breaking newsΔιεθνή

Στην Τουρκία ο Ζελένσκι- Συνομιλίες με Ερντογάν για ειρηνευτική πρωτοβουλία

 

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι που επισκέφθηκε ναυπηγεία στα οποία κατασκευάζονται κορβέτες για το ουκρανικό Ναυτικό.

Επισκέφθηκε, όπως λέει, «ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται κορβέτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Επιθεώρησα την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό της κορβέτας Ivan Mazepa και μίλησα με το προσωπικό του ουκρανικού Ναυτικού. Τους ευχαρίστησα για τις υπηρεσίες τους.

Ενισχύουμε τη χώρα μας. Επιθεώρησα επίσης την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας μας, της κλάσης Ada και της έδωσα το όνομα του Hetman Ivan Vyhovskyi».

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας και όλες τις τουρκικές και ουκρανικές αμυντικές εταιρείες «για τη συνεργασία τους για να φέρουμε την ειρήνη πιο κοντά και να γίνει μόνιμη».

Ζελένσκι, Κωνσταντινουπολη

Τετ α τετ με Ερντογάν

Την ίδια ώρα το Reuters, που επικαλείται τουρκική διπλωματική πηγή, μεταδίδει ότι η Τουρκία αναμένεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία ο Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν για την πορεία του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι η ατζέντα περιλαμβάνει μια ειρηνευτική φόρμουλα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται από τη Μόσχα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οΤούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι είναι καιρός η Ουκρανία και η Ρωσία να ξεκινήσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει αναγνώριση της ρωσικής κατοχής.

Τουρκική πηγή εξήγησε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων στην ατζέντα Ζελένσκι-Ερντογάν είναι οι εξελίξεις σχετικά με έναν νέο κανονισμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τον τερματισμό της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας με την Ουκρανία και εμβαθύνοντας την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ έχει συνάψει συμφωνία για να συμμετάσχει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Όταν επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ισχυρός υποστηρικτής των προσπαθειών ανασυγκρότησης της χώρας, με βάση τη στρατηγική μας εταιρική σχέση», δήλωσε η τουρκική πηγή.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα γίνει μετά τις ρωσικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

PrimeNews.

Back to top button