breaking newsΔιεθνή

Μακελειό στη Βηρυτό. Σκηνές πολέμου. Ελεύθεροι σκοπευτές χτύπησαν διαδήλωση των κομμάτων Hezbollah κι Amal που ζητούσαν εξαίρεση δικαστή από την έρευνα για έκρηξη στο λιμάνι καθώς τον θεωρούν συμφερόντων ΗΠΑ

. 6 νεκροί και 60 τραυματίες. Γενίκευση σύρραξης και μ’ εμπλοκή στρατού! ΒΙΝΤΕΟ

Μακελειό στη Βηρυτό. Σκηνές πολέμου στη Βηρυτό. Ελεύθεροι σκοπευτές χτύπησαν διαδήλωση των κομμάτων Hezbollah κι Amal κατά του δικαστή Bitar επιφορτισμένου με έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. snipers είχαν παγιδεύσει το χώρο κι άνοιξαν πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους σκοτώνοντας κaι τραυματίζοντας πολίτες. Σκηνές πολέμου και μάλιστα εμφυλίου στην Beyrouth γίνεται λόγος για 6 νεκρούς και 60 τραυματίες ως τώρα. Η Hezbollah κατηγορεί τον δικαστή ότι είναι μεροληπτικός και ενεργεί κατά εντολή ΗΠΑ που καταπατούν δια της ανάμειξής τους αυτής την εθνική κυριαρχία Λιβάνου. Ο κόσμος κατευθυνόταν προς το Δικαστικό Μέγαρο απαιτώντας την εξαίρεση του δικαστή αλλά αταυτοποίητοι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ στο πλήθος προκαλώντας μακελειό…Αιματοχυσία…

 

Manifestation du Hezbollah et d'Amal contre le juge Bitar : scènes de guerre au cœur de Beyrouth

Στη διαδήλωση κατά του δικαστή Tarek Bita συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη της Hezbollah και του κινήματος Amal του Προέδρου της Βουλής Nabih Berry..Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε guérilla, μεταμορφώνοντας τα quartiers της πρωτεύουσας σ εμπόλεμη ζώνη. Τα ίδια quartiers που αποτελούσαν γραμμή μετώπου στον εμφύλιο του 1975. Τα πρώτα πυρά ήχησαν στις 11h, το πρωί από τη συνοικία Tayyouné. Σύντομα γενικέυθηκε η σύρραξη με εμπλοκή και του στρατού ενώ ένοπλοι κυκλοφορούν στους δρόμους. Ο στρατός διέταξε άμεση εκκένωση των δρόμων και προειδοποίησε πως θα πυροβολούσε όποιον ένοπλο συναντούσε. Μεγάλο μέρος της Βηρυτού ερημώθηκε…

Image

Η εκδοχή του στρατού στο Twitter: “ενώ οι διαδηλωτές (Hezbollah και Amal, NDLR) κατευθύνονταν προς Δικαστικό Μέγαρο Βηρυτού δέχθηκαν πυρά προερχόμενα από τις συνοικίες Tayyouné κι Badaro”.Ανάλογη εκδοχή δίνουν Hezbollah και Amal,σε κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με αυτό “περί τις 10h45,διαδηλωτές που συμμεέιχαν σε ειρηνική συγκέντρωση και κατευθύνονταν προς το Δικστικό Μέγαρο για να καταδικάσουν την πολιτικοποίηση της δικαστικής έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Beyrouth, στοχεύθηκαν από snipers ακροβολισμένους σε στέγες πολυκατοικιών όταν έφθασαν στο rond-point του Tayyouné. Ακολούθησαν πυρά σκοτώνοντας πολλούς “μάρτυρες” και τραυματίζοντας άλλους σοβαρά καθώς οι σφαίρες στόχευαν το κεφάλι”.Στη συνέχεια αναφέρεται “αυτή η επίθεση από μέρους των οργανωμένων παραστρατιωτικών ομάδων στοχεύει να οδηγήσει τη χώρα σε προσχεδιασμένο διχασμό για τον οποίο οι υποκινητές έχουν την ευθύνη, καθώς και εκείνοι που κρύβονται πίσω από το αίμα των θυμάτων της έκρηξης (του λιμανιού της Βηρυτού) για να επιτύχουν πολιτικά οφέλη ».

Image

Στον αντίποδα ο επικεφαλής των χριστιανικών δυνάμεων του Λιβάνου Samir Geagea είχε καλέσει την Τετάρτη για «πλήρη και ειρηνικό αποκλεισμό» στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαδήλωση υποστηρικτών της Αμάλ και της Χεζμπολάχ. Οι διαδηλωτές σήμερα φώναζαν ”Nabih”, και “Σιωνιστή,Σιωνιστή ο Samir Geagea είναι ένας σιωνιστής”, κατά του επικεφαλή των FL που υποστηρίζει τον δικαστή Bitar. Ο Samir Geagea είναι επίσης σφόδρα αντι-Ασαντιστής σ’ όλη τη διάρκεια του 10ετή συριακού πολέμου..

Image

Σήμερα εκτός από όσους σκοτώθηκαν στην πορεία υπήρχαν και τυφλά χτυπήματα όπως μια 24 χρονη που σκοτώθηκε από σφαίρα ενώ ήταν σπίτι της. Θύματα φέρουν τράυματα σε κεφάλι και στήθος που σημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς.

Ασθενοφόρα εκκενώνουν νεκρούς και τραυματίες οι κάτοικοι κατέφυγαν στα σπίτια ενώ σκηνές πανικού στα σχολεία με τα παιδιά να καλύπτονται κάτω από τα θρανία ή να συγκεντρώνονται στο έδαφος μπροστά από την τάξη τους.

Μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο. Αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού σύμφωνα με πληροφορίες κι αυτές δέθηκαν πυρά ενώ υπήρξαν ανταλλαγές πυρών στη συνέχεια μεταξύ ενόπλων.

Ο Πρόεδρος Michel Aoun, κι ο Πρωθυπουργός, Nagib Mikati, κάλεσαν σε ηρεμία.

Ο υπουργός Εσωτερικών λέει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν γνώριζαν για πιθανή ενέδρα.

Επιβεβαιώνει ότι αυτό ξεκίνησε από σκοπευτές σκοπευτές που πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών.

Λέει ότι η διαμαρτυρία αναμενόταν να κυλήσει ομαλά, δεν περίμεναν πυροβολισμούς ελεύθερων σκοπευτών και εκτελέσεις. Το Υπ. Εσωτερικών επιβεβαιώνει 6 νεκρούς.Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως σταμάτησαν τώρα οι οδομαχίες. Και μια ανεπιβεβαίωτη πως ο δικαστής φυγαδεύθηκε στη Γαλλία..Αναφορές ότι στη συνέχεια της επίθεσης το κίνημα Amal αποφάσισε να χτυπήσει με δικούς του ενόπλους τα σημεία από όπου προήλθε η επίθεση κι υπήρξαν σφοδρές οδομαχίες.

Image

 

Image

Την Τρίτη, ο δικαστής Μπιτάρ αναγκάστηκε και πάλι να αναστείλει προσωρινά την έρευνά του, αφού ενημερώθηκε για τη νέα έφεση που κατέθεσαν εναντίον του οι Σιίτες βουλευτές Ali Hassan Khalil και Ghazi Zeaïter , οι οποίοι στοχοποιούνται από την ποινική δίωξη σε αυτή την υπόθεση. Αλλά αυτή η έφεση απορρίφθηκε το πρωί της Πέμπτης από τη δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας μπορεί τώρα να συνεχίσει την έρευνά του. «Γιατί διώκονται οι πρώην υπουργοί, ενώ αυτοί που ήταν τελευταία στο αξίωμα όχι;» αναρωτιέται ένας δικηγόρος.

Βουλευτής του κόμματος της Hezbollah στο λιβανέζικο κοινοβούλιο ο Hassan Fadlallah, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξή τους στην έρευνα για την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού προκειμένου να την πολιτικοποιήσει και ν’ αποκρύψει την αλήθεια, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση «εκφοβιστική». Χαρακτήρισε την αμερικάνικη παρέμβαση ”καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας”…

Επίσης δικαστής ο επιφορτισμένος με την έρευνα για την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020, ο Tarek al-Bitar κατηγορήθηκε από το νο 1 της Hezbollah τον sayed Hassan Nasrallah ότι είναι μεροληπτικός και συμμετέχει στην πολιτικοποίηση της υπόθεσης.

Στην τελευταία του ομιλία,ο Nasrallah τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων, ότι έδωσε έμφαση στο κομμάτι της αμέλειας και ότι προσπέρασε την προηγούμενη φάση, που συνδέεται με τις συνθήκες παράδοσης νιτρικού αμμωνίου στον Λίβανο και κυρίως για την αποθήκευσή του στο λιμάνι της Βηρυτού, που εγκρίθηκε με νόμιμο διάταγμα, ενώ κατ ‘αρχήν το φορτίο προοριζόταν για τη Μοζαμβίκη. Τον ρώτησε επίσης γιατί η πρόσκληση στοχεύει σε ορισμένες προσωπικότητες και αποκλείει άλλες που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες. Η υποψία επί του δικαστή Μπιτάρ είναι ότι θέλει να πολιτικοποιήσει την υπόθεση προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων.Ενώ τα συμπεράσματα των ερευνών που διεξήχθησαν από τις γαλλικές και βρετανικές ομάδες καθυστερούν να δημοσιευτούν. Σύμφωνα με τον Χασάν Φαντλαλά, η παρέμβαση των Αμερικανών “στοχεύει στη διατήρηση της έρευνας στο πλαίσιο της πολιτικής εκμετάλλευσης που αποσκοπεί στον διακανονισμό λογαριασμών με την Αντίσταση”.

“Ο στόχος του είναι να επιβάλουν τις δικτατορίες τους προκειμένου να υπονομεύσουν τη δικαιοσύνη και να διαγράψουν την αλήθεια προς όφελος αυτής της αμερικανικής πολιτικής , η οποία στοχεύει σε ομάδες Λιβανέζων προς τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση είναι εχθρική”, πρόσθεσε. Παραθέτοντας άλλα μέσα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να υπονομεύσει αυτές τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο, των κυρώσεων και της στρέβλωσης, τα συνέδεσε με την προσέγγιση των κοινοβουλευτικών εκλογών του Λιβάνου, που έχουν προγραμματιστεί για το 2022. “Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολλά μέσα για αυτές τις εκλογές προκειμένου να επιβάλει την κηδεμονία της στους Λιβανέζους”, κατέληξε.

Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, την επομένη της ομιλίας του Sayed Nasrallah, ο δικαστής Bitar τέθηκε σε αναστολή για δεύτερη φορά, λόγω νέας καταγγελίας που του υπέβαλαν δύο πρώην υπουργοί που ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της έκρηξης και τους οποίους «είχε κατηγορήσει για εγκληματική αμέλεια και σκόπιμη ανθρωποκτονία: ο Αλί Χασάν Χαλίλ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο οικονομικών και ο Γκάζι Ζοϊτέρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Αυτοί οι δύο άνδρες κοντά στο κίνημα Amal με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Nabih Berri είναι επί του παρόντος βουλευτές και απολαμβάνουν βουλευτική ασυλία. Λίγο πριν ενημερωθεί για την τελευταία καταγγελία, ο Tarek Bitar είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ali Hassan Khalil, ο οποίος δεν εμφανίστηκε. Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, η σύνοδος του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν θυελλώδης. Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί του κινήματος Αμάλ και εκείνοι του ρεύματος Μαράντα ζήτησαν την εξαίρεση του δικαστή Μπιτάρ. Αυτό το θέμα έπρεπε να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε.

Σήμερα, διαδηλωτές αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στο Μέγαρο Δικαιοσύνης στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτικοποίηση της δικαστικής έρευνας για την θανατηφόρο έκρηξη στο λιμάνι της Λιβανέζικης πρωτεύουσας, και να διαμαρτυρηθούν για την απόρριψη του Αρείου Πάγου του αιτήματος για εξαίρεση του δικαστή Μπιτάρ, καθώς ο τελευταίος φέρεται να είχε αποφασίσει ότι θα πρέπει να υπόκειται στις οδηγίες της αμερικανικής πρεσβείας και ως εκ τούτου δεν θεωρείται αμερόληπτος και διαφανής στην έρευνα και στην αποκάλυψη των γεγονότων και των υπευθύνων για τη φοβερή έκρηξη που συνέβη στο λιμάνι.

Peut être une image de 3 personnes, personnes debout et plein air

Επίθεση σε θέση του συριακού στρατού χθες τη νύχτα στην Παλμύρα από ισραηλινούς πυραύλους 1 νεκρός στρατιώτης και 3 τραυματίες…Η Μέση Ανατολή βυθίζεται σε μια παρατεταμένη κρίση..

dimpenews.com

Back to top button