breaking newsΔιεθνή

Ολλανδία: Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της χώρας

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομικών – Τα χειρότερα επειδόδια των τελευταίων 40 ετών

Τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών είναι τα χειρότερα των τελευταίων 40 ετών.

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί καθώς και χθες νεαροί διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και καταστήματα με τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα και αντλίες νερού 

Οι αρχές προέβησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις καθώς πολλοί παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 95 ευρώ.

Στο Άμστερνταμ οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος, στο Αϊντχόβεν, πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ εμπορικά καταστήματα και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης λεηλατήθηκαν, όπως μετέδωσαν τα ολλανδικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για την πρώτη νυχτερινή απαγόρευσης στις Κάτω Χώρες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε καταδίκασε αυτό που ονόμασε «εγκληματική βία».

«Αυτές οι ταραχές δεν έχουν καμία σχέση αγώνα για ελευθερία. Δεν λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για διασκέδαση. Το κάνουμε επειδή καταπολεμούμε τον ιό και προς το παρόν ο ιός είναι αυτός που στερεί από μας την ελευθερία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το «99%» των Ολλανδών στηρίζει τους περιορισμούς.

 

Χθες το βράδυ, δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στις ανατολικές ανατολικές συνοικίες του Άμστερνταμ. Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν για άλλη μία φορά αναπτυχθεί στις ανατολικές γειτονιές της πόλης προσπαθώντας να απομονώσουν τις περιοχές και να εμποδίσουν τις διάφορες ομάδες ακροδεξιών διαδηλωτών να ενωθούν. Πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν το τελευταιο 24ωρο στο Αμστερνταμ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Στο Ρότερνταμ, η αστυνομία πραγματοποίησε προειδοποιητικές βολές και έριξε δακρυγόνα. Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουταλέμπ εξέδωσε διάταγμα εξουσιοδοτώντας την αστυνομία να αυξήσει τον αριθμό των συλλήψεων.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας όπως το Άμερσφορτ και το Γκέλεεν.

Την ίδια ώρα, δήμαρχοι σε αρκετές πόλεις έχουν δεσμευτεί να λάβουν έκτακτα μέτρα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περισσότερες διαταραχές.

Η Ολλανδία έχει καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας, με περισσότερους από 13.500 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απότομη και ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας η οποία οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Είχαν προηγηθεί πολλές εβδομάδες που τα κρούσματα της ασθένειας διαρκώς μειώνονταν και η εξέλιξη αυτή έχει εντείνει την ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα.

protothema.g
Back to top button