breaking newsΔιεθνή

Συναγερμός στην Ταϊβάν από κινεζικές ασκήσεις: Πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στα Στενά

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι το πρωί του Σαββάτου 19/8, εντόπισε 42 κινεζικά αεροσκάφη και οκτώ πλοία που συμμετείχαν σε γυμνάσια γύρω από το νησί, εκ των οποίων, 26 κινεζικά αεροσκάφη πέρασαν τη διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, πλάτους 100 χιλιομέτρων, ή πέρασαν πάνω από την “εκτεταμένη γραμμή” της, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας, η οποία για δεκαετίες, η γραμμή χρησίμευε ως ανεπίσημο εμπόδιο μεταξύ των δύο στρατών, όπως μεταφέρει το Reuters.

Η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν το Σάββατο ως «σοβαρή προειδοποίηση» προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις σε μια οργισμένη αλλά ευρέως αναμενόμενη απάντηση στην επίσκεψη του αντιπροέδρου William Lai στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας την καταδίκη της Ταϊπέι.

Ο Lai, φαβορί για επόμενος πρόεδρος της Ταϊβάν στις εκλογές του Ιανουαρίου, επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή. Επίσημα, έκανε μόνο στάσεις προς και από την Παραγουάη, αλλά έδωσε ομιλίες ενώ βρισκόταν στις Η.Π.Α.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν που κυβερνάται με δημοκρατία ως δικό της έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης του νησιού – «Κανονικές διπλωματικές αλληλλεπιδράσεις»

Η Διοίκηση Ανατολικού Πεδίου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), ανέφερε σε σύντομη δήλωση ότι πραγματοποιεί κοινές ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες ετοιμότητας μάχης σε όλο το νησί καθώς και εκπαίδευση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, εστιάζοντας στον συντονισμό πλοίων-αεροσκαφών, κατάληψη ελέγχου και ασκήσεις ανθυποβρυχίων στα βόρεια και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν για να δοκιμάσει τις «πραγματικές μαχητικές ικανότητες» των δυνάμεων.

«Αυτή είναι μια σοβαρή προειδοποίηση ενάντια στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν για την ανεξαρτησία που συνεννοούνται με εξωτερικές δυνάμεις για να προκαλέσουν», ανέφερε.

Η διοίκηση δημοσίευσε βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε το Σάββατο, και δείχνει μαχητικά αεροσκάφη J-16 και J-10 και ένα ναυτικό αντιτορπιλικό σε περιπολία.

Στο κείμενο που συνόδευε το βίντεο, το οποίο είχε ορχηστρική μουσική, ανέφερε ότι οι ασκήσεις επρόκειτο να «δοκιμάσουν τις πραγματικές μαχητικές ικανότητες των κοινών επιχειρήσεων των δυνάμεων στο θέατρο».

Ο εξοπλισμός που αναπτύχθηκε περιελάμβανε αντιτορπιλικά, φρεγάτες και σκάφη ταχείας επίθεσης με πυραύλους, καθώς και μαχητικά, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και εμπλοκής που “συγκεντρώθηκαν σε μια προκαθορισμένη περιοχή”, ανέφερε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι δυνάμεις πραγματοποίησαν «πανκατευθυντική περικύκλωση του νησιού», ανέφερε η διοίκηση. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταδίκασε έντονα τις ασκήσεις, με το υπουργείο Άμυνας να λέει ότι είχε την ικανότητα, την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια.

Το κυβερνητικό Συμβούλιο Υποθέσεων Ηπειρωτικής χώρας, το οποίο καθορίζει την πολιτική της Ταϊβάν για την Κίνα, προέτρεψε το Πεκίνο να σταματήσει τον εκφοβισμό του και να ξεκινήσει συνομιλίες, λέγοντας ότι ο λαός της Ταϊβάν είναι αποφασισμένος να αμυνθεί και δεν θα υποκύψει ποτέ στις απειλές βίας.

«Η Δημοκρατία της Κίνας, η Ταϊβάν, είναι κυρίαρχη χώρα και έχει νόμιμο και νόμιμο δικαίωμα να διεξάγει κανονικές διπλωματικές αλληλεπιδράσεις με φίλες χώρες», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία του νησιού.

Οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσειπει ότι η Κίνα είναι πιθανό να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τις στάσεις του Lai στις ΗΠΑ ως πρόσχημα για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους και να τους κάνει να “φοβούνται τον πόλεμο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Joseph Wu έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, (πρώην Twitter), ότι η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να διαμορφώσει τις εκλογές του νησιού, αλλά είναι στο χέρι του λαού της Ταϊβάν να αποφασίσει τι θα κάνει, «όχι στου νταή της διπλανής πόρτας».

Διακοπή της βίας

Η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη βία και τον εκφοβισμό και να αρχίσει διάλογο, ανέφερε το συμβούλιο σε μια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα δήλωσε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, εκτός από την προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην Ταϊβάν, αποσκοπούν επίσης να επηρεάσουν τις εκλογές στο νησί, που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο με πλάνα χωρίς ημερομηνία που δείχνει τις δυνάμεις της Ταϊβάν στη θάλασσα, στους δρόμους της πόλης και στην ύπαιθρο.

Επίσης, με ορχηστρική μουσική, το βίντεο είχε τον τίτλο “υπερασπιζόμαστε σθεναρά την εθνική κυριαρχία και προστατεύουμε τη δημοκρατική ελευθερία και την ασφάλεια των ανθρώπων!”

Ώρες πριν από τις ασκήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν στο Καμπ Ντέιβιντ να εμβαθύνουν την αμυντική και οικονομική συνεργασία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητο στοιχείο ασφάλειας και ευημερίας στην η διεθνής κοινότητα».

«Φόβος πολέμου»

Η πλήρης έκταση των ελιγμών του Σαββάτου δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρη και δεν υπήρξε κανένα σημάδι συναγερμού στους δρόμους της Ταϊβάν, η οποία εδώ και πολύ καιρό έχει συνηθίσει στις απειλές της Κίνας. «Δεν νομίζω ότι θα γίνει πόλεμος, δεν φοβάμαι», είπε η φοιτήτρια του πανεπιστημίου Chou Yu-hsuan, 20 ετών, στο Reuters.

Αφότου η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, επισκέφθηκε την Ταϊπέι πέρυσι, ο στρατός της Κίνας άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους πάνω από την Ταϊβάν, με ορισμένους να έχουν προσγειωθεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας και πραγματοποίησαν ναυτικές ασκήσεις γύρω από το νησί σε αυτό που οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως προετοιμασία για πλήρη εισβολή.

Οι περιφερειακοί αμυντικοί ακόλουθοι και οι αναλυτές άρχισαν να εξετάζουν εξονυχιστικά την κλίμακα και την ένταση των επιχειρήσεων, επιδιώκοντας να τις μετρήσουν έναντι των εντατικών κινεζικών πολεμικών ασκήσεων τον Αύγουστο του 2022 και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Οι ασκήσεις του Απριλίου έλαβαν χώρα μετά την συνάντηση της Προέδρου Chai Ing-wen με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Kevin McCarthy σε μια ενδιάμεση στάση στην Καλιφόρνια.

Το μίσος για τον Lai

Ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας είπε στο Reuters, ότι σε αντίθεση με τον Απρίλιο, η Κίνα δεν κατονόμασε τις τρέχουσες ασκήσεις και περίμενε μετά τη σύνοδο κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ για να τις πραγματοποιήσει σε ένδειξη ότι η Κίνα θέλει να «μειώσει την άμεση αντιπαράθεση» με τη διεθνή κοινότητα.

Η Κίνα αντιπαθεί ιδιαίτερα τον Lai για τα προηγούμενα σχόλιά του ότι ήταν «εργάτης για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το status quo και έχει επανειλημμένα δηλώσει πρόθυμος για συνομιλίες με το Πεκίνο.

Η επιβεβαίωση των ασκήσεων από το Πεκίνο συνοδεύτηκε από μια σειρά από άρθρα του κρατικού Τύπου που καταδίκαζαν τον Lai, με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να τον χαρακτηρίζει «Lai ο ψεύτης».

Λίγο πριν την ανακοίνωση του στρατού, το Γραφείο Εργασίας Ταϊβάν του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είπε ότι οι στάσεις του Lai στις ΗΠΑ ήταν «μια μεταμφίεση που χρησιμοποίησε για να ξεπουλήσει τα συμφέροντα της Ταϊβάν προκειμένου να επιδιώξει κέρδη στις τοπικές εκλογές μέσω ανέντιμων κινήσεων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο ισχυρότερος διεθνής υποστηρικτής τους, δεσμευμένος να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

primenews.

Back to top button