνόκτητο πλοίο ”Star Nasia” στοχεύθηκε από τους Χούθι με αντιπλοικό πύραυλο!

Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ: 6 βαλλιστικοί πύραυλοι της Υεμένης στόχευσαν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το κίνημα Ansar Allah/ Xούθι της Υεμένης συνεχίζει τα χτυπήματά του σε πλοία που κατευθύνονται προς Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα για υποστήριξη της Γάζας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η Υεμένη πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν εναντίον πλοίων που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Παλαιστίνης.

Η ανακοίνωση της διοίκησης ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης «εκτόξευσαν 6 βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Σαναά προς τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν». Η δήλωση εξηγεί ότι «τρεις από τους πύραυλους είχαν στόχο το πλοίο MV Star Nasia, ένα ελληνόκτητο και λειτουργικό μεταφορέα φορτίου που φέρει τη σημαία του νησιού Μάρσαλ και διέρχεται από τον Κόλπο του Άντεν». Η δήλωση προσθέτει: «Περίπου στις 3:20 π.μ., το MV Star Nasia ανέφερε μια έκρηξη κοντά του, προκαλώντας μικρές ζημιές, αλλά όχι θύματα», επιβεβαιώνοντας ότι «το USS Labone (DDG 58), το οποίο επιχειρεί κοντά στο πλοίο». Το MV Star Nasia, αναχαίτισε και κατέρριψε έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο».

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ταξίαρχος Yahya Saree, είχε προαναγγείλει, σε σύντομη στρατιωτική δήλωση, την υλοποίηση δύο στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πρώτο είχε στόχο το αμερικανικό πλοίο «Star Nasia», και το άλλο το βρετανικό πλοίο «Morning Tide». Νωρίτερα την Τρίτη, η British Maritime Trade Operations Authority (UKMTO) ανέφερε νέα στόχευση βρετανικού φορτηγού πλοίου 50 ναυτικά μίλια νότια του Άντεν της Υεμένης. Με τη σειρά της, η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας “Embry” ανακοίνωσε: “Ένα φορτηγό πλοίο που φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ στοχοποιήθηκε ενώ διέσχιζε νότια, 53 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της πόλης Άντεν της Υεμένης” και ισχυρίστηκε ότι “το πλοίο βρισκόταν στο δρόμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ινδία». Αξιοσημείωτο είναι ότι η στόχευση του πλοίου στο Άντεν ήρθε μετά την ανακοίνωση της Embrey Maritime Security Company, το πρωί της Τρίτης, ότι ένα άλλο βρετανικό φορτηγό πλοίο υπέστη ζημιές ως αποτέλεσμα επίθεσης δυτικά της επαρχίας Χοντέιντα της Υεμένης. Οι διαδοχικές επιθέσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου η ανατολική πόλη Saada στη βόρεια Υεμένη έγινε στόχος με 3 αεροπορικές επιδρομές, σε μια νέα αμερικανική-βρετανική επίθεση.

Reuters:Η αύξηση του κόστους ασφάλισης στην Ερυθρά Θάλασσα βλάπτει τις αμερικανικές και βρετανικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν τα ασφάλιστρα σε αμερικανικά, βρετανικά και ισραηλινά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έως και 50%.

dimpenews.com

Back to top button