breaking newsΔιεθνή

Τουρκία: Νέα πλήγματα στο Ιράκ – Απειλεί και τη βόρεια Συρία

Αντίποινα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως εξαπέλυσε νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, για τρίτη φορά μετά την επίθεση στην Άγκυρα στην οποία τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί την Κυριακή, ενώ νωρίτερα απείλησε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των κούρδων μαχητών που είναι παρόντες στον συριακό βορρά.

Στην τρίτη τουρκική αεροπορική επιχείρηση καταστράφηκαν 58 στόχοι και πολλοί μαχητές του PKK «εξουδετερώθηκαν» -ο όρος συνήθως σημαίνει πως σκοτώθηκαν-, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Θάμπετ αλ Αμπάσι έφθασε στην Άγκυρα αργά χθες βράδυ, σύμφωνα με το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA. Θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η Βαγδάτη καταδίκασε τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, με τον ιρακινό πρόεδρο Άμπντουλ – Λατίφ Ρασίντ να δηλώνει πως ελπίζει να συναφθεί συμφωνία με την Άγκυρα για να επιλυθεί το ζήτημα.

Χθες μετά το μεσημέρι έγινε σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών και αξιωματούχων για ζητήματα εθνικής ασφαλείας στην Άγκυρα. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι δράστες της επίθεσης της Κυριακής στην Άγκυρα -σκοτώθηκαν και οι δύο- είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία, διαβεβαίωσε νωρίτερα χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, απειλώντας με αντίποινα τους κούρδους μαχητές που είναι παρόντες τόσο στον συριακό όσο και στον ιρακινό βορρά. Χαρακτήρισε όλες τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στο PKK και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) «θεμιτούς στόχους», συμπεριλαμβανομένων των «ενεργειακών» υποδομών της περιοχής.

«Συμβουλεύω όλα τα τρίτα μέρη να απομακρυνθούν από τοποθεσίες και πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και τις YPG», διεμήνυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την οργάνωση YPG, εταίρο των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, «τρομοκρατική» και συριακό βραχίονα του PKK, που επίσης θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία και τους εταίρους της στη Δύση.

Οι δηλώσεις του κ. Φιντάν πιθανόν αποτελούν ένδειξη πως προσεχώς θα υπάρξει εντατικοποίηση των τουρκικών πληγμάτων στη Συρία.

Ένας από τους φερόμενους ως οργανωτές επίθεσης με έξι νεκρούς το 2022 στην Κωνσταντινούπολη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στη βόρεια Συρία, ανέφεραν χθες Τετάρτη τουρκικά ΜΜΕ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, επιβεβαίωσε ότι «αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών» της κουρδικής αυτόνομης διοίκησης της βορειοανατολικής Συρίας σκοτώθηκε χθες.

Ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, συμμαχία υποστηριζόμενη από την Ουάσιγκτον), ο Μαζλούμ Άμπντι, διέψευσε από την πλευρά του χθες πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είχαν εκπαιδευτεί ή ότι είχαν σχέσεις με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία αναζητεί προσχήματα για να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις της εναντίον της περιοχής μας σε εξέλιξη και να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση», προεξόφλησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απειλή να γίνουν στόχος υποδομές, οικονομικοί πόροι και κατοικημένες πόλεις (…) είναι έγκλημα πολέμου, του οποίου γινόμαστε ήδη μάρτυρες», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα εξαπολύει συχνά επιθέσεις με drones στη Συρία. Μεταξύ του 2016 και του 2019, άλλωστε, προχώρησε σε τρεις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος εναντίον των κουρδικών ένοπλων ομάδων και οργανώσεων.

PrimeNews.

Back to top button