breaking newsΔιεθνή

Φιντάν: Θετικές επαφές στις ΗΠΑ, ελπίζουμε σε «ανοιχτόμυαλη» προσέγγιση όσον αφορά τα F-35

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αξιολόγησε τις επαφές του στην Αμερική σε συνάντηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν αξιολόγησε τις επαφές του στην Αμερική σε συνάντηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους. Ο Φιντάν δήλωσε ότι οι κρίσεις που βιώθηκαν στο παρελθόν προσέδωσαν στις δύο χώρες διπλωματική ευελιξία. Ο Φιντάν είπε ότι στην παρούσα φάση έχει ανοίξει μια νέα σελίδα με θετική ατζέντα.

F-16 και F-35

Επισήμανε ότι η πολιτική διαδικασία σχετικά με τα F-16 έχει ολοκληρωθεί και ότι σε αυτήν τη διαδικασία η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο προτάσσοντας τη βούλησή της και οι τεχνικές διαδικασίες σχετικά με την παραγωγή και την παράδοση των αεροσκαφών έχουν πλέον αρχίσει.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρόταξε τη βούλησή της εδώ και ενημέρωσε το Κογκρέσο για το θέμα αυτό. Επίσης, το Κογκρέσο το ψήφισε στο τέλος μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαμόρφωσης βούλησης. Το επόμενο βήμα είναι στην πραγματικότητα η τεχνική διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και των αρμόδιων εταιρειών».

Αναφερόμενος στο θέμα των F-35, ο Φιντάν δήλωσε ότι ελπίζει σε μία ανοιχτόμυαλη προσέγγιση εκ μέρους Αμερικής.

«Όσον αφορά τα F-35, όπως γνωρίζετε, ήμασταν μέρος αυτού του προγράμματος και στη συνέχεια υπήρξε μια άδικη απομάκρυνση από αυτό το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τα θέματα περί S-400 ως δικαιολογία. Εμείς διατηρούμε και πάλι τη θέση μας, δηλαδή έχουμε ήδη πληρώσει και υπάρχουν αεροπλάνα που πρέπει να αγοράσουμε. Φυσικά, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να κάτσει να συζητήσει αυτά τα θέματα με ευρύτητα πνεύματος και ανοιχτό τρόπο. Στο στάδιο που έχουμε φτάσει, ουσιαστικά πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα από διάφορες οπτικές γωνίες. Πιστεύουμε ότι και η Αμερική πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλη σε αυτό το θέμα, υπάρχουν κάποιες ανταλλαγές απόψεων».

Ο Φιντάν δήλωσε επίσης ότι όσον αφορά τη Συρία: «Υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά μας για τις σχέσεις τους με το YPG στη Συρία και τον στρατηγικό κίνδυνο που συνεπάγεται αυτό μεταξύ των δύο χωρών και των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ».

PrimeNews.

Back to top button