breaking newsΔιεθνή

Η Τουρκία κάνει εθνοκάθαρση εναντίον χριστιανών στη Συρία και οι επιθέσεις του ISIS αυξάνονται

Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν αυξηθεί σε μια περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από την Τουρκία, ανέφεραν την Τετάρτη οι Washington Times επικαλούμενοι ερευνητές που μίλησαν σε συζήτηση για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία συγκάλεσε τη στρογγυλή τράπεζα για να συζητήσει τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας μετά την παραχώρηση της βόρειας Συρίας από τον στρατό των ΗΠΑ, στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, Σύρους αντικαθεστωτικούς, πρώην τζιχαντιστές και μουσουλμάνους Ουιγούρους, τον Οκτώβριο του 2019. 

“Αυτά τα γεγονότα τερμάτισαν μεγάλο μέρος της καλής δουλειάς, που έγινε τα τελευταία 5-6 χρόνια για να νικηθεί το ISIS”, δήλωσε ο Χασάν Χασάν, στέλεχος στο Center for Global Policy.

Οι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι οι επιθέσεις με επικεφαλής τους τζιχαντιστές του ISIS έχουν “εντατικοποιηθεί” ενάντια σε δυνάμεις ασφαλείας, πετρελαιοπηγές και μη στρατιωτικούς χώρους εντός της Συρίας το 2020.

“Αυτό που ξεκινά στη Συρία δεν θα μείνει στη Συρία”, είπε ο Χασάν.

Οι Washington Times δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό επιθέσεων του ISIS ή συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες είχαν επιτευχθεί επιθέσεις ISIS. 

Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη Συρία, την οποία “βάπτισε” επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, στις 9 Οκτωβρίου, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει δυνάμεις των ΗΠΑ από περιοχές στη βορειοανατολική Συρία. 

Η πρόοδος των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προκάλεσαν διεθνή οργή, καθώς οι κουρδικές ομάδες, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ που είχαν πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βομβαρδίστηκαν και αποσύρθηκαν από διάφορες περιοχές υπό τον έλεγχό τους.

Τον Φεβρουάριο, μια έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) ανέφερε ότι ο αριθμός των επιθέσεων από το ISIS είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 20% μετά την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία – από μηνιαίο μέσο όρο 55 σε 66.

Οι Washington Times ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στο πάνελ της στρογγυλής τραπέζης για τις θρησκευτικές ελευθερίες μίλησαν επίσης για την αύξηση του σεχταρισμού, με τις εκεί αρχές να αρνούνται σε χριστιανές και Κούρδες γυναίκες τις ταυτότητες επειδή δεν φορούν μαντίλα στο κεφάλι, ενώ έκαναν και επιδρομές σε νεκροταφεία σε περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. 

“Αντί να σέβεται την ποικιλομορφία της περιοχής, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε εθνοκάθαρση”, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων. 

Η Έιμι Οστιν  Χολμς, μέλος στο Κέντρο Woodrow Wilson και επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η βία αυξάνεται κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων μετά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του εκτοπισμού 137 χριστιανικών οικογενειών.

“Αν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέλαβε, είναι απίθανο οι αρχικοί κάτοικοι… να επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους”, δήλωσε η Χολμς.

 

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Back to top button