breaking newsΔιεθνή

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Γαλλίας ανέστειλε τη χρήση drones από την αστυνομία του Παρισιού κατά διαδηλώσεων, κρίνοντας ότι παραβίαζε ατομικές ελευθερίες!!!

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ανέστειλε την Τρίτη τη χρήση drones από την αστυνομική Διεύθυνση του Παρισιού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, κρίνοντας ότι παραβίαζε τις ατομικές ελευθερίες μεταφέρει το (AFP).

Το Ανώτατο γαλλικό διοικητικό δικαστήριο επέβαλε, την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, σοβαρό πλήγμα στον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού Didier Lallement, απαγορεύοντας τη χρήση drones για την παρακολούθηση διαδηλώσεων σε δημόσιους δρόμους.

“Η απόφαση του Διευθυντή της αστυνομίας του Παρισιού να χρησιμοποιεί drones για την επιτήρηση συγκεντρώσεων σε δημόσιο δρόμο αναστάλθηκε”, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας που καλεί τον Didier Lallement να “σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση” την απασχόλησή τους για το σκοπό αυτό.

Είναι η δεύτερη φορά σε λίγους μήνες που το διοικητικό δικαστήριο τον διέταξε να αφήσει τα drone του στο έδαφοςΉδη τον περασμένο Μάιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε τη χρήση drone για την επιβολή υγειονομικών μέτρων στο Παρίσι στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης.

Η ένωση για την υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών, το La Quadrature du Net (LQDN), που είναι στη ρίζα της έφεσης, χαιρέτισε “μια απόλυτη νίκη κατά της κυβέρνησης”.

«Λαμβάνουμε υπόψη αυτήν την απόφαση», αντέδρασαν νηφάλια στο AFP από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας.

Μια πιθανή καταπάτηση της «ελευθερίας της διαδήλωσης»

Σε μια προσπάθεια παράκαμψης της απαγόρευσης που αποφάσισε το Μάιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα κεντρικά της αστυνομίας είχαν εξοπλίσει τα drones τoυς με συσκευές θόλωσης τεχνητής νοημοσύνης για να καταστήσουν αδύνατη την ταυτοποίηση των ατόμων που βιντεοσκοπήθηκαν.

“Εάν αυτός ο μηχανισμός καθιστά δυνατή την επιστροφή στην επιχειρησιακή διεύθυνση μόνο εικόνων που έχουν υποστεί θόλωση, αυτή είναι μόνο μία από τις λειτουργίες της συνολικής επεξεργασίας δεδομένων”, σημείωσε το Συμβούλιο Επικρατείας.

“Δεδομένου ότι οι εικόνες που συλλέγονται από τις συσκευές είναι πιθανό να περιέχουν αναγνωριστικά δεδομένα, το γεγονός ότι μόνο τα δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία από το λογισμικό θολώματος φτάνουν στο κέντρο εντολών δεν είναι πιθανό να τροποποιήσουν τη φύση των δεδομένων που γίνονται αντικείμενο της επεξεργασίας, που πρέπει να θεωρηθεί ως προσωπικά δεδομένα “, προσθέτει.

Το δικαστήριο προειδοποιεί το κράτος για πιθανή παραβίαση της «ελευθερίας διαδήλωσης».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει απόδειξη ότι «ο στόχος της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ατόμων σε δημόσιο δρόμο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πλήρως, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ελλείψει προσφυγής σε drone.

“Ένα διπλό χαστούκι για την κυβέρνηση”

Ελλείψει κανονιστικού κειμένου που να διέπει τη χρήση των drone για σκοπούς επιτήρησης, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα», λένε οι Sages of the Palais-Royal.
“Το άρθρο 22 του προτεινόμενου νόμου” καθολικής ασφάλειας “θα παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο που στερείται σήμερα”, απάντησε στο AFP το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Gerald Darmanin.

Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση πριν από τη συζήτησή του στη Γερουσία τον Ιανουάριο, αυτό το κείμενο που προβλέπει την έγκριση της χρήσης drones κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων «όταν οι περιστάσεις προκαλούν φόβο για σοβαρές διαταραχές στη δημόσια τάξη».

Αυτό το μέτρο αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής από ενώσεις για την υπεράσπιση των ελευθεριών. Σύμφωνα με το La Quadrature du Net, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στερεί από αυτό το άρθρο 22 “κάθε βάση” (αβάσιμο). Το Συμβούλιο της Επικρατείας καθόρισε όρους που “αμφισβητούν σε μεγάλο βαθμό” την απόπειρα έγκρισης της χρήσης drones στον προτεινόμενο νόμο για την “καθολική ασφάλεια”.

“Αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ένα διπλό ράπισμα για την κυβέρνηση: όχι μόνο απαγορεύονται τα drones, αλλά η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομική νομιμότητα για να θέλει να τα εξουσιοδοτήσει με νόμο (εκτός αν προσκομίσει την αδύνατη απόδειξη για «απόλυτη αναγκαιότητα») “, εξηγεί η ένωση.

dimpenews.com

Back to top button