breaking newsΕλλάδα

Αντιμετωπίζουμε δύο νέες μορφές πολέμου και γιατί επιλέγονται αυτές από την Τουρκία

 

Όσοι δεν πιστεύετε ότι έχουμε μια μορφή πολέμου στα σύνορά μας για ενημέρωσή σας σας αναφέρω ότι ο πόλεμος είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει μορφές, προσαρμοζόμενο κάθε φορά στην πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μεγάλος θεωρητικός του πολέμου Carl von Clausewitz, «κάθε εποχή έχει τις δικές της μορφές πολέμου, τις δικές της περιοριστικές συνθήκες και τις δικές της προκαταλήψεις».

 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε δύο νέες μορφές πολέμου η πρώτη αφορά τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τις πληρεξούσιες δυνάμεις, οι οποίες γίνονται πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, και ο δεύτερος αφορά τον ασύμμετρο ή υβριδικό πόλεμο. Αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι στην πραγματικότητα νέα μορφή, καθώς πάντα οι ισχυροί προσπαθούσαν να χτυπήσουν έναν αδύναμο εχθρό και να μειώσουν έως να εξαλείψουν τον κίνδυνο από τις δικές τους δυνάμεις.

Ο αποτελεσματικός συνδυασμός στρατιωτικών και πολιτικών μέσων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της όποιας υβριδικής απειλής, η οποία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς και μπορεί να εναλλάσσει και να συνδυάζει διάφορες μορφές δράσης.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πολλών δόλιων μεθόδων (εργαλειοποίηση μεταναστευτικού, διάδοση ψευδών ειδήσεων, δηλώσεις μίσους) για την κατάληψη ελληνικού εδάφους και την αποσταθεροποίηση της περιοχής σε όλο το μήκος των ελληνικών συνόρων. 

Σκοπός τους είναι η επίτευξη αντικειμενικών της στόχων, χωρίς να μπορεί να της αποδοθεί άμεσα η ευθύνη της διεξαγωγής ενός συμβατικού επιθετικού πολέμου εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους. Σύνεση, συναίνεση, εθνική συνείδηση και ομοψυχία από όλους μας σε αυτή τη δύσκολη μάχη!!!

 

freepen

 

Back to top button