breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δρ. Αρμεύτης: Αχρείαστες τόσες χιλιάδες τεστ, να γίνονται μόνο σε συμπτωματικούς

Αχρείαστο και αδικαιολόγητο χαρακτήρισε τον μεγάλο αριθμό των εργαστηριακών ελέγχων με τη μέθοδο rapid test ο πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης που κάνει λόγο για εκμετάλλευση.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Δρ. Αρμεύτης αναφέρθηκε στους αριθμούς των τεστ που διενεργούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και που καταδεικνύουν πως η Κύπρος δεν εφαρμόζει στοχευμένα τεστ.

“Η Κύπρος διενεργεί 27 τεστ για να εντοπίσει ένα θετικό άτομο ενώ η Ιταλία διενεργεί 6,5, η Γερμανία 1,9, η Σουηδία τέσσερα, η Γαλλία 3,9 και η Μάλτα 8,9.

Πρόσθεσε πως από την αρχή της πανδημίας, έχουν διενεργηθεί 30 εκατομμύρια τεστ στην Κύπρο.

“Αν υπολογίσετε τι έχουμε ξοδέψει και τι έχουμε πετύχει τουλάχιστον εμένα ως γιατρό δεν με πείθουν, τουλάχιστον για αυτή τη χρονική περίοδο η Κύπρος να κάνει 100 χιλιάδες τεστ την ημέρα περίπου, να αποτυπώνει απλά ένα αριθμό χωρίς τα τεστ να βοηθούν τα μειώσουμε τα κρούσματα είναι να έχουμε μια προστασία στοχευμένη”.

Ερωτηθείς εάν ο τρόπος που διενεργείται ένα τεστ είναι αυτός που θα δείξει το έγκυρο αποτέλεσμα ο Δρ. Αρμεύτης είπε,

“Το πως θα κάνεις ένα τεστ αυτό θα καθορίσει αν θα βγει θετικό ή αρνητικό. Αν πάρεις ένα τεστ και δεν το κάνεις σωστά υπάρχει πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό. Οπότε ο τρόπος που γίνεται είναι σημαντικό. Το κάθε τεστ πρέπει να έχει ένα σκοπό, προσωπική μου άποψη είναι αυτό που γίνεται σαν γίνεται σαν γενικευμένος έλεγχος σε ασυμπτωματικούς είναι σπατάλη χρημάτων και δεν εξυπηρετεί το σκοπό μας”.

Και εισηγείται όπως τα rapid test να διενεργούνται πλέον στοχευμένα.

“Ακόμα και τα test to stay δεν έχουν να εξυπηρετήσουν κάτι αυτή την ώρα. Στοχευμένα τι εννοούμε. Αυτοί που έχουν συμπτώματα, με εκτίμηση του γιατρού του, και έχει μια εικόνα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού να σταλεί για τεστ. Να μην γίνεται το τεστ σε ασυμπτωματικούς, να μην γίνεται το τεστ δυο τρεις φορές τη βδομάδα υποχρεωτικά, ακόμη και στους ανεμβολίαστους. Για να έχει σημασία το τεστ, είναι και η ατομική ευθύνη”.

Το πρόβλημα της πανδημίας, επανέλαβε ότι είναι οι νοσοκομειακοί δείκτες και ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογούν το μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

“Και αυτή τη στιγμή με επτά διασωληνωμένους ασθενείς δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτό τον τεράστιο αριθμό που γίνεται. Αν υπολογιστεί το κόστος που έχουν τα τεστ, στην οικονομία αυτού του τόπου, μπορείτε να φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μέχρι σήμερα και να είμασταν πιο κοντά στην κανονικότητα. Στην κανονικότητα θα πλησιάσουμε αν αποφασίσουμε να πλησιάσουμε. Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι μια εκμετάλλευση των τεστ”.

Πρόσθεσε πως ένα ποσοστό του 50% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα, δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

“Αν λάβουμε υπόψη τις μελέτες αυτός ο πληθυσμός που δεν έκανε την τρίτη δόση εμβολίου, είναι αυτός ο πληθυσμός που κινδυνεύει από επιπλοκές ακόμη και με την Όμικρον, ιδιαίτερα αν είναι ευάλωτες ομάδες”.

Back to top button