Διεθνή

Αγνώριστη η Νέα Υόρκη κατακίτρινη πνίγηκε από τους καπνούς από τις πυρκαγιές των δασών του Καναδά..Αποκαλυπτικό τοπίο. ΒΙΝΤΕΟ

Αγνώριστη η Νέα Υόρκη κατακίτρινη πνίγηκε από τους καπνούς από τις πυρκαγιές των δασών του Καναδά..Αποκαλυπτικό τοπίο. Η Νέα Υόρκη ντύθηκε σε ένα κίτρινο εφιαλτικό σκηνικό αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τον καπνό από τα δάση του Καναδά που καίγονται.Το Άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν καλύπτονται από πορτοκαλί και καφέ αιθαλομίχλη: οι πυρκαγιές του Κεμπέκ σκοτώνουν την Τετάρτη τον διάσημο «ορίζοντα» της Νέας Υόρκης και 8,5 εκατομμύρια κάτοικοί της δυσκολεύεονται ν’αναπνεύσουν.

Από την Τρίτη, ένα πυκνό σύννεφο καπνού αιωρείται πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης, κρύβοντας τη θέα του Νιου Τζέρσεϊ απέναντι από το Hudson και κάνοντας τον ήλιο που δύει να μοιάζει με κοκκινωπή σφαίρα.

Οι μάσκες για τον COVID-19 επανεμφανίζονται στους δρόμους του Μανχάταν, του Μπρούκλιν και του Κουίνς.

Τα μάτια και ο λαιμός «τσούζουν» και ο αέρας έχει την έντονη μυρωδιά του καμένου ξύλου.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι αρχές στην πόλη και την πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν πολλαπλασιάσει τα μηνύματα προειδοποίησης και έχουν αρχίσει να διανέμουν μάσκες.

«Μια από τις χειρότερες» ποιότητες αέρα «στον κόσμο»
«Λυπάμαι σήμερα που βλέπω ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία συνήθως απολαμβάνει καλή ποιότητα αέρα, έχει μια από τις χειρότερες στον κόσμο εξαιτίας αυτών των πυρκαγιών» στον Καναδά, λέει ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Chuck Schumer, μιλώντας την Τετάρτη από τη Γερουσία στο Ουάσιγκτον, όπου ηγείται της δημοκρατικής πλειοψηφίας.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα μεγάλα, πολυτελή, καταπράσινα προάστια βόρεια της Νέας Υόρκης κατά μήκος του ποταμού Hudson, όπου ο ουρανός γίνεται κίτρινο-πορτοκαλο-γκρίζος και ο αέρας ξύνει το λαιμό σου.

Σύμφωνα με την κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Kathy Hochul, ο δείκτης ποιότητας του αέρα την Τετάρτη έπεσε από «επιβλαβής σε «πολύ επιβλαβής» και όλες οι υπαίθριες σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες ανεστάλησαν ή περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο IQAir.com, που παρακολουθεί τα επίπεδα ρύπανσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο δείκτης για τη Νέα Υόρκη έφτασε στο «158», με συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5 σε επίπεδο 14 φορές υψηλότερο από τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Αναπνέοντας καπνό”
Το απόγευμα της Τρίτης, ο δείκτης αυτός έφτασε στο «218», ρεκόρ.

Τα πιο διάσημα ορόσημα της Νέας Υόρκης – Άγαλμα της Ελευθερίας, Γέφυρα του Μπρούκλιν, πύργος του One World Trade Center – δεν ξεχωρίζουν πλέον όπως συνήθως κάτω από τον καταγάλανο ουρανό.

«Χθες, όταν γύρισα σπίτι από τα μαθήματά μου, ανέπνεα καπνό», μαρτυρεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ευαγγελία Αντωνάκος, 47χρονη καθηγήτρια μαθηματικών, συνοδευόμενη από το 5χρονο παιδί της επίσης φορώντας μάσκα.

Πιο νότια, η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον ξύπνησε επίσης την Τετάρτη με μια έντονη μυρωδιά και θολό ουρανό παρά τον ηλιόλουστο καιρό.

«Η ποιότητα του αέρα σήμερα θα είναι επιβλαβής για την υγεία των ατόμων με καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εφήβων», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Όπως στη Νέα Υόρκη και στην πολιτεία του Μέριλαντ, τα δημόσια σχολεία έχουν ακυρώσει τις υπαίθριες δραστηριότητες για παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στην Ουάσιγκτον ήταν 199 το πρωί της Τετάρτης – σε κλίμακα από το μηδέν έως το 500 – ένα επίπεδο που θεωρείται “επιβλαβές” και αναμένεται να παραμείνει την Πέμπτη.

Και σύμφωνα με τον ιστότοπο fire.airnow.gov, δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι των βορειοανατολικών και ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Φιλαδέλφεια, Πίτσμπουργκ κ.λπ.) υπόκεινται αυτή την εβδομάδα σε πολύ κακή ποιότητα αέρα.

dimpenews.com

Back to top button