breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχονται τα πράσινα διαβατήρια σε ΕΕ και… Κύπρο

Έρχονται τα πράσινα διαβατήρια σε ΕΕ και… Κύπρο
  Αδάμος Αδάμου   

 

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη δημιουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού που θα διευκολύνει την επανεκκίνηση των ταξιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού τα κράτη-μέλη συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα και επί των κατευθυντήριων γραμμών για τις κύριες τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής του συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν χαιρέτισε τη συμφωνία αναφέροντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουν οι εργασίες για την τεχνική εφαρμογή, παράλληλα με την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου. Το επόμενο βήμα από τεχνικής άποψης είναι πλέον η δημιουργία εθνικών υποδομών, η ανάπτυξη εθνικών λύσεων για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποθήκευση των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών και η δημιουργία της πύλης της ΕΕ με την Κομισιόν να σημειώνει πως «κατόπιν δοκιμαστικής φάσης τον Μάιο, η πύλη της ΕΕ θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο, ώστε να συνδεθούν τα κράτη-μέλη».

Για το θέμα αναμένεται εντός Μαΐου να υπάρξει συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου και μόλις δοθεί η σχετική έγκριση της Ευρωβουλής αλλά και του Συμβουλίου, ο κανονισμός θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη-μέλη τρεις μέρες μετά.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που προωθείται θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.  Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή, αλλά και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR. Θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους-μέλους έκδοσης και στα Αγγλικά.  

Όπως πληροφορούμαστε, τις διεργασίες στην ΕΕ παρακολουθεί στενά το υφυπουργείο Έρευνας αλλά την ίδια ώρα προβαίνει και σε δικές του ενέργειες προκειμένου να μπορέσει η ΚΔ να προχωρήσει στην έκδοση δικών της ψηφιακών πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εδώ και καιρό επεξεργάζεται τη δημιουργία ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών με στόχο αυτά να χρησιμοποιηθούν σε μια από τις επόμενες φάσεις χαλάρωσης των περιορισμών.

Ενδεχομένως οι ενέργειες του υφυπουργείου να σχετίζονται και με τη γνωστοποίηση του υπουργείου Υγείας ότι μετά τη λήξη του νέου lockdown οι επισκέψεις σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση θα γίνονται με την προϋπόθεση ότι ο επισκέπτης θα έχει στην κατοχή του αρνητικό τέστ ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση ή να έχει νοσήσει.

philenews

Back to top button