breaking newsΆποψηκοινωνία

Μήπως αυτή η δωρεά του 50% του μισθού των πολιτικών προετοιμάζει το έδαφος για κάτι άλλο;

 

Tumisu / pixabay

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος της ΝΔ και τα στελέχη της κυβέρνησης να καταθέσουν το 50% των αποδοχών τους στον ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό. Επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την αντίστοιχη πρωτοβουλία της.

Του Στρατή Μαζίδη

Πιθανότατα, θέλοντας και μη, να υπακούσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία τα υπόλοιπα κόμματα. Βλέπετε οι απολαβές ενός βουλευτή είναι υψηλότατες σε σχέση με αυτές του απλού καθημερινού πολίτη. Ωστόσο δεν είναι για πάντα, ούτε κανείς υπογράφει συμβόλαιο με το Θεό ότι θα εκλέγεται εσαεί στα έδρανα της Βουλής; 

Αναρωτιέμαι όμως το εξής. Πρόκειται για μια ανθρώπινη κίνηση του πρωθυπουργού, η οποία πράγματι είναι αξιοθαύμαστη και ίσως θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο ή προετοιμάζει το κλίμα για κάτι άλλο ευρύτερο;

Τις τελευταίες ημέρες ήδη διαβάζουμε στα ΜΜΕ για πιθανή μείωση αποδοχών στο δημόσιο τομέα κατά 50% σε αντίστοιχη πιθανή εξομοίωση με αυτές του ιδιωτικού τομέα όπου επίσης βλέπουμε διάφορες ειδήσεις για αντίστοιχη μείωση διαστήματος έξι μηνών.

Ακούγοντας λοιπόν τη σχετική είδηση κρατώ μικρό καλάθι, περίπου 50% μικρότερο από το κανονικό. Υπάρχουν όμως δύο επισημάνσεις που θα ήταν χρήσιμο να βάλουμε από νωρίς στο τραπέζι των σκέψεων και των προβληματισμών μας:

Πρώτον, άλλο να κόβω 5.000 ή 10.000 ευρώ στα δύο και διαφορετικό τα πχ 600-700-800 ευρώ ή και ακόμη λιγότερα.

Δεύτερον, αν κοπούν οι μισθοί, θα κοπούν αντίστοιχα φόροι, ΕΝΦΙΑ, εισφορές, ΦΠΑ κτλ ή αυτά θα παραμείνουν ως έχουν; Διότι ενώ φέτος περιμέναμε το επιπλέον 8% μείωση του ΕΝΦΙΑ, ακούσαμε πως θα παραμείνει ως έχει.

Αυτά καλό είναι να τα ξεκαθαρίζουμε νωρίς.

 

freepen

Back to top button