breaking newsΔιεθνή

Νετανιάχου: «Αν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα του τρόμου, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη»

Μιλώντας σε δεκάδες ξένους πρεσβευτές στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για έφοδο στα υπόγεια στρατηγεία και οπλοστάσια της Χαμάς στη Γάζα, ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μια τοπική μάχη», προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρώπη ενδεχόμενη επικράτηση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη», είπε χαρακτηριστικά.

  • «Εάν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα του τρόμου, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε ο Νετανιάχου. «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής».

Ο Νετανιάχου επιστρέφει στα θέματα που χρησιμοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλώντας τον αγώνα μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου», λέει. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε μια σκοτεινή εποχή. Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη».

Ο Νετανιάχου λέει ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στους ενόπλους της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και τα μπούνκερ τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού έχουν πλέον απομονώσει την περιοχή με στρατεύματα και άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

  • «Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε σ’ αυτούς», είπε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ. «Όταν λέω ‘να συγκλίνουμε σ’ αυτούς’, αυτό θα γίνει στην επιφάνεια του εδάφους και θα γίνει επίσης και κάτω από το έδαφος».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας μετά από πάνω από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών, χωρίζοντας στην πραγματικότητα την περιοχή στα δύο.

Κινούμενα υπό την κάλυψη των εντατικών εναέριων βομβαρδισμών την Κυριακή το βράδυ από αέρα, ξηρά και θάλασσα –ταυτόχρονα με μπλακ άουτ στις επικοινωνίες – τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν για να περικυκλώσουν την πόλη καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς αναφέρθηκε ότι είχαν αποσυρθεί σε προετοιμασμένες θέσεις βαθύτερα στην πυκνή αστική ζώνη.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής ήταν οι πιο άγριες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

«Σήμερα υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα», είπε ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, αποκαλώντας το ένα «σημαντικό στάδιο» στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς που κυβερνά την περιοχή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν σε πλήρη ισχύ στην πόλη της Γάζας εντός των επόμενων 48 ωρών.

Στη σημερινή του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Χεχτ, είπε ότι ο στρατός προσπαθεί να διατηρήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φύγουν στα νότια , αλλά αναγνώρισε ότι εάν η Χαμάς χρησιμοποιεί αυτούς τους δρόμους, το IDF δεν θα δίσταζε να επιτεθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ισραήλ αντιμετωπίζει πλέον τα νοσοκομεία ως στρατιωτικούς στόχους, ο Χεχτ είπε: «Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Δεν έχουμε χτυπήσει ακόμα κανένα νοσοκομείο. Όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε».

Eνδεικτικό για την πεποίθηση των Ισραηλινών ότι νοσοκομεία και σχολεία χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες της Χαμάς, είναι το βίντεο που κοινοποίησαν οι IDF:

Τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας , ανακοίνωσε το υπό την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

PrimeNews.

Back to top button