breaking newsΔιεθνή

Εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς: Ανησυχία για την εμπλοκή της Τεχεράνης, συναγερμός στη Σαουδική Αραβία, ο ρόλος της Αιγύπτου

Με βομβαρδισμούς, αλλά και «μεγάλες χερσαίες μάχες», το Ισραήλ χτυπάει το «κέντρο βάρους» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας- Η συνοριακή αρχή της Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με τα ονόματα 400 ατόμων, από τους οποίους ζητήθηκε να παρουσιαστούν το πρωί της Τετάρτης στο πέρασμα της Ράφα

Εξελίξεις με τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ καθώς το Κάιρο στέλνει δεκάδες άρματα μάχης και τανκς στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα καθώς φοβάται μία τεράστια εισροή παλαιστινίων προσφύγων σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες.

Έντονη ανησυχία για εμπλοκή της Τεχεράνης στον πόλεμο. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με αξιωματούχο της Χαμάς, ενώ οι Χούθι ισχυρίζονται πως εκείνοι επιτέθηκαν με drones στο Ισραήλ. Συναγερμός έχει σημάνει και στη Σαουδική Αραβία.

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά βαθύτερα στον παλαιστινιακό θύλακα, θέλοντας να εξοντώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ακόμη 9 Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί στις μάχες.

Παράλληλα συνεχίζει και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, ισοπεδώνοντας ολόκληρες συνοικίες. Χθες δεκάδες άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και τραυματίστηκαν   από την Ισραηλινή επίθεση κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια. 

H Unicef λέει ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο παιδιών. Καταγγελίες για πλήγμα σε τουρκικό νοσοκομείο στη Γάζα, αλλά και σε περιοχή κοντά σε νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου.

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος είναι έτοιμη να υποδεχτεί μέσω του μεθοριακού περάσματος βαριά τραυματισμένους Παλαιστινίους για νοσηλεία τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. Σύμφωνα με παλαιστιανικές αρχές πρόκειται για 81 τραυματίες.

Συγκεκριμένα, η συνοριακή αρχή της Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με τα ονόματα 400 ατόμων (ξένοι υπήκοοι και πολίτες που κατέχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν ζητήσει να φύγουν από τη Γάζα) από τους οποίους ζητήθηκε να παρουσιαστούν το πρωί της στο πέρασμα της Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στη βόρεια περιοχή Σινά της Αιγύπτου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα τους επιτραπεί να περάσουν.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει άμεση επιβεβαίωση από το Ισραήλ ή την Ουάσιγκτον. Πάντως, αντίστοιχες συμφωνίες που αφορούσαν την αναχώρηση ξένων υπηκόων κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή.

Στο Ισραήλ την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χωρίς «υπηρεσίες επικοινωνίας και διαδικτύου» ξανά η Γάζα

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας, Paltel, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

PrimeNews.

Back to top button