breaking newsΕλλάδα

Ατέλειωτος χαμός με το ελαιόλαδο – Κλέβει ο ένας τον άλλον – Νοθεύουν το λάδι βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων – Απίστευτες καταστάσεις στην Ελλάδα του 2023

Η τιμή του ελαιολάδου στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κατά τον Σεπτέμβριο ήταν κατά μέσο όρο 29% υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στη λιανική κατά μέσο όρο 15 ευρώ (16,05 δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό.

Ακόμη και σε συσκευασίες του μισού λίτρου πωλείται πλέον προς 6 ευρώ για να μπορούν να το αγοράζουν με το… σταγονόμετρο οι καταναλωτές καθώς η τιμή του έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως ο πρώτος καταναλωτής κατά κεφαλή ελαιόλαδου στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μετά την Ισπανία και την Ιταλία σύμφωνα με στοιχεία.

Η κρίση που έχει χτυπήσει την τελευταία διετία τις βασικές παραγωγούς χώρες ελαιολάδου στη Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχει μειώσει την παραγωγή, έχει εκτινάξει την τιμή του ελαιολάδου σε δυσθεώρητα ύψη.

Η νοθεία

Η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου και η αναζήτηση της φθηνότερης τιμής από τους πολίτες, αποτελεούν πρόσφορο έδαφος για επιτήδειους που θέλουν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, προχωρόντας σε νοθείες κάθε είδους.

Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «καρφώσουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος. Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.

Νέες μορφές εγκληματικότητας
Σε σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύονται και στη χώρα μας τα περιστατικά κλοπών ή νοθείας ελαιόλαδου, τα οποία συνεχώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα μετά την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του τους τελευταίους μήνες.

Οι κλοπές ελιών και ελαιολάδου έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Πριν από λίγες εβδομάδες, περίπου 50 τόνοι ελαιολάδου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ εκλάπησαν από αποθήκη αγροτικού συνεταιρισμού στη Χαλκιδική.

Κλοπές μικρότερων ποσοτήτων ελιών ή ελαιολάδου έχουν επίσης αναφερθεί σε όλη την Ελλάδα.

Κλέβουν λάδι από ουζερί και καφενεία
Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν τον τελευταίο καιρό, οι διαρρήξεις στα σπίτια, τις αποθήκες, τα καταστήματα, ακόμη και τα ουζερί ή τα καφενεία, κυρίως στην επαρχία αλλά ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η διάρρηξη που έλαβε χώρα χθες Τρίτη (14/11) στην περιοχή του Παγκρατίου, στην οδό Ιβύκου, όπου οι τέσσερις τενεκέδες με λάδι που βρίσκονταν στην αποθήκη ενός ουζερί έγιναν στόχος για τους «ποντικούς» που τρύπωσαν στο μαγαζί και τους έκλεψαν.

Δεν σέβονται ούτε τα… νεκροταφεία
Αν και φαίνεται απίστευτο, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ακόμη και κλοπές των μπουκαλιών του ελαιολάδου από τα μνήματα, με τα οποία οι συγγενείς ανάβουν τα καντήλια των αγαπημένων τους προσώπων, στις πρώτες 40 μέρες από το θάνατό τους, όπως ορίζει το έθιμο.

 

Back to top button