breaking newsΕλλάδα

Ο Ερντογάν έτοιμος να τα παίξει «όλα για όλα» – «Κυκλώνει» την Κύπρο με γεωτρύπανα – Σε διπλό ταμπλό χτυπά η Τουρκιά – Τι αποκαλύπτει τουρκικός χάρτης (Βίντεο)

«Όλα για όλα» είναι αποφασισμένη να τα παίζει η Τουρκία προκαλώντας ταυτόχρονα δύο κρίσεις σε δύο διαφορετικά σημεία, ένα στο Καστελόριζο και ένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε χάρτη αποτυπώνεται η ερευνητική δράση της Τουρκίας, η οποία έχει την πολυτέλεια να προχωρεί σε προκλήσεις όπου και όποτε κρίνει σκόπιμο.

Την ίδια ώρα, με απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ τα προειδοποιεί ότι θα υπάρξει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εάν εμπλακούν.

Σύμφωνα με χάρτη που παρουσιάζει η «Σημερινή της Κυριακής» και αναμεταδίδει το sigmalive η Άγκυρα επιδιώκει:

1. Να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θάλασσα πλησίον του Καστελορίζου

2. Πλησίον του οικοπέδου 4 που είναι το λεγόμενο τριεθνές σημείο, η ένωση της κυπριακής, ισραηλινής και αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας είναι η περιοχή του Καστελόριζου ως προς τις γεωτρήσεις.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, «είναι ένα καλό timing να προκαλέσει η Τουρκία την Ελλάδα γιατί θα την φέρει μπροστά σε δίλημμα:

Τσίπρας: «Να μην διανοηθεί η Τουρκία να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Καστελόριζο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε και σήμερα θορυβημένος από τα τουρκικά σχέδια ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά εάν η Τουρκία επιχειρήσει να προκαλέσει στο Καστελόριζο.

«Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο» προειδοποίησε την Άγκυρα ο σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ 3 και θα προβληθεί στις 10.00 απόψε.

Από την πλευρά της η Τουρκία μετά την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα», απάντησε με «non paper» που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για το μέλλον.

Στο «non paper» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά την λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Το έγγραφο δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να «γκριζάρει» την περιοχή.

Επίσης, αναφέρει ότι «η στάση της ΕΕ εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η Άγκυρα επαναφέρει την πρόταση για την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

crashonline

Back to top button