Διεθνή

Μύθοι και αλήθειες για την COVID Ρωσία και το Sputnik V


του
Riley Waggaman*

“Το Sputnik V είναι ασφαλές!”- “Ο Πούτιν απλώς “κάνει παιχνίδι” με το αφήγημα COVID μέχρι να καταρρεύσει το πετροδολάριο!”- “Η Ρωσία είναι το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας!”…

Τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει μια εναλλακτική πραγματικότητα για τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο έχει αγκαλιάσει όλα τα “μέτρα δημόσιας υγείας” που βιάζουν την ψυχή και τρομοκρατούν σήμερα τον δυτικό κόσμο – και οι άνθρωποι είτε αρνούνται να το δουν είτε βρίσκουν δικαιολογίες:

“Δεν υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός στη Ρωσία!” 

Και τα 85 ομοσπονδιακά τμήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν πλέον εντολές εμβολιασμού, καθώς και κανόνες που απαιτούν ψηφιακά πιστοποιητικά “υγείας” για την είσοδο σε ορισμένες επιχειρήσεις, χώρους και δημόσιες υπηρεσίες. Πολλές περιοχές αρνούνται την ιατρική περίθαλψη ρουτίνας σε όσους δεν διαθέτουν κωδικούς QR. 

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε “κάθε μέτρο” που “ενθαρρύνει” τους Ρώσους να εμβολιαστούν -ενώ επιμένει ότι ο εμβολιασμός παραμένει εντελώς εθελοντικός. 

Ένα δείγμα τοπικών εκδοχών “εθελοντικού” εμβολιασμού στη Ρωσία:

  • Στην περιοχή Νόβγκοροντ, τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν εμβολιαστεί απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εξωσχολικές λέσχες και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Στο Ταταρστάν απαιτείται ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού για τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών. Ο νέος κανονισμός ισχύει για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών χωρίς ιατρική εξαίρεση.
  • Στην Αγία Πετρούπολη, ένα αρνητικό τεστ PCR δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση κωδικού QR. Αυτό σημαίνει ότι τα θέατρα, τα μουσεία και τα εστιατόρια στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας προορίζονται αποκλειστικά για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν αποδείξεις προηγούμενης νόσησης.
  • Οι Μοσχοβίτες άνω των 60 ετών έχουν διαταχθεί να αυτοαπομονώνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Από τον κανόνα εξαιρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν απόδειξη προηγούμενης νόσησης.

Πιθανόν να διαβάσατε κάπου ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε εκτός νόμου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως μέρος του κύριου σχεδίου του να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα κλασματικών αποθεματικών και να φέρει την ειρήνη και την αρμονία στον κόσμο. Κάποιος σας είπε ψέματα. Λυπούμαστε γι’ αυτό.

“…Αλλά το Sputnik V είναι ασφαλές!”

Μήπως το Κρεμλίνο έχει πρόσβαση σε κάποια χρονομηχανή; Επειδή διαβάζουμε συνεχώς επαίνους για τα ανύπαρκτα αποτελέσματα των “μακροχρόνιων” (χα-χα) δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του Sputnik V – οι οποίες είναι προγραμματισμένες να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως και τα άλλα εμβόλια COVID, το Sputnik V πέρασε αστραπιαία από κλινικές δοκιμές, με μια “ενδιάμεση” έκθεση που αποτελείται από δεδομένα έξι μηνών και χρησιμοποιείται ως απόδειξη της αδιαμφισβήτητης μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς του. Σ’ όλο αυτό, προσθέστε και το γεγονός ότι αυτό το ήδη περιορισμένο σύνολο δεδομένων μαστιζόταν από διαμάχες (καθώς και από μια ανησυχητική έλλειψη διαφάνειας).

Οι δοκιμές εμβολίων φάσης ΙΙΙ συνήθως απαιτούν τουλάχιστον πέντε χρόνια προσεκτικής παρατήρησης. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια μελέτη ασφάλειας για το εμβόλιο Έμπολα της J&J -το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα ιικού φορέα Ad26 με το Sputnik V- ξεκίνησε το 2016 και δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2023.

Ο Alexander Redko, πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Υγειονομικών της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ο χαρακτηρισμός του Sputnik V ως “ασφαλούς”, χωρίς καν να περιμένει να ολοκληρωθούν οι γελοιωδώς ταχύτατες κλινικές δοκιμές, είναι τόσο επιστημονική όσο και η ανάγνωση των καρτών Ταρό. Κάνει λάθος; Η ρωσική κυβέρνηση σαφώς αυτό πιστεύει.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τερματίζει πρόωρα τις εγγραφές για τις δοκιμές του Sputnik V, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ανήθικο να χορηγηθούν ενέσεις placebo όταν ένα πιστοποιημένο, σωτήριο για τη ζωή εμβόλιο είναι ήδη διαθέσιμο στο κοινό.

“Όλα έχουν πλέον αποδειχθεί, ενώ η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη”, εξήγησε ο Alexander Gintsburg, διευθυντής του Κέντρου Gamaleya -που ανέπτυξε το Sputnik V- μόλις τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών φάσης ΙΙΙ.

Οι αρνητές της επιστήμης ισχυρίζονται ότι είναι ανεύθυνο να εξαναγκάζονται δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι να κάνουν ενέσεις με ένα μη δοκιμασμένο φάρμακο, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι συνωμοσιολόγοι είναι ότι τα όποια μακροπρόθεσμα προβλήματα θα είχαν γίνει εμφανή μέσα σε τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει ένα ισχυρό και διαφανές σύστημα για την επισήμανση των παρενεργειών. 

Η ρωσική κυβέρνηση δεν διαθέτει μια βάση δεδομένων τύπου VAERS για την αναφορά και παρακολούθηση ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών και οι γιατροί που αμφισβητούν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα και ποινή φυλάκισης

“Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν είναι καταγεγραμμένο στη Ρωσία. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πόσες σοβαρές επιπλοκές υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά περιστατικά και μπορούμε να πούμε ότι σχετίζονται με το εμβόλιο. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν. Ή μπορείτε να χώσετε το κεφάλι σας στην άμμο και να πείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα απολύτως”, δήλωσε ο Pavel Vorobyov, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ιατρών της Μόσχας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, με αποτέλεσμα να θεωρείται εγκληματίας ρητορικής μίσους κατά της επιστήμης στα μάτια της ρωσικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής είναι εξίσου ένοχο για σοβαρά εγκλήματα κατά του Sputnik V. Τον Οκτώβριο, το νοτιοαμερικανικό κράτος αποκάλυψε ότι το εμβόλιο-ναυαρχίδα της Ρωσίας ήταν το πρώτο στη χώρα στην πρόκληση ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ξεπερνώντας με σημαντική διαφορά τη Sinopharm και την AstraZeneca (την πλήρη έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ).

Υπάρχουν ακόμη και εγκλήματα που διαπράττονται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Ρωσίας. Ο βουλευτής της Δούμας Μιχαήλ Ντελιάγκιν υποστήριξε σε άρθρο του τον Αύγουστο ότι τα ίδια τα δεδομένα της κυβέρνησης δείχνουν ότι ο μαζικός υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν έχει εμφανή εξουδετερωτική δράση και επιδεινώνει τα πράγματα.

Επί μήνες, η ρωσική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ήταν ουσιαστικά αδύνατο να νοσηλευτεί κανείς με COVID αν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Όταν έγινε φανερό ότι αυτό ήταν ελαφρώς υπερβολικό, ο διευθυντής της Gamaleya, Alexander Gintsburg, ισχυρίστηκε ότι το 80% των εμβολιασμένων Ρώσων που αρρώστησαν από τον ιό είχαν αγοράσει πλαστά πιστοποιητικά και έλεγαν ψέματα για την κατάσταση του εμβολιασμού τους. Το παραμύθι του Gintsburg ενέπνευσε κάποια πικάντικα σχόλια στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Όπως σχολίασε ένα από αυτά:

Στην αρχή έλεγαν ότι αρκεί να εμβολιάζεσαι μία φορά κάθε δύο χρόνια για να μην αρρωστήσεις καθόλου, μετά μία φορά το χρόνο και μετά μία φορά κάθε έξι μήνες. Τώρα αποδεικνύεται ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει καν πραγματικά από το να μπει κανείς στην εντατική ή να πεθάνει.

Και ποια είναι η λύση; Αλήθεια, ο υπουργός Υγείας, ο κ. Murashko, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν θάνατοι μεταξύ των πολιτών που έχουν λάβει το εμβόλιο. Αλλά οι άνθρωποι δεν ζουν στον Άρη, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν αυτούς τους θανάτους των εμβολιασμένων στη ζωή … Και τότε οι δημόσιες σχέσεις φυσικά σταματούν να λειτουργούν.

Πολύ αμφιβάλλουμε αν οι δημόσιες σχέσεις λειτούργησαν ποτέ. Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Πιοτρ Τολστόι παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να πείσει το κοινό ότι το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. 

“Λίγες απαντήσεις υπάρχουν στα ερωτήματα: γιατί αρρωσταίνουν όσοι εμβολιάζονται, γιατί πεθαίνουν όσοι εμβολιάζονται, γιατί υπάρχουν προβλήματα και επιπλοκές μετά τους ίδιους τους εμβολιασμούς”, δήλωσε ο υψηλά ιστάμενος νομοθέτης. 

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας έχει ωθήσει στη δημιουργία άτυπων βάσεων δεδομένων και καναλιών Telegram όπου μπορούν να παρακολουθούνται τα ανεπιθύμητα συμβάντα. Αντί να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, η ρωσική κυβέρνηση παρομοίασε τους ενδιαφερόμενους πολίτες με τρομοκράτες. 

Το Κρεμλίνο και οι εύπιστοι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, επειδή το Sputnik V βασίζεται στην αποδεδειγμένη, δοκιμασμένη στο χρόνο πλατφόρμα μεταφοράς με βάση τον ιικό φορέα του Κέντρου Gamaleya. Για παράδειγμα, ο Kirill Dmitriev, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (το οποίο παρέχει χρηματοδότηση για το Sputnik V), ισχυρίστηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το RT:

Η Ρωσία επωφελήθηκε από την τροποποίηση για την COVID-19 μιας υπάρχουσας πλατφόρμας εμβολίου δύο φορέων που αναπτύχθηκε το 2015 για τον πυρετό Έμπολα, η οποία πέρασε από όλες τις φάσεις των κλινικών δοκιμών και χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική το 2017. 

Αλλά στην ιστοσελίδα του Sputnik V, μαθαίνουμε:

Περίπου 2.000 άτομα στη Γουινέα έλαβαν ενέσεις εμβολίου κατά του Έμπολα το 2017-18 στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 3. 

Υπονοεί πράγματι ο Ντμίτριεφ ότι μια δοκιμή φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκε το 2017-18 βοήθησε τη Γουινέα να νικήσει τον Έμπολα; Αυτός είναι ένας αρκετά τολμηρός ισχυρισμός, δεδομένου ότι η Γουινέα κηρύχθηκε απαλλαγμένη από τον Έμπολα τον Ιούνιο του 2016 μετά από ένα ξέσπασμα της νόσου δύο χρόνια νωρίτερα. Μέχρι τη στιγμή που το μαγικό φίλτρο κατά του Έμπολα του Ινστιτούτου Gamaleya έφτασε στη Γουινέα (στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής), δεν υπήρχε πια Έμπολα για να καταπολεμηθεί. Τον Φεβρουάριο φέτος, η Γουινέα ανέφερε τον πρώτο θάνατο από Έμπολα από το 2016. Μπορεί ο Ντμίτριεφ ή το RT να μας δώσουν κάποιες διευκρινίσεις εδώ; Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο γνωστό ατρόμητο και αντικειμενικό Russia Desk του RT.

Παρεμπιπτόντως: γιατί ο Ντμίτριεφ (και η ίδια η ιστοσελίδα του Sputnik V) καυχιέται για την ένεση 2.000 Αφρικανών στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την κήρυξη της Γουινέας ως απαλλαγμένης από τον Έμπολα; Βασικά, επειδή στην πραγματικότητα αυτός είναι ο μεγαλύτερος θρίαμβος του Gamaleya – πριν από την εφεύρεση του Sputnik V σε χρόνο ρεκόρ.

O Alexander Gintsburg

Το Sputnik V είναι το πρώτο εμβόλιο του Κέντρου Gamaleya που βασίζεται σε “ιικό φορέα” και λαμβάνει άδεια επείγουσας χρήσης εκτός Ρωσίας. Ο Γκίντσμπουργκ -ο οποίος είναι διευθυντής του Gamaleya από το 1997- δεν έχει καταφέρει ακόμη να φέρει ένα πλήρως εγκεκριμένο εμβόλιο στην αγορά, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο εμβόλιο του φορέα αδενοϊού του Gintsburg, το AdeVac-Flu, κατέληξε σε ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

“Οι επιστήμονες [του Gamaleya] έχουν “αντιγράψει” [το Sputnik V] από την προηγούμενη, μη αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, έρευνά τους. Στη γενετική τους μνήμη υπάρχει μια εγκληματική υπόθεση, ο σκεπτικισμός του ΠΟΥ και ούτε ένα φάρμακο που να έχει εισαχθεί στην αγορά”, αναφέρεται στο teaser μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε από το fontanka.ru τον Ιούλιο του 2020. 

Με ένα τόσο εντυπωσιακό ιστορικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κέντρο Gamaleya αυτοαποκαλείται “το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στον κόσμο”. Το Κέντρο διαθέτει επίσης κορυφαίες εγκαταστάσεις παγκοσμίως. Σοβαρά, απολαύστε με τα μάτια σας αυτές τις εγκαταστάσεις αιχμής:

Επίσης, πολλοί Ρώσοι εντυπωσιάζονται πολύ από το γεγονός ότι ο νούμερο 1 θαυμαστής του Sputnik V (και ένας από τους αρχικούς επενδυτές του φαρμάκου) είναι ένας φιλικός τραπεζίτης που προσπαθεί να εισαγάγει ένα σύστημα πληρωμών με βάση τον κωδικό QR στη Ρωσία και αναπτύσσει επίσης ένα ψηφιακό νόμισμα σε συνεργασία με την JP Morgan.

Όταν ο αγαπημένος σας γεωπολιτικός αναλυτής του WordPress αναφωνεί: “Το Sputnik V είναι ασφαλές!”, η κατάλληλη απάντηση είναι: Πώς είναι δυνατόν να το ξέρετε και γιατί η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλει να το ξέρει;

“…Αλλά η ρωσική κυβέρνηση δεν θα εξαπατούσε ποτέ τον ίδιο της το λαό!”

Τον Ιούνιο, η εμφάνιση ενός άκρως θανατηφόρου “στελέχους της Μόσχας” -που αργότερα θεωρήθηκε “υποθετικό φαινόμενο”– ανάγκασε τις αρχές να εισαγάγουν την πρώτη εντολή εμβολιασμού της Ρωσίας στην πρωτεύουσα. Ακολούθησαν και άλλες περιοχές. Ναι, ο λαός γκρίνιαξε -αλλά τα “κρούσματα” του COVID άρχισαν αμέσως να μειώνονται κατακόρυφα! Οι “θάνατοι” από COVID μειώθηκαν! Ήταν ένα πραγματικό θαύμα. 

Τότε συνέβη κάτι πραγματικά παράξενο: οι εκπληκτικά αποτελεσματικές (αλλά εξαιρετικά αντιδημοφιλείς) καταναγκαστικές πολιτικές COVID σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν αμέσως μετά τις εκλογές της Δούμας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τι περίεργη σύμπτωση. Προφανώς, το κυβερνών κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” -το οποίο μόλις είχε εξασφαλίσει το κοινοβούλιο για άλλα πέντε χρόνια μετά από μια απροσδόκητα αποφασιστική εκλογική νίκη- αναγκάστηκε να επιβάλει ακόμη πιο καταναγκαστικές πολιτικές COVID. Αν αυτό δεν αρέσει στους Ρώσους, μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες, το 2026.

Ο κατήφορος της Ρωσίας προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι μια μελέτη περίπτωσης ψεύδους μεγάλης κλίμακας και κυβερνητικής διπροσωπίας. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

“…Μα…μα…μα… Ο Πούτιν!”

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε μια κεντρική ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ -την πρώτη του ομιλία ενώπιον του έγκριτου διεθνούς οργανισμού από το 2009.

Ξεκινώντας την ομιλία του με ένα πολύ φιλικό και οικείο “αγαπητέ Κλάους”, ο Πούτιν υπενθύμισε πώς συνάντησε για πρώτη φορά τον κ. Σβαμπ το 1992 και έκτοτε παρακολουθούσε τακτικά εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο οραματιστής της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. 

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε αυτή την πολύ σημαντική ομιλία για να ζητήσει την “επέκταση της κλίμακας των ελέγχων και των εμβολιασμών” σε όλο τον κόσμο, περιγράφοντας την COVID ως υπαρξιακή απειλή που απαιτεί στενή διεθνή συνεργασία. Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή από τις κεντρικές τράπεζες, επειδή ο ιός είναι τόσο θανατηφόρος και καταστροφικός:

[Το] βασικό ερώτημα σήμερα είναι πώς να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα δράσεων προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθούν γρήγορα οι παγκόσμιες και εθνικές οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη αυτή θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, θα στηρίζεται σε μια δομή υψηλής ποιότητας και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του βάρους των κοινωνικών ανισορροπιών. Είναι σαφές ότι, με βάση τους παραπάνω περιορισμούς και τη μακροοικονομική πολιτική, η οικονομική ανάπτυξη θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα δημοσιονομικά κίνητρα, με τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τις κεντρικές τράπεζες να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Έτσι λέγεται στα ρωσικά το “Build Back Better”;

Είμαστε όλοι παγιδευμένοι στο ίδιο ολιγαρχικά ελεγχόμενο Πανοπτικόν. Ίσως ήρθε η ώρα να το αποδεχτούμε αυτό, αντί να προσποιούμαστε ότι κάποιοι δεσμοφύλακες είναι πιο ” βάσιμοι” από άλλους;

Τρελοί καιροί. Καλή τύχη σε όλους,

Riley

* Ο Riley Waggaman, γνωστός και ως Edward Slavsquat, είναι ο ταπεινός σας ανταποκριτής στη Μόσχα. Εργάστηκε για το RT, το Press TV, το Russia Insider, μπλα μπλα μπλα. Στα νιάτα του, συμμετείχε σε ένα πάρτι στο γρασίδι του Λευκού Οίκου, όπου ρώτησε τον Μπαράκ Ομπάμα αν ο φυλακισμένος πληροφοριοδότης Bradley Manning (η Chelsea ήταν ακόμα παιδί τότε) “είχε καλό Πάσχα”. Καλές εποχές καλές εποχές.

Πηγή: edwardslavsquat.substack.com

Back to top button